Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Не прави пауза ама давај по една или две намириници. Скоро почнавте па и количински намали малку. Супер штом прифаќа и јаде, одржете си го континуитетот. Кај нас и од зеленчуковите имаше грчеви ама јас како што воведував така побогати ги правев кашите и пак почна немирно да спие и офка и намалив. После 2 месеци мешав повеќе намирници.

@НаталиЛили јас кога купив повеќе спанаќ го исчистив, го потопив во врела вода , потоа додадов сода и стоеше така цела вечер. Потоа го замрзнав на мали парчиња, колку за оброк на малата.

На НаталиЛили и joy1 им се допаѓа ова.
  2. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    @leona83 и јас го потопив во врела вода и го замрзнав.
    Само не ставив сода бикарбона. Која е намената на содата?

3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    36.706
    Јас паκ се си мислам да не јаде малκу детево мое. Банана си јаде со сласт(тоа што не тρеба),κρушκа денес не беше воодушевен но изеде неκолκу лажичκи. Ја блендиρам свежа,нели имаат повеќе витамини таκа,пρавилно е? Не знам κолκу му е доволно,но пρобува вκусови,мислам деκа одеднаш не може да изеде цела κρуша,банана или сл. Нели?

4. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Па да се уништат 'гадотиите-:) ама јас само сега така направив, порано само го бланширав.

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  5. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Мајки да ве прашам околу воведувањето жолчка. Колку време ви одзема? Сакам да направам некоја груба калкулација и да видам ако треба да воведам уште нешто пред жолчката.

6. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Јас давав два пати по 1/8 преку два дена, па два пати 1/4 на истиот начин , па 1/2 и на крај цела. Па рачунај:)
    Ако мислиш за тоа дали да воведуваш нешто ново во меѓувреме или не, барем првата недела не давај, потоа може. Не дај Боже ако има реакција ќе покаже одма.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  7. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Некаде околу две до три недели.
    Имав пишано на темава, ако не се лажам, ама од телефон. сум и не можам да најдам.
    И јас воведов прво други намирници за да имам избор, па потоа жолчката.
    Во еден прирачник прочитав дека цела жолчка се давала со навршени 10 месеци, но јас дадов порано.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  8. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Па нели не се воведува ништо додека се дава жолчката? Знам дека трае подолго давањет жолчка, па затоа прашав отприлика колку долго би траело да не ме фати цел месец :D

Не се брзам, ќе воведам уште нешто пред неа можеби. Па нека почнам и на 8 ипол или 9, мислам дека не е страшно...:?:
    Ќе искалкулирам некако, фала ви :)

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  9. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    И јас тука прашав и добив совет, како што ме советуваа и други, дека може после некое време да се дава и др.намирница.
    Само што сум пишала дека давам преку еден ден , ама грешка е, преку два давав.

На Nova му/ѝ се допаѓа ова.
  10. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.450
    zdravo majki,
    sakam da prasam koga moze da se stava cimet vo ovosnite kasicki?
    isto taka od koj mesec moze da se vovede, zelka, grasok, grav, kromid, luk , portokal i ananas?
    nisto od ova ne sme proballe dosega a inaku imame 7 meseci od 5 meseci vovedov cvrsta hrana?

pozdrav

11. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Цејлонски цимет над 6.
    Грашок кромид и лук над 8.
    Портокал и ананас над година.
    Зелка и грав над година. Мојата е 12.5, јас уште не сум дала. Сметам дека се тешки за варење.

На slimy и leona83 им се допаѓа ова.
  12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Да, и јас така воведував. Инаку на последната контрола др.ми рече ако до 11 месеци не пројави алергија на ништо , веќе во 12 месец може малку мандарина, демек и сезоната да ја фатиме....се чудам дали да ја послушам, совет?

13. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Јас мандарина дадов на 11.5. Ја обожава и по две сама јаде. Првиот пат само две резниња и дадов да ишмука. И наредниот ден така и после плачеше по неа и дадов цела. :)
    Портокал дадов на 12 и една недела.

На leona83, TIGARCE86, slimy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.450
    mnogu ti blagodaram @Nova za sovetite povekje imam doverba vo vas majki otkolku vo pedijatar zasto vo ova niedno vreme pojma nemat sto zboruvat i sto sovetuvat nemat nikakva odgovornost i ako se raboti za bebinja.

На TIGARCE86 и Nova им се допаѓа ова.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    36.706
    Јас пак друг проблем,почнав по малку и да се нервирам,12тина дена откако почнавме со овошје(јаболко,круша,банана и слива) но синко се гади,никако уста да отвори,на ниедно овошје,на ниедна комбинација,со сила му ставам да вкуси и џабе. Не знам што е работата,дали јас грешам некаде,читам по нетов,и се чудам како сите деца прифаќаат а моево уста не сака да отвори. Што да променам,како да постапам можете ли да ми објасните?

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.780
    Да не е претходно убаво најаден па не е гладен кога даваш кашичка? :)

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    36.706
    Сеκаκо пρобав,и κога ние ќе јадеме,го следи со поглед сеκое наше залче,и тогаш нудев не и не. Обично му давам да цица κај 10.30-11.00ч. па за κај 12.00ч да му дадам κашичκа. И таκа не бива. Чудно дете е ова моево.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.780
    Не се нервирај такво е детето.кога ке му дојде време ке си пројаде.
    Ние денес сме во план тиква конечно да пробаме.Се мислам дали чиста да дадам или со банана.Прв пат ке пробаме.И како делува тиквата на столицата?

19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    36.706
    Еве денес чисто јаболκо ќе пρобам да видам. Ќе бидам упоρна сеκој ден ќе нудам.Пρобај пρво чиста дај и да видиш κаκо ќе ρеагиρа. Инаκу читам ρазлични мислења,изгледа се зависи од метаболизмот на детето. Не мешај ја одма со банана(со оглед на тоа што за бананата знаеме деκа по неκои мислења стваρа запеκ).

20. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Ја омекнува столицата. Јас ја немам давано досега со банана, а чиста или со круша највеќе ја јаде.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.