Мајки, бебево мое кое и така едвај јадеше, сега има аверзија на храна, на непробано лажиче он стиска уста и нервозно пробува да избега. Не го силам, ама му пеам и доближувам лажиче, по некое време веќе плаче и престануваме. Дали да направам пауза некој ден или и понатаму да нудам редовно? Инаку свекрва некна му го затвори носот за да отвори уста да јаде, замислете кој примитивизам, уплав доби детево
На Дивела ја купувам, има во поголемите маркети. Нуди редовно, и моево исто беше еден период, не јадеше, само неколку лажички, после плукаше или плачеше. Со тек на време се навикна, еве сега дојдовме до 100г на оброк, а 7+ е.
Fala ti nekako mi e zal da ne mu dadammlekce koa vise se razbudil i sum stanala i jas ama nekoja nok moze ke probam, dvete flasi do mene pa ke testiram. Uste edna rabota da prasam do sega ne sum dala sokce nikakvo samo caj i voda, ama so zapeko vresiv da mu davam sokce bar den dva citam pomagalo e sega dali prvite pati da go mesam so voda iako vise jademe cel obrok?
Ni jas nemozam da razberam kako davaat 3 cvrsti obroka na 6m, ustvari togas se pocnuva so probuvanje vkusovi ccc. Nie tek sea na polni 8 dobivme dozvola za vecera
A ti kolkavi obroci mislis deka davam? Sigurno ne kako za bebinja od 8,10,12 meseci. Odi razgovaraj so pedijatar . Eve i tebe ke ti pisam : znaci ne se tri mlecni obroci tuku e ovosje ,zelencuk i navecer mlecen obrok a preku den mleko. Sekoja majka najdobro si znae za svoeto dete , nie sme skoro od pocetok na ad pa ne smetam deka sum zgresila . Nemoj da mislite deka ne se konsultiram so doktor pedijatar plus. Ima znaci nekoi deca koi ne se spremni ( kako i roditeli od strav da ne izbrzaat) za dohrana. Seto toa e od strav deka slusame sekoj i sekogo. Vo red e da se pobara sovet no nie znaeme sto treba a sto ne treba ,dali e deteto spremno ili ne. Znaci zaklucivme deka ne sekoe dete e isto i ne sekoe mislenje na roditel, okolnosti i iskustva. Sekako seuste ne davam seker i sol . No znam da dadam po edna dve smokicki ponekogas. Ne ste se zaprasale zosto postojat kasicki 4+, 5+, 6+, 8+ itn. ? A i kade procita deka tri cvrsti obroci davam? Ovosje i zelencuk go racunas za cvrst obrok?
Има каши што содржат јагода, а се 4+. Јагодата е еден од најпознатите алергени кои даваат страшна реакција, и затоа е препорачана после годинка. А ти се водиш по тоа што пишува на кашите? Јас не би се водела по тоа. Настрана колку оброци даваш, секој еден се воведува постепено. Не за џабе е вечерата последна за воведување, сепак се работи за бебе. Да, сите бебиња не се исти, секое едно е приказна за себе, ама има некои општи насоки, кои важат за сите без исклучок и до кои се дошло после години истражување. Секако, ти прави си како што мислиш дека е најдобро.
Сум разговарала со педијатар,две деца имам и он го има истиот став како мене И три оброка се три нема врска млечни или овошни
Se drugo osven mleko dali majcino dali ad se smeta za cvrst obrok, bebeto na pocetok osven mleko za drugo nisto ne znae i stomaceto treba popoleka da se naviknuva na druga hrana t.e kasa. Znaci kasata e cvrsta hrana bezrazlika dali e kupecka ili doma napravena koja voedno e i pozdrava ama toa e dr tema za moabet. A za smokite na bebe od 6 7 8 pa ajde i godina ne praam moabet no way, jas ne jadam ne pa bebe da trujam. Ama sekoj za sebe neli.
Како ја чуваш во фрижидер или замрзнувач? За 9 ипол месеци во ред ли е да јаде урда, веќе имаме кисело млеко воведено и многу ретко моцарела давам
A ti se vodis spored poslednoto mislenje ? Zar ne procita sto davam i kako sum pocnala so sto i dali postepeno? Znaci nie do sega trebase da sme otrueni. Kolku ima luge plitki po drzavava nasa ,spremni vo sekoj moment da osuduvaat . Jas eve se resiv deka od 4 meseci davam jabolko i morkov a od 6 smoki DA GO OTRUJAM sin mi.
едноставно несакаш да разбереш на што ти се укажува. смоката е полна со СОЛ,има кикиритки(јак алерген).Можеш да даваш колку сакаш но еден ден ако развие алергија,проблеми со бубрезите не се чуди од што е.Најлесно е да се каже мое дете мое право нели?Или јас сум мајка знам најдобро! Но тоа во теорија,праксата е друго. ти ако мислиш дека смоки се соодветни на 6 месеци ок,но немаш право да се лутиш кога некој се обидува да ти укаже на грешката.Пошто стварно е грешка
@LadyIvvy јас те прочитав дека даваш два оброци дневно, од кои еден вечера. И јас ти кажав дека вечерата како оброк се воведува последна. Не намирниците, туку вечерата. Како оброк се воведува најдоцна, бидејќи јадењето навечер повеќе го оптоварува стомачето. Ако се воведени претходно два цврсти оброка, на организмот му е полесно да ја прифати вечерата како трет цврст оброк. Ама како што кажав, прави како што мислиш дека треба. Ако педијатарот така те советува, во ред. Тој го знае твоето дете, не ние тука.
Abe batali joy gledas deka ne vredi ednostavno ne si ja svaka greskata. A mene ne mi e jasno kakov e toj pedijatar ako moze voopsto doktor da se narece sto vaka ja sovetuval i plus smoki sto i dal, devojko a da otides ete na eden obicen sistematski pregled kaj drug pedijatar i da mu kazes se sto mu davas da jade na bebeto na ovaa vozrast ete kolku da se uveris deka site tuka sto ti zborime sme vo pravo, ama ti si znaes. Na covek so sila mu se zima ne mu se dava. Tuku eve mene cisto informativno me interesira kako gi jade 6 mesecno bebe tie smoki???? Gi grize gi dzvaka ima zabi li stvarno ne mi e jasno haha. A sto e najtragicno vika ne davam seker i sol ama davam smoki, e da neznaes dali da places dali da se smees. Btw, neznam bas koj e plitok sto tolku neodgovorno postapuva so tolku malo bebe. Tolku od mene jas sovetuvav so nadobra namera ama pameten covek bi svatil a vaka ednostavno ne vredi da si trosam vreme
Site pravime greski neli? Razmisli mozebi i ti pravis nekoja greska Sin mi za dva dena pravi 7 meseci epa eden obrok mu davav nekade mesec dena pa potoa uste eden mesec bevme na dva obroci ( najcesto eden povtorno) potoa PONEKOGAS davav tret obrok znaci noken obrok i seuste davam okolu mesec dena e toa. Znaci Ti go kaza toa sto go pravam jas . Samo na kirilica.
Taka uste povekje ke odbiva hrana . Probaj pusti mu muzika pej daj nekoja igracka nesto interesno da gleda