Здраво мамички, добро ве најдов За прв пат пишувам на форумов иако веќе долго ве читам и благодарение на сите вас и апликацијата бебе готвач, многу научив во однос на исхраната за мали бебиња. И покрај тоа имам едно прашање до вас, посебно до мамичките кои живеете во Германија како и јас, ако можете да ми помогнете. Имам бебенце кое вчера наполни 6 месеци и сакаме да почнеме со дохрана овие денови, после контролата на педијатар. Сакам да се посоветувам со мамите кои живеат во странство, посебно со тие што живеат во Германија - од каде набавувате намирници (овошје, зеленчук) за вашите бебенца и какво искуство имате со БИО-производите од маркетите? Дали е подобро решение директно од земјоделците да ги набавувам намирниците? Многу се плашам дали Био производите се навистина био и безбедни за деца? Знам дека најдобро би било од сопствена бавча, ама далеку од дома,така е Со која намирница е најдобро да почнам? Извинете на многуте прашања Имајте добра ноќ мами
Јас купувам исклучиво од био одделот на РЕВЕ за ќерката а и за нас. Големата ми е веќе 22 месеци и до сега не покажала алергиска реакција од било кој производ. Свекрва ми носеше и од фармите кај нив во село, но асортиманот им е ограничен па не можев да се ослонам само на нив. Покасно и јајцата и месо наизменично ги давав, некогаш од био одделот на РЕВЕ, некогаш од фармите од соседните села. Моето искуство е позитивно. Се започнува со јаболко па банана, круша, слива од овошје, а од зеленчук компир и морков. Првиот пат се дава малку, 1-2 лажичиња колку да се види алергиска реакција. Вториот пат веќе повеќе, а третиот пат може колку сака бебуш. Со секој нов производ е така, првен се дава мало количество а потоа веќе повеќе. Новиот продукт можеш да го дадеш по истиот принцип или да додадеш малку во кашичката на веќе воведените продукти.
Мене 4ти деба паника ме фаќа. Еве и потечна храна да давам. Ми е страв дека вода се полни мешето и помалце ќе внесе храна. Вода пие по 200 мл најмногу. Сок чај скоро никогаш. Како да давам почесто течно а да не јаде храна помалку.
Мајки, ме интересира какво е тоа несолено сирење што се става во приготвување на домашни кашички? Дали може да се најде во жито маркет, тој ми е најблиску? Сакам да подготвам брокула, ама цело време само грашок,компир, морков, кромидче, па мислев ете да смениме да ставам и такво сирење.
Кере ми е скоро годинка и некогаш незнам што,од каде Нон стоп ја замарам Дани со прашања Пазарам од секој маркет скоро,најчесто Кауфланд,тука изборот ми е поширок Често од лидл,норма,едека Нормално пишува за био производите и од нив земам Досега проблем не сме имале
Нема несолено сирење во маркет, ќе си направиш сама. Купи си млеко за варење, јас зимам на Бучен козјак, варам и кога ќе зоврие додавам чаша јогурт, ако имаш и скиселен уште поубаво, мешам и кога ќе се подолади цедам. Толку. Лесно е ептен а знаеш што си даваш.
majki, za edna nedela pravime tocnon 5m, pa planiram da zapocneme so probuvanje na vkusovi. Pedijatarot me sovetuvase da zapocnam so jabolko, a isto kako sto citam i se informiram skoro nasekade se preporacuva prvo jabolkoto. Od druga strana po iskustva citam deka mnogu bebinja sto zapocnale so ovosje, posle tesko prifajkaat zelencuk. Pa sto ke me sovetuvate da pocneme prvo so ovosje ili so zelencuk? I drugo sakam da prasam, dali davate domasno cedeni sokovi, se razbira razredeni so voda?
Јас не сум дала оти не гледам како би ку ја дала. Урдата во палемта или со просо ќе пројде а со моцарелата кога ќе почне да гризе асално.
педијатарот ми кажа дека несолено сирење има во буњаковец ако си од скопје , во подрум доле до кам, има човек што продава. истото го прочитав и по групиве на фб дека мајките зимаат од таму. моцарелата не е полномасна и затоа не се препорачува за бебе.
Јас одбивам да купувам тоа што можам сама да си го направам, петнаес минути работа, толку, за 50ден имам сирење за цела недела. Многу е лесно а е здраво и знаеш што даваш на дете. Сега, беб е годинка, додавам на литар млеко едно лажиче мало хималајска сол, не е солено ама не е ни благо. Последниот пат направив од 5л млеко и имам сирење за сите за цел месец, нашето е во солило а неговото е така.
Па ради скандалите со мувлата и изметот од глувци, а и од други работи кои ги дознав пред извесен период