Еве јас пробав и му дадов еднаш дваипол саати пред спиење бебе спиеше мирно пола ноќ и немаше никакви тегоби а претходно ќе заспие и обавезно ќенка на пола саат саат. Ама не сум дала пак
Епа тоа е,си спие најадено повеќе. Ако не сакаш купечки да даваш нон стоп прочитај состојки и можеш и дома да си направиш. Гриз и млеко содржат најчесто,тоа заситува.
На 6м ноќна кашичка? Мислам... Абе мајки, ред има, ред, не кој како дава. Се знае, се почнува со појадок, ручек, вечера, а ова со гриз, па и за добра ноќ, па и за 6м, ма дајјјјј.... Не е само што бебето спиело, работата е дали е ок да се даде, дали е во ред, оти овде некоја мајка ќе прочита и ќе даде, па после оф леле мале. На Хип пишува и боровинка и јагода на 4м,ама не иде тоа така.
Јас почнав со ручек,па вечера,па на крај доручек воведов...Така повеќе ми одговараше,бидејќи бебето во 10 станува, а и навечер многу се будеше,па пробував...Инаку има ноќна и 4+ таа е безглутенска,прво од неа давав,па откако на 7 воведов глутен давав од таа 6+ што е,ама џабе, баш пред некој ден ги фрлив повеќе од пола полни...Сега за вечера давам кисело млеко со житарки, со лепче,правам овошно јогуртче,ама што и да јаде пак исто се буди
Hipp напишале на кашава дека е ноќна, значи трет оброк по секоја логика на нештета. Втор оброк е ручек, нема дилема макар и hipp да велат поинаку. Во дискусија не навлегувам, кој како сака нека дава на крај краева ваше дете. На 6м трет оброк не ми е прифатливо, аман бе луѓе што мислите вие колкав желудник има тоа дете... Свестете се малку, закочете има време за се, деца не се растат лесно, и ќе се будат вечер, не е тоа од глад, од навика е.
Se soglasuvam deka bebe ne treba da se hrani spored iskustva od forum,za se ima kogai kako, no se sto e po preporaka od pedijatar e opravdano. Nie sme 7m I 3n I vekje imamevecera edna nedela, ne dadov vecera na svoja raka, pedijatarot mi preporaca deka treba da vivedam. Toa e toa, sekojso svoeto iskustvo. Mada davam vecera no bebe isto si se budi po cela nokj.
Во врска со бројките на кашичките,неодамна прочитав еден податок дека тие не означувале од колку месеци е намирницата туку дека од толку месеци може детето да го голта, да го јаде, јас пред некое време се чудев зашто на кашичка со јаболко и зрнца ориз пишува 7+ кога порано се воведуваат, откако прочитав ми стана јасно.
Да, во право си, и јас го знам тоа. Затоа на јагода и боровинка, лосос, болоњезе пишува 4+. Иначе утре ќе воведувам кокос, односно свеж кокос, првиот ден водата ќе ја дадам како сокче со портокал измешано, следниот ден ќе смелам мало парче во кашата за доручек. Не знам како да го сочувам, како да го давам ама ќе се снајдам некако.
И да е така пак не е правилно.Кое бебе може на 4 месеци месо да голта?Ова во случај да зборуваме за месо како месо а не за каша Таа од седум + провери ја да не има глутенски продукт или е ноќна затоа е за поголема возраст
Според мене Хип не се нешто нај нај. Случајно "налетав" на кашичка од хип за 5 месеци на која пишуваше "Povrce sa sunkom" И тоа може да се јаде на 5 м? Да се голта и сл? Ја не јадам шунка не па на бебе да му дадам.
Сите сте се запнале за Хип со месеците кога и другите истото го прават Па возрасни сте се знае кое кога се дава. Битен е квалитетот. Холле на толку фалење, добовме една на поклон, катастрофа.
Ако за доручек дадам житарка, после за ручек не давам пак макар и друга врста, така ? Или може два пати во денот житарка? Офф прашање, доење и јагоди како оди заедно? Смеам да јадам?
Mo Moze zitarki 2 pati. Jas davam nasabajle so ovosje, rucek zelencuk so meso, i navecer pak zitarka druga ne istoto od sabajleto so nekoe ovosje ili zelencuk zos ne jademe mlecni proizvodi. Nekogas menjam davam tikva mesto zitarka
Ако гледаш така се десило и три пати на ден да дадам житарка, доручек некоја со овошје, ручек ориз ако дадам, вечера пак житарка му иде ако дадам палента или гриз или бисквити од спелта или овесни со кисело млекце.
Лино бисквити за бебиња, или кога не јадевме глутен безглутенски некои на Холе или Лобело. Ама тое ни беа многу благи, овие му се таман.
Три дена по ред бебе одбива да јаде храна, само млеко сака т.е на хипп сме. Ни омилените комбинации. Запчиња му излегуваат, ама забележав испушта многу често гасови што не е карактеристично за него ни како ептен мало не прднуваше ич. Што да дадам за гасови, чајче некое?? И Како се справувате во вакво ситуаци кога бебето не сака да јаде? а мн е активен и на 2 саати млеко бара.