Најискрено со нејадачкава моја не следев некој распоред, барем не како кај жолчката. Одкако првично утврдив дека не реагира алергиски на белката преку давање на производи кои ја содржат истата, давав првен 2 пати по едно ќоше првата недела, втората недела повеќе...и така за околу месец цела да ја воведам. Барем тоа ми беше планот, а не дека детево нешто јадеше тогаш. Јас лично давав кога ручекот не ми беше со мевце, па уз зеленчук да замаскирам.
Sakam da ve prasam, da mi odgovorite za da ne potepam nekoj doma 13+ e malata. Od koga pocnavte da i davate jadenja koi gi jadevte i vie(mislam na mandzi zaprzeni i so zacini). Nie (za zal) jademe mandzi so poveke vegeta i sol. Imam, da ne kazam pritisok od bliska okolina, ama taka ke mu dojde. Znaci demek golema bila i mozela se da jade, a najveke smoki Stobi Flips, supi gotovi, mandzi so zaprska. Smetam uste e rano(pedijatarot za zaprska mi rece NE). e sega ima nekolku pati slucaevi koga jas ke se svrtam a bogami i pred mene da i se dade da "proba" zelka manza, gotovo pire, smoki.... Ako mozete pisete mi da znam barem da ne mi se kacuva pritisokot za dzabe. p. s. Inaku kazuvam deka ne sakam taka ama "koj me shisha"
@flower30 нас педијатарот не советуваше да избегнуваме сол и зачини до 2 години колку можеме повеќе. Јас на пример кога варам тестинини ги варам без ништо, потоа тргам за нејзе, за мене малку посолувам. Исто правам и со се друго. Смоки и давам Лино, најбезболни ми се гледаат.
Smoki i nie na Lino kupuvame. Inaku pedijatar i mene mi rece sol i seker uste da ne davam. Jas uste i gotvam posebno, taka mene mi e najdobro. a znam deka ne e zdravo ni za nas ama jas bez zacini nemozam da jadam nisto
Никој не рече без зачини да јадете. Вегета да не користите, туку сушен зеленчук измешан со хималајска сол, на пример. Запршка нема потреба исто така. За згуснување на јадењето убаво е да ставиш во манџата испасиран сварен компир, или пак лажиче брашно разматкано во ладна вода. Не да се пржи со масло и црвен пипер. Инаку, зачини од типот коријандер, магдонос, куркума, оригано и сл.се дозволени кај бебиња од 8 месец натаму. А овие што ги забрануваат се сол, шеќер, вегета, црн и црвен пипер...
Кога е најдобро да се воведе трет оброк колку количински да се даде на бебе и во колку часот да не му биде тешко на стомачето. Јас сеуште немам воведено трет и немам идеа што да дадам бидејќи немам дадено ни глутен ни кисело млеко, а од млеко ад пробав да дадам не сака, за кравјо не планирам пред година. Ми се чини доцнам со се ама синко на 8 месеци последно кога го меревме беше 12800г и 79цм и ми кажаа да намалам на храна, а јас само еден оброк му давав овошје или зеленчук и доење, знам дека е многу ама што да му правам детето е растовито па му воведов втор оброк и телешко месо дадовпред недела дена, сега сакам да воведам и глутен па сакв да прашам за мислење преку што е најдобро да се воведе?
А зошто не супа домашна ги праша ли? Една сварена коска малце фиде и куп сечкан зеленчук:морков,целер,пашканат,брокула Запршки ние не користиме исто дома Згуснувам со гмечен компир Вагета исто не користиме веќе 3 та година Има сушен зеленчук на Виталија а мн лесно можеш и сама да направиш.Мојата до 16 месеци јадеше исклутичелно посебно за неа спремано.После почна од нашиот ориз,мусака,грав..
Ќерка ми јадеше посебно до година и пол, но потоа поради нејзе исфрливме и вегета, и црвен пипер. Запржувам само кромид и лук кој го додавам на јадењето, а сол малку, па откако ќе си ставиме ние во чиниите си досолуваме. А после годинка почнав богами сите зачини по малку да ги користам за неа.
Мами амарантот како се спрема? На овој што го купив нема упатство а сакам сабајле да му сварам на синко
Подобар е цејлонскиот. Го има во сите продавници за здрава храна, во ДМ, во БиоКулт, Биокосмос... Само не знам, не се сеќавам дали може пред година да се даде. Инаку, овој обичниот цимет што е од маркети во мали ќесички не е чист цимет, може да има и други примеси.
Не давај обичен Обичниот има поголемо количество на кумарин кој знае да биде дури токсичен за јетрата.Цејлонски имаш по аптеки,дм,биокосмос..
Точно, не се забранува. Ама кај нас дека со запршки го прават црвениот пипер, тоа е проблемот. Мене од запршка ми е тешко на стомакот, па затоа и не правам такви јадења, а и свекрва ми почна да менува, односно веќе не става запршка. Инаку, биберот е добар, ако ништо друго, од мали да се учат децата на луто, затоа што лутото во мали и умерени количини е здраво.
Апсолутно точно за запршката. Туку не мислев за запршка, ние дома воопшто не користиме запршка. Мислев на самиот зачин бибер и црвен пипер. Дека ги користат без никаков проблем особено во земји каде исхраната е позачинета, т.е. спајси. Дефинитивно забранети зачини остануваат шеќер и сол. Дури и за таа хималајска сол докторката на мајка ми ( кардиолог) и објаснуваше дека се чисти превари , односно исти такви се со обичната сол.
Мајки,сирење немаме пробано,какво купувате за вашите мали?Исто и за јогурт/кисело млеко? Прашав но не ми одговоривте,за вечера што давате? За некој ден сме 10месеци.
Колку време може да стои кашичка? Сварено пасирано јаболче и слива. Ми заспа па да му понудам после 40тина мин?