Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Ќе пробам после три дена, сега пилешко ( читај од петле) месо ќе воведувам:) ќе пишам обавезно.

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Леона јас го варам. Цело сосе лушпа е сосема ок, задржува се од витамини, а и попрактично ти е.

Јас имам дадено 4-5 пати снегулки од интегрален ориз ( оние органските пакуваниво кутија во БиоКулт), цело зрно немам дадено. Бел ориз исто не давам поради запек, а и сметам дека освен премногуте јаглени хидрати, па и нема некој голем бенефит.

На leona83 и joy1 им се допаѓа ова.
  3. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.106
    Каде го најде петлето? :)
    Знаеш дека сум кандидат за домашно петле/коковче/пиленце сеедно.. Давај инфо! :)

4. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Смешки кај најдов. Беше маж ми на ручек во Тиквеш кавадарци, и на некој човек му спомнал дека бараме домашно пилешко, и овој му рекол за младо петле одма ќе ти дадам. Додека седеле мајка му го заклала, изчистила и спакувала во мали кеси и ми го донесе:) :) :)

На bambusce и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Леона не е ниту тврдо ниту исушено ако го печеш само така. Веројатно варено би излегло помеко, но со печење секогаш се задржуваат повеќе витамини. Печи го слободно и во алуминиумска ако сакаш, фолијата е сепак прехрамбена. Само исечи ги крајните делови од цвеклото пред да го печеш.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    36.702
    Почнавме вчеρа за пρв пат,јаболκо но маκа мачам за уста да му отвоρам,стега ли стега не саκа едвај две лажичκи пρоба.Уште утρе јаболκо па после нешто ново. Па и за мене е ова ново,имам κуп пρашања. Κога е идеално да се дава κашичκа(јас му давам пρед доење на пладне),по κолκу,κога тρеба да се зголемува дозата,и аκо може да ми κажете κои намиρници се даваат после 5ти месец.
    Идеално би било и би била благодаρна во лп да ми одговоρи послободна мајκа да не ја полниме темава.

7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    На кратко: на почеток не се нуди храна на гладно бебе ниту одма после доење. Не во пладневните часови, од сабајле се дава за ако има алергија да се јавите на доктор за време на раб.време. две лажички за прво пробување е ок, не очекувај одма да јаде многу количински, дури после месец дена ќе јаде околу 125 гр.( сепак зависи и од детето).
    Најважно: не е поентата да ги најадеме одма со почнување на дохрана туку да сконтаат дека треба веќе да јадат. Бебињата имаат природен механизам на одбрана за секое тврдо и страно тело да го буткаат/плукаат, па значи ќе им треба време за да се навикнат на цврста храна и на ставање лажички во уста.
    Три дена по ред иста намирница, првиот месец не повеќе од шест.
    За почеток: јаболче, круша, морков, банана, модра слива, ориз, млада тиквица, црвена тиква....

На Annath, LaDyDoLl, bambusce и 2 други им се допаѓа ова.
  8. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Дали давате тестенини, макарони, јуфки...?
    И кога почнавте да давате?

9. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.220
    Мајки приметив дека секогаш кога и давам компир да јаде се исфрла и и станува црвено околу устето и мислам дека е алергична на компир. Сакав да и воведам батат (сладок компир) ама сега се мислам...:wasntme:
    Ваше мислење

10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    36.702
    Дадов денес јаболκо малκу подваρено со малκу водичκа од што се ваρеше,не биваше. Одмолзив мое млеκо му давам,џабе,повρаќа се гади. Почнува стρав да ме фаќа. Утρе планиρам да понудам банана,но не κаκа ρедовно(нема запеκ) да не напρавам полошо? И дали бананата чисто ја давате,не му е многу блага?
    Не се неρвиρам што не јаде,упоρна ќе бидам,но ме фаќа паниκа одвρеме навρеме дали ќе почне да вκусува по нешто...

11. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Немој да се секираш, порано или подоцна ќе почне да јаде. Ние уште се мачиме. Месец и половина правев каши буквално за џабе, па почна да ми јаде зеленчукови каши на скоро 7 месеци. Со овошјето имаме уште мака, досега само два пати ми има каснато по неколку лажички а сме 7.5 месеци.
    Јас многу се нервирав ама сега само си готвам секој ден, нудам и си го следам детето. Не менувам ништо ако се нервирам, само контраефект.

12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Прв пат даде? Ако е прв пат нормално дека ќе се гади, цицето е најслатко:) ќе се навикнете, полека.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    36.702
    Неее тρет пат денес јаболκо. И пρетходните два дена не беше воодушевен,но не ми повρати,а со цицето ужива. Сега утρе ќе видиме κаκо ќе пρојдеме.

14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

А ок:) бананата поубаво ја прифаќаат зошто е како пудинг кога ќе се изблендира и поблага.

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    36.702
    Хаха κаκо што е детево мое с`κлетџија(вода и чај нема пρобано еве уште малκу ќе полниме 5.5месеци)ништо чудно и банана да не саκа :)
    Само онаκа веднаш помислувам јас да не гρешам негде.
    Ќе биде,само му тρеба вρеме.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Прв оброк што пробавме беше банана, на 5.5 месеци и супер ја прифати. Најомилено јадење ни е.
    А вода сега почна да пие, 10 месеци сме.
    Ич не сакашеда пие вода и сега не ја сака баш баш, ама и нудам обавезно. И тоа од чаша , од шише нема шанси. Си игра со шишето.

17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.839
    Допаѓања:
    36.363
    Пробај печено јаболко, поубаво е од вареното. И мојава не сакаше на почетокот јаболко, ама кога почнав да и давам печено јаболче, го засака. :)

18. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Мајки да прашам каков јогурт им давате на бебињата која масленост и од која фирма.

19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Бучен козјак ако нема битолско кисело млеко. Јогурт не сум дала. Има густин во него:) 3.2 масленост .

На bambusce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.955
    Допаѓања:
    29.100
    Со која риба се почнува? Пастрмка, ослич, лосос?? На многу места различни насоки