Треба со бела риба ама не морска. Значи пастрмка ама мене ми е страв да ја чистам од коски па ќе почекам и директно ослиќ филети ќе дадам. Или да седнам еден ден убаво да ја исчистам и малку по малку да почнеме.
Втоρ ден - банана. Не е нешто воодушевен,па да јаде со сласт,но саκа. Изеде 5-6 лажичκи(сκоρо 1/4). Не пие соκче со лажичκа и шише,па денес му го дадов шолјичето и сам си голтнуваше по неκолκу κапκи. Мама пρезадоволна! Полеκа полеκа,се надевам ќе навиκнеме. Честит пρазниκ!
@joy1 колку грама е тоа? вака не ми изгледа дека е малку...зошто викаше дека не е баш по јадењето. Три овошја помешани од почеток кај нас правеа проблеми со мешето, ама може кај вас се е во ред
Ич не би знаела да кажам во грамови колку е.Откако дадов банана почна да јаде.Сама отвара уста и да чукнам супер е.Па ова за 3 овошја баш и не рсзмислив но не приметив грчеви и сл. Велиш не по три?
Дадов еднаш кисело млеко ама се сомневам дека дерматитот му се активира од него па не сум дала повеќе и сакав сега со јогурт да пробам.
Кажете ми дали е подобро кисело млеко дома поткиселено или павлака да давам? Рано ни е нас сеуште, ама да си прашам со време.
sovet za site majki sto se mislat od koga da vovedat doxrana na bebuskite.. ova go slusnav od poznat pedagog na edna programa easybaby se vika. toj rece dohranata zapocnuva od 4 dokaj 6tiot mesec se zavisi od toa dali bebeto e na majcino ili na ad mleko,ako e isklucivo na majcino mleko podobro e da se zapocne so dohrana nakaj 6tiot mesec ne porano,a site bebuski sto se na ad mleko od 4ipol meseci moze da se zapocne so dohrana od prosta pricina deka nivnoto stomace veke e naviknato na ad mlekoto i nema da ima teskotii ako edno 4 mesecno bebe sto e isklucivo na majcino mleko.
@An-na Павлака после година, подобро кисело млеко, уште подобро што имаш домашно. Иначе јас павлака дадов на година и пол. Шубе ми е порано, поради конзервансите. И сега исклучиво давам на Зелена Долина, дека е ГМО фри
^ Немам домашно, Annath, за жал Се мислев да купувам свежо млеко, па дома да го поткиселувам. Подобро е така, отколку да купувам готово кисело млеко? Или нема разлика? Kое купечко свежо млеко би ми го препорачале? Не знаев за павлакава, фала за инфо.
На за почеток не се препорачува, ама ако нема проблем со бебушка ....кај мене малата многу малку имаше грчеви а кога почнав по три намирници пак ја фатија и давав по две.
Мајки ги имате ли давано овие житарици и ако ги имате давано од кој месец? На нив пишува од 6+, ама малку ме буни тоа што содржат и рогач. Нели е рано за рогач на 6 месеци?
Преработен е рогачот и во мали количини е. Јас имам дадено три пати, како воведување ама ич не ја сакаше и кога ја пробав кашата сватив зошто не ја сака, никаков вкус нема, како тесто е.....ама може вас ќе ви се погоди.
Си била во право.Вчера околу 6 навечер плачеше силно и пушташе гасови.Очигледно грчеви беа пошто од како и дадов капки се смири и заспа.Баш претерав.А и мислам дека количински јаде повеке од што треба за нејзина возраст.Место да пробува вкусови она јаде скоро цело мсло тањирче.Незнам сега дали пауза да направам или да продолжам со тоа што досега имам дадено?
Пробај и така, само земи од свежото млеко на Бучен Козјак, некако најблиску ми е до домашното. Инаку, многу го фалат киселото млеко на Суташ, демек како домашно е (и мене ми е супер), ама син ми од него се исфрли околу устата, и тоа на две и пол години, а дотогаш немаше никаков проблем од другите кисели млека и јогурти. Сега тука сум во дилема, дали има конзерванси (од нив да се нафрлил) или пак е чисто млеко (како премногу јако за детето). Инаку, дома пиеме само јогурт, исклучиво на Бучен Козјак, друг многу ретко. За рогачот погоре спомнат - мислам дека не е алергена намирница како што е какаото (а се користи како негова замена, плус засладувач). Затоа мислам дека може и од 6+, ама не ме држете за збор, не сум сигурна.
Па како сакаш. Ако сакаш направи пауза ден-два за да се смират грчевите Само не ѝ мешај повеќе намирници и не ѝ прави количински многу. Ако не е најадена дај и да цица после кашичката. Постепено зголемувај ја дозата и намирниците.
Фала многу Леона на мислењето. Иначе јас ако дадам ќе и ставам и овошје зошто ние сеуште без овошје ништо не јадеме, за жал За рогачот најмногу се мислев што го има во житарициве. Фала и на @Annath
Сега читав за рогачот, изгледа дека сепак е 12+. Јас не сум давала во тој период, многу подоцна почнав со рогачот.
Давам рогач од 12 месецим, по една рамна кафена лажичка во овошни кашички. Превкусни се, и за нас во смуди го ставам.
Купив урми, суви. Да дадам, здрави се? Свекрва ми ми рече дека биле благи. Јас не сум по сувото овошје и незнам. Имаме 10 месеци. Ако смее, пишете како да ги подготвам и со што да ги искомбинирам. Едит Зедов и спанаќ, малку повеќе, едвај најдов. Да го замрзнам или да си го изедеме ние?