Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    А потоа? Како распоред? По колку количински и колку дена се дава и колку дена пауза?

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.039
    Најискрено со нејадачкава моја не следев некој распоред, барем не како кај жолчката.
    Одкако првично утврдив дека не реагира алергиски на белката преку давање на производи кои ја содржат истата, давав првен 2 пати по едно ќоше првата недела, втората недела повеќе...и така за околу месец цела да ја воведам. Барем тоа ми беше планот, а не дека детево нешто јадеше тогаш:envy:.
    Јас лично давав кога ручекот не ми беше со мевце, па уз зеленчук да замаскирам.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.897
    Допаѓања:
    142.326
    Sakam da ve prasam, da mi odgovorite za da ne potepam nekoj doma:)
    13+ e malata. Od koga pocnavte da i davate jadenja koi gi jadevte i vie(mislam na mandzi zaprzeni i so zacini). Nie (za zal) jademe mandzi so poveke vegeta i sol.
    Imam, da ne kazam pritisok od bliska okolina, ama taka ke mu dojde. Znaci demek golema bila i mozela se da jade, a najveke smoki Stobi Flips, supi gotovi, mandzi so zaprska. Smetam uste e rano(pedijatarot za zaprska mi rece NE).
    e sega ima nekolku pati slucaevi koga jas ke se svrtam a bogami i pred mene da i se dade da "proba" zelka manza, gotovo pire, smoki....

Ako mozete pisete mi da znam barem da ne mi se kacuva pritisokot za dzabe.
    p. s. Inaku kazuvam deka ne sakam taka ama "koj me shisha" :D:D

4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.787
    Допаѓања:
    141.971
    I ti i drugite vozrasni ne treba da jadete nezdrava hrana. Spored mene nikogas

На joy1 и flower30 им се допаѓа ова.
  5. BO>DA

BO>DA Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    58
    7+ sme mami sto davate za vecera kazete idei

6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.262
    Допаѓања:
    67.823
    @flower30 нас педијатарот не советуваше да избегнуваме сол и зачини до 2 години колку можеме повеќе. Јас на пример кога варам тестинини ги варам без ништо, потоа тргам за нејзе, за мене малку посолувам. Исто правам и со се друго. Смоки и давам Лино, најбезболни ми се гледаат. :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.897
    Допаѓања:
    142.326
    Smoki i nie na Lino kupuvame. Inaku pedijatar i mene mi rece sol i seker uste da ne davam. Jas uste i gotvam posebno, taka mene mi e najdobro.
    a znam deka ne e zdravo ni za nas ama jas bez zacini nemozam da jadam nisto:)

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.179
    Никој не рече без зачини да јадете. Вегета да не користите, туку сушен зеленчук измешан со хималајска сол, на пример. Запршка нема потреба исто така. За згуснување на јадењето убаво е да ставиш во манџата испасиран сварен компир, или пак лажиче брашно разматкано во ладна вода. Не да се пржи со масло и црвен пипер. Инаку, зачини од типот коријандер, магдонос, куркума, оригано и сл.се дозволени кај бебиња од 8 месец натаму. А овие што ги забрануваат се сол, шеќер, вегета, црн и црвен пипер...

На do-re-mi, slobodka, flower30 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Кога е најдобро да се воведе трет оброк колку количински да се даде на бебе и во колку часот да не му биде тешко на стомачето. Јас сеуште немам воведено трет и немам идеа што да дадам бидејќи немам дадено ни глутен ни кисело млеко, а од млеко ад пробав да дадам не сака, за кравјо не планирам пред година. Ми се чини доцнам со се ама синко на 8 месеци последно кога го меревме беше 12800г и 79цм и ми кажаа да намалам на храна, а јас само еден оброк му давав овошје или зеленчук и доење, знам дека е многу ама што да му правам детето е растовито па му воведов втор оброк и телешко месо дадовпред недела дена, сега сакам да воведам и глутен па сакв да прашам за мислење преку што е најдобро да се воведе?

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.663
    А зошто не супа домашна ги праша ли?
    Една сварена коска малце фиде и куп сечкан зеленчук:морков,целер,пашканат,брокула :)

Запршки ние не користиме исто дома
    Згуснувам со гмечен компир
    Вагета исто не користиме веќе 3 та година
    Има сушен зеленчук на Виталија а мн лесно можеш и сама да направиш.Мојата до 16 месеци јадеше исклутичелно посебно за неа спремано.После почна од нашиот ориз,мусака,грав..

На TutiFuti и flower30 им се допаѓа ова.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ќерка ми јадеше посебно до година и пол, но потоа поради нејзе исфрливме и вегета, и црвен пипер. Запржувам само кромид и лук кој го додавам на јадењето, а сол малку, па откако ќе си ставиме ние во чиниите си досолуваме. А после годинка почнав богами сите зачини по малку да ги користам за неа.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Мами амарантот како се спрема? На овој што го купив нема упатство а сакам сабајле да му сварам на синко :)

13. Milla989

Milla989 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    257
    Мајки каков е тој цејлонски цимет? Дали на 9 месечно бебе може да се даде и обичен цимет?

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.179
    Подобар е цејлонскиот. Го има во сите продавници за здрава храна, во ДМ, во БиоКулт, Биокосмос...
    Само не знам, не се сеќавам дали може пред година да се даде.
    Инаку, овој обичниот цимет што е од маркети во мали ќесички не е чист цимет, може да има и други примеси.

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.663
    Не давај обичен
    Обичниот има поголемо количество на кумарин кој знае да биде дури токсичен за јетрата.Цејлонски имаш по аптеки,дм,биокосмос..

На Milla989 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Дури имам читано дека и црн и црвен пипер не се забранува. Дека не им штетело на бебиња.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.179
    Точно, не се забранува. Ама кај нас дека со запршки го прават црвениот пипер, тоа е проблемот. Мене од запршка ми е тешко на стомакот, па затоа и не правам такви јадења, а и свекрва ми почна да менува, односно веќе не става запршка.
    Инаку, биберот е добар, ако ништо друго, од мали да се учат децата на луто, затоа што лутото во мали и умерени количини е здраво.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Апсолутно точно за запршката.
    Туку не мислев за запршка, ние дома воопшто не користиме запршка.
    Мислев на самиот зачин бибер и црвен пипер. Дека ги користат без никаков проблем особено во земји каде исхраната е позачинета, т.е. спајси.
    Дефинитивно забранети зачини остануваат шеќер и сол. Дури и за таа хималајска сол докторката на мајка ми ( кардиолог) и објаснуваше дека се чисти превари , односно исти такви се со обичната сол.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Мајки,сирење немаме пробано,какво купувате за вашите мали?Исто и за јогурт/кисело млеко?
    Прашав но не ми одговоривте,за вечера што давате?
    За некој ден сме 10месеци.

20. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Колку време може да стои кашичка? Сварено пасирано јаболче и слива.
    Ми заспа па да му понудам после 40тина мин?