2м после првиот воведов втор оброк, го давав и сеуште го давам 3 часа после појадокот, ако дадам ужинка покасно. Всушност тоа беше ручек, зеленчук со компир или ориз. Реакција од пиперка имала некоја? Дете вчера прв пат проба во ручекот, вчера и денес има проливче, не често ама има.
@AngelOfArh А исто треба по малку па да зголемувам од ден на ден? Исто ме интересира дали го спремате и ручекот непосредно пред давање или може од сабајле да се спреми па да се чува во фрижидер?
Мајки од кога почнавте со дохрана?Не сме на доење и мислам тие што се на ад порано се прихрануват,првото го доев и почнав покасно со дохрана па ме интересира совет ваш кога е најдобро и со што почнавте?компир или јаболко?
Со компир не се почнува, препорачливо е после 6 месеци да се даде. За почеток јаболко, морков, тиква. Посоветувај се со матичниот педијатар на детето, види како напредува, дали има или нема потреба од дохрана.
Не во фрижидер, на собна тт да. Иначе давам да јаде колку му се јаде. Зошто брзаш? Педијатар ќе си каже. Бар до 5м почекај.
Мо Na 10 ke pravime tri meseci ,rano e ama sakam da sum spremna nekoj od 4 nekoj od 5 mi velata pojma nemam od koga Sekako pedijatar ke konsultiram cisto informativno prasuvam
Банана и тиквичка кога дадовте? моето бебе е 5,5 м. Има пробано јаболко, морков, компирче, праска,кајсија,пашканат и слива .
Нема да и давам да јаде компирче и пашканат,ќе почекам да наполни 6 м. Банана само изблендирана да и дадам или со јаболко искомбинирано? А тиквичка мало тркалце сварено ? (Имам синче 9 години ама не се сеќавам на колку месеци што му давав за глутенот знам 8+, а за млечни производи 10+, кравјо млеко после година)
Можеш како сакаш да ги искомбинираш, тиквицата секако варена, за почеток исчисти ја од семките. Со морков може да ја дадеш. Бананата може самостојно, не мора да ја мешаш, само убаво испасирај ја. Ако мислиш дека е суво, додај малце мајчино млеко, ама не премногу.
Хммм ако си дала веќе терај, нема враќање, ама не форсирај. Моето од компир има тврда столица. Банана изгнечи со вилушка или изблендирај и пробај прво чиста. Ми кажаа мене така пошто во последно време многу деца реагираат на банана.
Вчера прв пат грав Имаме домашен, мајка ми ептан радосна дека малата го бендиса. Сакав малце да и дадам демек прв пат, ама нам нам викаше и скоро се си изеде. После и беше мачно на мешето, гасови имаше многу, па така ќе и давам помалце, нема да давам често. Следно ми е тестетнини со јајца, портокал, лимон. Мед понатаму. Урми кога?
Ние имаме 8 месеци,сега почнав да му воведувам телешко и пилешко домашно месо. Исто така и млечни производи,кисело млеко,јогурт,кефир,путер. Се си прифати најнормално и му се вкусни. Имам едно прашање,ја симнав апликацијата Бебе Готвач и си терам по неа.Има табели од 6+ до 12+ што се воведува по ред и плус рецепти. Сакам да знам дали е веродостојна таа апликација? Cka,на оваа апликација урмите се 12+