Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Mozes dva tri denla vodata zpa da se navikne. Ke stavis mesoto da se vari pa posle ke dodades zelencuk vo istoto dur ne se svari e ubavo. Go blendiras zelencukot so vodata zavisi koja gustina ja sakas a mesoto ne. Ponataka i mesoto si go blendiras se zaedno.

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Asiana

Asiana Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    938
    Јас од одма и месото го дадов и телешко и пилешко.

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Zenski denes dadov 1/8 zolcka, sega utre mozam li za prv pat da dadam pilesko.
    Inaku sme 6m I 1nedela.

4. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    @Saraa нели е малку рано за жолчка? Овде мајкиве што ве читам сфатив дека покасно се воведува...
    Која крајност сум јас, имаме точно 6м и уште не сме пробале ни вода ни каша.
    До сега бевме на ексклузивно доење а од понеделник почнуваме, па имам прашање до поискусните, што мислите за почнување со зеленчук и кој да биде, кој е најлесен за стомак?
    Друго, предлог како да давам вода? Цуцли, клунчиња не сака,уста не отвара.
    Како да му давам вода на детево?

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.711
    Вода ќе му даваш со лажиче или шприц. Јас дохрана почнав со сокчиња, ама првенствено со морков, по совет од педијатарот, па потоа јаболко, круша и сл...
    Освен морков можеш компирче,тиквичка, па понатака и брокула...

6. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Па и педијатарот ми спомна нешто морков ако веќе сакам со зеленчук ама негде прочитав дека е потежок за варење кај бебињава па затоа прашав...али ок
    А тоа со лажиче вода, зар ќе успеам доволно да му дадам? Со дохрана нели треба веќе повеќе количина да испие, ќе се мачиме изгледа ќе пробам и со шприц :)

7. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.711
    моето со морковот мака ич не виде,ако ти значи нешто :) 9 месеци има, ептен малку вода пие, повеќе го џвака шишето низ уста. Ако му дадам со шприц ја плука. Ама без грижа, со цицањето пак ќе си надохнадува течности

На wings му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    @wings sekoe dete svoja prikazna, toa po preporaka od pedijatar davam.
    Prasav dali mozam da dadam pilesko nareden den a ne dali e rano ili kasno za zolcka.

9. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Taka e,jas za zolckata ti pisav pa se nadovrzav so svoeto prasanje na temava i taka ispadna a ne mi bese toa namerata vo sekoj slucaj

10. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Мајки да ве прашам, два дена едно по друго може месо да се дава или треба да има пауза од некој ден?

И дали може веќе сварено мевце да го чувам во фрижидер за нареден ден?

11. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Daj mi idea za tretiot obrok, sabajle imame ovosje, za rucek zelencuk so meso, e tretiot mi e problem :)))

12. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    I jas prashuvav nikoj ne mi odgovori pa vaka... Davam najcesto kiselo mleko so palenta, abc krem sir so palenta, nokna kasha na hipp, biskviti so ad mleko, nekogas znam da dadam i rizolino i frutolino ako memrzi da spremam, ovesni snegulki na hipp so jabolce i toa e toa zasega...

На Wanna.be.mum му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.788
    Допаѓања:
    141.997
    Жолчка е од 9м, а пилешко од 7. Порано ако препорача доктор, поради слабокрвност, протеини и слично треба да каже дали може и месо. Вообичаено е прво месото па после жолчката па затоа не верувам дека некој ќе знае дали ако сте пробале жолчка може месо. Ако имате проблем со протеините или крвта прашај и за бујон од телешки коски дали можеш да даваш.

Кажете ми белка како се дава и како се манифестира алергијата.

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.102
    Допаѓања:
    328.726
    Јас дадов прво преку тестенини и кифла која содржи цело јајце па тек после варена

Алергијата на белка обично одма се појавува преку осип или стомачни тегоби,повраќање.Најтежок облик на алергија е анафилактички шок..екстремно ама во мн ретки случаи.

15. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.262
    Допаѓања:
    67.824
    Ако не даде веднаш реакција белката значи нема ни да ја има или? И која е разликата како се дава, дали преку производ или варена?

И уште едно прашање, за вечера ориз варен со нешто комбинација може ли? И мене ми е проблем ова вечерава.

16. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Bi trebalo da moze oriz, bidejki i noknite kashicki gledam se vo kombinacija so oriz.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.788
    Допаѓања:
    141.997
    За вечера педијатарот ми има запишано жирарки/ориз со зеленчук/овошје.

Најчесто давам палента со брокула, палента со тиквичка, палента со кисело млеко, 4 вида житрки комбинација потопено во чај, ориз со морков, ориз со зеленчук мешан....

Кога се млечни денови, давам секогаш кисело млекце. Јогурт не сака детево никако.

Имам табела за секој ден, појадок ручек вечера, секој ден има и ужинка. Ужинката е банана или јаболко или авокадо, гребено.
    Појадокот е житарка со овошје.
    Ручекот е 2-3 пати телешко, 1 пилешко, 1 риба. Секогаш со зеленчук.Лук и кромид секогаш. Кога не е ориз за ручек, тогаш е компир, секој ден мењам.

Е мене проблем ми е што уште не сум дала патлиџани, краставици... Ама нема природни се е вонсезонско и страв ми е, а нашите здравје јули :)Плус иам мака со ограничен број на зеленчуци... се тука вртиме оти само тиквичка и брокула јаде со се, ама па не може секој ден се тоа да јаде. Тиква и батат мрази.

ЗНачи не е страшно ако избие некое брунче од јајце...

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ZRNO

ZRNO Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    107
    Mi ja dade drugarkami probav i me bendisa

На majdaa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Многиу е здрава и јас би сакала и моето дете да го научам на тоа но не секое ја прифаќа и јас ја барав но не се снајдов и затоа те прашав ако си ја купила зошто знам дека и ги продаваат па мислев да ја купам и јас. Сепак фала за одвоеното време.

20. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Mami kako varite griz? Moeto dete pie samo ad mleko, a so ad ne se gotvi kolku sto znam, kravjo ni pod razno ne bi dala.. Dali moze so voda?