Денес почнавме со пробување вкусови. Прво на мени - морковче, варено лупено блендирано. Бебо пресреќен лапа бара уште, ама на мама шубе и беше зашто морковот и блендиран и пасиран имаше некои грунчиња (моррков си е морков), па по неколку лажици прекинав да давам и продолжив со доење. Утре планирам готова кашичка од хип да му дадам морков, ама со оглед да нема цела да ја давам шо да правам? Тоа што планирам да го јаде да го замлачам? Зашто денеска ладно му дадов (се излади од водата шо ја додадов). Значи млако или ладно? И дали остатокот можам задутре да го дадам?
Немаш потреба да замлачуваш, задутре од фрижидер кога ќе даваш можеш да замлачиш. Значи утре ќе јаде што ќе јаде, оа во фриз до задутре и тогаш ќе ја згрееш.
Само извади од кашичката со чиста лажичка колку ќе јаде па префрли го остатокот во фрижидер.Така пишува и на кашичката да не се јаде директно од целата каша ако се чува остатокот,веројатно заради плунката.
Домашно правено сокче од рендан морков и јаболче може да стои во фрижидер до утре па во текот на денот да го давам?
Може треба да се варат незнам, одпосле се замислив. Мајка ми вака ми кажа, кога нас не гледала бебиња не купувала сокчиња туку сама си правела. Свеж морков рендан на најситно исто и јаболко па во цедалка ги ставив и притискав од горе за да се исцеди течност, 20 мл преку сила ми излезе, па додадов вода уште 100 мл негде, значи разредено сокче искочи не е нешто јако. Купечките сигурно од свежи исто ги прават
Isto, majka mi istoto zapna, taka ni davala. Pa zatoa se mislam podobro doma da mu napravam nego li kupecki.
И свекрвами и мајками исто викаат, тогаш така се давало ама и ставале шеќер малку за да им пуштел морковот сок
Зошто давате сок од морков? Морковот ја пожолтува кожата мн брзо а и запек создава,.А и мн покорисен е варен отколку сиров
Може ли пуфирани житарки, денес купив амарант пуфиран и незнам каки се подхотвува и со шти во комбинација?
Ќе ти оксидира од јаболкото, по правило се што има јаболко не се чува. Инаку и мајка ми ми правела како бебе (очигледно сечија мајка) и за брзо сум пожолтела
Каков е тој пуфиран? Мислиш ко пуканки? Не купувај такви работи пошто го печат со плин, не е баш најздрава варијанта. Иначе јас амарант сама си пукам во тавче ко пуканки. Бебо гонобожава со цимет и јаболко. На плин, врело тавче, тргам и истурам едно лажиче, враќам на кратко и цело време тресам, толку.
еве вака изгледа, значи пукано е ова од амарант, имам и обичен ке си направам сама, а може ли после од кога ќе ги испукам во блендер со каши са му спремам?
Сте користеле ли некогаш снегулки од просо како замена за брашно во колачи и мафини? Многу се грозни па ми треба идеја или рецепт како да ги потрошам
Леле и јас купив и бебо не ги сакаше, од Био од ДМ земав, одвратно мирисаа. Додавав банана внатре интака ги јадеше.
Истите Нема шанси со никаква камуфлажа, ниту во млеко, мед, банана, јагоди....ништо не помага. Реално и јас тврдам дека се грозни, ни јас неможам да ги јадам. Затоа прашувам за идеја зашто до сега не сум користела снегулки наместо брашно, ама дефинитивно ќе ги сомелам и ќе ги испечам....некако
Здраво ние со воведување вкусови застанавме синко се исфрла со ситни брунчиња на лиценцето а не сум сигурна дека е од храната, битно му се повлекуваат полека па планирам да продолѓам со просо тиквица па кромид. Најстрав ми е од тиквицата многу читам неделава се исфрлале бебенца од неа а за кромид млад да дадам? И дали има врска само перца или не?
Kromid posle 6ipol pa i 7 meseci e poodbro mislam. Mene pedijatarot mi kaza od mlad kromid dolnoto beliot del, ne percata. I da stavam malku kako zacin da dojde na pocetok
Снегулки од било кои житарици освен овесни, јачменови и 'ржани се благо речено грозни, затоа претпочитам житарица да купувам. @Kitten пробај, па ќе кажеш дали ги бива како брашно, јас од киноа имам, детево ги повраќа, а богами ни јас не ги сакам, чудно мирисаат.