Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. kikin

kikin Популарен член

Денес почнавме со пробување вкусови. Прво на мени - морковче, варено лупено блендирано. Бебо пресреќен лапа бара уште, ама на мама шубе и беше зашто морковот и блендиран и пасиран имаше некои грунчиња (моррков си е морков), па по неколку лажици прекинав да давам и продолжив со доење. Утре планирам готова кашичка од хип да му дадам морков, ама со оглед да нема цела да ја давам шо да правам? Тоа што планирам да го јаде да го замлачам? Зашто денеска ладно му дадов (се излади од водата шо ја додадов). Значи млако или ладно? И дали остатокот можам задутре да го дадам?

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Немаш потреба да замлачуваш, задутре од фрижидер кога ќе даваш можеш да замлачиш. Значи утре ќе јаде што ќе јаде, оа во фриз до задутре и тогаш ќе ја згрееш.

kikin likes this.
  3. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Само извади од кашичката со чиста лажичка колку ќе јаде па префрли го остатокот во фрижидер.Така пишува и на кашичката да не се јаде директно од целата каша ако се чува остатокот,веројатно заради плунката.

Ivaivana and kikin like this.
  4. wings

wings Популарен член

Домашно правено сокче од рендан морков и јаболче може да стои во фрижидер до утре па во текот на денот да го давам?

TheSecret likes this.
  5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Kako go pravis? Se varat li prvo?

6. wings

wings Популарен член

Може треба да се варат незнам, одпосле се замислив. Мајка ми вака ми кажа, кога нас не гледала бебиња не купувала сокчиња туку сама си правела.
    Свеж морков рендан на најситно исто и јаболко па во цедалка ги ставив и притискав од горе за да се исцеди течност, 20 мл преку сила ми излезе, па додадов вода уште 100 мл негде, значи разредено сокче искочи не е нешто јако. Купечките сигурно од свежи исто ги прават :^)

7. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Isto, majka mi istoto zapna, taka ni davala. Pa zatoa se mislam podobro doma da mu napravam nego li kupecki.

8. ^angel^

^angel^ Популарен член

И свекрвами и мајками исто викаат, тогаш така се давало ама и ставале шеќер малку за да им пуштел морковот сок :^)

9. joy1

joy1 Форумски идол

Зошто давате сок од морков?
    Морковот ја пожолтува кожата мн брзо а и запек создава,.А и мн покорисен е варен отколку сиров

wings likes this.
  10. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Може ли пуфирани житарки, денес купив амарант пуфиран и незнам каки се подхотвува и со шти во комбинација?

11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Ќе ти оксидира од јаболкото, по правило се што има јаболко не се чува. Инаку и мајка ми ми правела како бебе (очигледно сечија мајка) :D и за брзо сум пожолтела:rofl:

wings likes this.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Каков е тој пуфиран? Мислиш ко пуканки? Не купувај такви работи пошто го печат со плин, не е баш најздрава варијанта. Иначе јас амарант сама си пукам во тавче ко пуканки. Бебо гонобожава со цимет и јаболко. На плин, врело тавче, тргам и истурам едно лажиче, враќам на кратко и цело време тресам, толку.

stevemila likes this.
  13. mac.mac

mac.mac Истакнат член

20170504_214418.jpg еве вака изгледа, значи пукано е ова од амарант, имам и обичен ке си направам сама, а може ли после од кога ќе ги испукам во блендер со каши са му спремам?

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да да, јас рендам јаболко на ситно ставам пуканки и цимет и толку.

mac.mac likes this.
  15. Kitten

Kitten Форумски идол

Сте користеле ли некогаш снегулки од просо како замена за брашно во колачи и мафини?

Многу се грозни па ми треба идеја или рецепт како да ги потрошам :D

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Леле и јас купив и бебо не ги сакаше, од Био од ДМ земав, одвратно мирисаа. Додавав банана внатре интака ги јадеше.

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Истите :D Нема шанси со никаква камуфлажа, ниту во млеко, мед, банана, јагоди....ништо не помага. Реално и јас тврдам дека се грозни, ни јас неможам да ги јадам. Затоа прашувам за идеја зашто до сега не сум користела снегулки наместо брашно, ама дефинитивно ќе ги сомелам и ќе ги испечам....некако :D

18. ^angel^

^angel^ Популарен член

Здраво ние со воведување вкусови застанавме синко се исфрла со ситни брунчиња на лиценцето а не сум сигурна дека е од храната, битно му се повлекуваат полека па планирам да продолѓам со просо тиквица па кромид. Најстрав ми е од тиквицата многу читам неделава се исфрлале бебенца од неа а за кромид млад да дадам? И дали има врска само перца или не?

19. wings

wings Популарен член

Kromid posle 6ipol pa i 7 meseci e poodbro mislam. Mene pedijatarot mi kaza od mlad kromid dolnoto beliot del, ne percata. I da stavam malku kako zacin da dojde na pocetok

^angel^ likes this.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Снегулки од било кои житарици освен овесни, јачменови и 'ржани се благо речено грозни, затоа претпочитам житарица да купувам. @Kitten пробај, па ќе кажеш дали ги бива како брашно, јас од киноа имам, детево ги повраќа, а богами ни јас не ги сакам, чудно мирисаат.

Kitten likes this.