А што смеам така ко манџичка (само да му сварам и изблендирам) ? Ми е грев да го држам на едно те исто.
Ами грев не грев тоа е Грев е да има алергија или грчеви од храна несоодведна за него. Ко што видов немате ни шест полни.На таа возраст си малце ограничена со намирници ама ке се стрпиш Тиква,тиквица,компир,морков,батат,брокула тоа иде отприлика за вас Без зачини секако
Неее уште зачин фали. Тоа здравје има време. Ако не ти е тешко сподели како да ја дадам брокулата бидејќи си имам проблем со зеленчук, не ми го јаде воопшто така. Последно што јадеше беше батат и морков ама изгледа мн гладен беше. Инаку ни батат, ни брокула, ни морков не ми става во уста... Морков да со јаболко, чист ич.
Grasok ne, na 8+ mnogu e tezok ke mu bide tesko na stomaceto. I so heljdata mnogu si izbrzala taa e 12+. Daj mu tikva tikvica, amarant kinoa, kompir ako nemas dadeno. I ne brzaj cel zivot ke jade, vaka samo mu go opteretuvas stomaceto
Вчера и дадов зеленчукова каша од тиквичка и морков но не и се бендиса едвај 2 лажички изеде, овошните ги јаде без проблем сега незнам дали да се обидувам пак или да ја оставам некое време на овошни само. Имаме 5+
Јас ретко давав вакви комбинации Пример морковот го сметам за вид зачин со интезивен вкус,тиквицата е доста воденеста и на крај неможеш да добиеш убава компактна смеса. Додавај ориз или компир плус нешто друго
Да ве прашам што може да се даде како ужина на бебе 9 месеци? Сега има доручек и ручек, а измеѓу нив еден подој. Тој подој сакам да го заменам со ужина бидејќи ќе тргнам на работа. АД никогаш му немам дадено и од шише не пие. Само вода му давам во шишето ама многу малку пие, незнае да пие од шишето, затоа мислам АД да не му давам туку ужина. За доручек јаде житарици со овошје, за ручек зеленчук со месо/ млечни производи.
I jas zapocnav so jabolko, malku svareno i pasirano. Planirav da i dadam na beba 1-2 lazicki kolku da proba, no tolku i se dopana sto zema da place, vristi za uste, se zalisa od placenje za uste pa uste od prv den 6-7 lazicinja si izede. Vtor den pak dadov jabolko i veke tretiot den vikam daj da dadam zelencuk, da ne i se dopadna jabolkoto deka blagicko, pa da ne jade posle zelencuk i tretiot den i dadov pak 3-4 lazicki tikvicka (bidejki e polna so rastitelni vlakna i e dobra za crevnata flora, a moeto bebe ima problem so kakanje) no i tikvickata si ja izede slatko slatko Znaci koga davam novo davam po 2-3 lazicki, a od veke probanite namirnici davam po kolku saka. Na pocetok jadese po okolu 60gr, no eve veke posle 2 nedeli otkako sme zapocnati so cvrsts hrana jade po 120gr veke.
Здраво жени. Во однос на воведувањето цврста храна, почнавме и ние, пробуваме вкусови по три дена. Меѓутоа, првиот ден не му давам толку малку, давам 5/6 лажички, а веќе вториот давам колку што сака. Денес на мени ни е банана да пробаме (ќе нема какање).
така е мила, еве по совет на Џои ќе дадам брокула со компир денес да јаде. Грашокот е тежок, права си, а за хељдата тоа е на хип мешано со повеќе житарки и е од 4+ . Затоа дадов. Ама немаше реакција па му дадов пак. Ќе скратам на некои работи, што да правам, ама повеќето што ги јаде смее, се за од 4+ . А тиквица не сум дала и таа не знам како да ја спремам... Дал да ја варам и неа?
Среќна да бидеш што е така. Јас планирам со истиот редослед да почнам, сварив осминка јаболче испадна точно лажичка, ама беба се исплука. Неколку пати пробав, тотално е незаинтересирана, воопшто не отвара уста, со сила и давам. Ако вака прави со овошје, како ли ќе биде со зеленчук не знам. Јас ја бркам со лажиче, а таа ми ја пика главата во гради за да цица. Тешко ќе ни оди
Ако е помало од 6 месеци, компир никаков, ни млад ни стар. А ако е поголемо, слободно. Тиквица вари слободно, само извади го семето за почеток, може и без него.
Време ли е полека за глутен и жолчка на 8+? Бидејки жолчката цел месец ќе ја воведуваме, како ќе знам дали на нешто има реакција од неа или пд нова намирница?
Јас тиквицата со се семе ја изблендирав, ситно беше семето, тешко се вадеше, па по блендирањето се изблендира и семето, немаше ни трага од истото.