Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Milla989

Milla989 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    257
    Кога почнавте со давање на кравјо млеко, дали дававте само млеко или го мешате со нескивик или нешто друго, да има плус нешто похранливо? За некој месец ќе почнам да давам кравјо млеко, доста е една година со адаптирано, па сакам и мислење со што да го мешам.
    За чиа семето, како го подговувате?
    И како да почне бебето да џвака? Цело време да е испасирано и штом му давам мали парченца, си пика прсти во уста и ги вади, не сака да џвака. Има 9 запчиња веќе.
    11месеци е, мислам дека може да давам и пудинг со малку шеќер и овошни јогуртчиња. Како подговувате домашни овошни јогуртчиња?

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.507
    За овошен јогурт доволно е само овошје и малце кисело млеко да измиксаш и ете ти,ни шекер ни ништо

За кравјо немам совет никогаш не дадов тоа на деца да пијат

На Milla989 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.891
    Допаѓања:
    110.065
    Во шеќерот нема ништо хранливо и не за несквик во млеко. Ќе почнеш со разредување, прво 2/3 вода и 1/3 млеко, па постепено за недела дена ќе дадеш цело млеко. Немам искуство и не би дала кравјо на дете ама знам од внучка така и даваа. Пак ќе речам, не за несквик бидејќи немаш потреба од шеќери на толку мало бебе, а несквик е какао и шеќер. Исто и за пудинзи и овошни јогуртчиња со шеќер.

На Milla989, joy1 и TheSecret им се допаѓа ова.
  4. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Паметно!Мене порано ми беше срам да купувам така, ама па полошо е да фрлам. Помалку и посвежи. Зеленило од типот на спанаќ, блитва не се мрзни во никој случај, штетно е за бубрезите.

5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Mami dajte predlog so sto da kombiniram telesko, se edno te isto so kompir morkov kromid itn. Mu se zdosadi veke na bebe

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Мојава обожава со грашок.

На LadyC и TheSecret им се допаѓа ова.
  7. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Жoлчкaтa oдмa ли дaвa реaкции?
    Мaтичнaтa ми нaпрaви шемa 13 денa дa јa вoведувaм дoвoлнo е? Некaде кo дa прoчитaв декa месец денa се вoведувa..

8. VIKTORIJA 1

VIKTORIJA 1 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    434
    Со првото на почетокот се спремав од пазар купено,тазе соремен секој оброј и се погоди да читам некои статии каде пишуваше дека подобро е да се храни детето со хип кашички, храната е органска и е специјала за бебиња додека од пазар не знаете што е прскано, не се знае каде е растено со каква вода прскано, хемикалии и сл.
    Хип пред да се пласирале на пазарот имале по 30 контроли и се органски.Е сега стојат во теглички со месеци и години така да.......
    Потоа престанав многу да се оптеретувам поради тоа што веќе немам доверба многу во произвидите ептен треба сам да огледуваш за да знеш што му даваш.Јаболкото од пазар не мириса, не сум поуствувала желба да каснам.
    Сега треба пак да почнеме со воведување на храна и сум на два ума со што да почнам дали да спремам или со купечки.

На ^angel^ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.507
    @VIKTORIJA 1 јас сепак би одела со домашни.Мн се повкусни,тазе направени,топли.

И овошјето и зеленчукот можеш да ги оставиш во сода вода и оцет за да делумно паднат пестицидите.

Плус сега има и фирми кои продаваат органски зеленчуци со сертификат (Беорг на пример) па ако условите ти дозволуваат земај од нив.

Неможам да замислам тиквица од тегла или месо.Еве спореди се себеси дали ти е повкусно домшното или купено во тегла

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Од каде ова дека е штетно за бубрезите ако е замрзнато? Штетно е ако е веќе сварено па повторно да се подгрева.

11. VIKTORIJA 1

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    434
    Мене лично одвратно ми мирисаа,ама син ми си ги јадеше посебно кога ке одевме на одмор ќе купам теглички за секој оброк и не ми правел проблем.
    Слива никогаш не сум можела убава каша да му направам никогаш не ја сакал ама купечката ја обожавал.

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.507
    Сливата купена ми е рамна на мармелада :)
    Ти си знаеш во секој случај.За на одмор и јас сум носела тегли и тоа само 2-3 врсти ,не сакаше мојата ни да ги мирисне.А и со толкава обработка не верувам во теглата дека останало било што витаминско и корисно

На MADO и VIKTORIJA 1 им се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.170
    Сегашниов период мака мачам за свежо овошје, оти немаме некој избор, зеленчук така така... ама кога не јаде дете, ни домашно, ни купечко, што да се прави?

На VIKTORIJA 1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. VIKTORIJA 1

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    434
    Имам една пријателка малата не и јаде,за се бунтува маки мачат.
    Во секој оброј и става бисквита,доручек,ручек , вечера само да ја нарани.
    Јас и се чудев па нели е мала толку бисквите,ми вика што да правам барем се што и е за дента ќе изеде и ќе ги внесе сите витамини.Така да најди му некоја финта.

15. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Јaс сите кaшички дo сегa пoследнo време штo сум ги зелa се прoизведени гoдинaвa,,мaрт, aприл, фебруaр.
    Пa и кoмпoтoт, сoкoт дoмa штo гo прaвиме седи сo месеци пa и гoдинa :)

16. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Majki dali moza da se zamrznat cresi.nie sme 4+,kaj i da e ke pocneme so probuvanje na vkusovi no ke bideme mnogu mali za da gi jademe sezonski.dali moze da zamrznam i naesen da i gi stavam odmznati vo kasicki?

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.170
    Барам, се трудам било што да направам, пробувам се што може на 8 месечно бебе да му се даде, ќе лапне две-три лажички и толку. Ја врти главата и плука. Се надевам дека ќе пројаде кога ќе почнам на работа, а тоа е за две недели. Со првото мака немав, второво ми наплаќа за него.

Немам искуство со мрзнење цреши, ама мислам дека може. Јас така вишни мрзнам, еве сега имам од лани за малово.

Последна измена од модератор: 9 мај 2017
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.772
    Допаѓања:
    141.855
    Mojata ne jadese ic.

Почнав на работа на нејзини 6м. Требаше еден оброк да јаде па јас идев дома ја доев. Тој еден оброк не го сакаше. Педијатарот ми препорача да не идам дома повеќе. Да седам до 3 на работа за да биде гладна. Не јадеше. Многу малку. Се со молење. Пробав се....

И наеднаш... од 11 месеци почна да јаде. Сега доготвувам некогаш. Не и стигнува. Јаде месо овошје и обожава зеленчук.

Не знам како. На 13 м има 3 оброци 2 ужинки и цица сабајле и пред спиење.

Не давам смоки бисквити... само свежо готвено и ретко купечка кашичка од јаболко оти ми е практична и нема конзерванс. Дома гребеме јаболко.
    Ќе пројаде. И јас паничев. Ама сега се јаде.

На angrypepper, Lolipop23, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.170
    Ме утеши да ти кажам право. Да се надевам и моево ќе пројаде. Ама мака ми е... ќе му спремам се по ред, ќе лизне два-три пати, после плука и плаче за цице. Ми се смачи од фрлање храна, додуша кучето се гости, ама веќе немам ни идеја што и како да комбинирам за да го направам повкусно.
    Поголемиот на 8 месеци веќе наголемо јадеше, со два оброци без проблем, ова знае и ручек да скокне некогаш....

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Може исфрланото да е симптом за излагање забче. А исто така може и да е ако се шлапа околу уста со храна. Ако е само околу уста осипот не е алергија.
    Сите тоа го зборат гледам и по групи а и педијатри...тие кашички стоени се. јас до сега немам налетано на стоена кашичка, очигледно се трошат ненормално.

На ^angel^ му/ѝ се допаѓа ова.