Јас дадов предлог да се извади семето, дека не блендирам. @angrypepper јогурт покасно ќе дадеш, сега кисело млеко давај. Нема потреба од три дена воведување, оти обично реакциите од млеко и млечнк производи се јавуваат веднаш.
Aj ke probas so drugo ovosje, moze jabolce ne i e tolku vkusno. Kakvo jabolko i dade, obicno od onie poblagite sorti za bebe, da ne i e kiselko. Mojata od se najmnogu saka sliva, (po tabelite sto gledam slivata e 6+, posle jabolko, banana i kruska e, no jas i dadov i sliva porano, pa nekako i e najvkusna. Slivata ja dadov kupecka na Hipp,(zosto vo marketot imase samo slivi so poteklo od Argentina, pa vikam kojznae kolku vreme patuvale do tuka, uste zeleni, pa daj da zemam gotova) a drugite se domasni i davav. Moze kupeckata i e mnogu povkusna od domasno prigotvenite, mnogu i se nasladuvase. ...Ke svikne so novite vkusovi leka, poleka ne mu se sekiraj, tie vkusovi sto ne i se dopagaat ke gi mesas so drugi i taka ke se snaogame ....pisi posle nekoe vreme kako vi odi so probuvanjeto na vkusovi.
6ипол месеци сме дадов меѓу првите компирче рачунајки дека е најмалку алергено и не е тежок за мешето. А денес прв ден тиквица супер пројде бебе не се мрштеше и нема реакција, додуша една лажичка проба само. Јас ги извадив семките ми беше шубе за прв пат .
Точно е дека компирот не е алерген, ама пред 6 месеци не се дава, бидејќи кај бебињата нема ензим за разградба на тој скроб. На двете деца после 6 полни им дадов, по препорака од педијатар.
Ajde tuka da prasam. Znaci bebe ima 9+ do sega jade: ovosje:jabolko, krusa, sliva, kajsija. Zelencuk: kompir, morkov, tikva, tikvica, brokula, karfiol, blitva, kromid luk, grasok boranija paskanat. Ziyarki: oriz palenta proso oves. Meso:telesko, misirkino. Maslinovo. Alergicni sme na mleko banana i batat. Utre jacmen ke mu dadam pa posle rz. Sto drugo od gluten mozam? I koi drugi namirnici voopsto? Zolcka cekam prvo alergotestovi. Ve molam majki dajte nekoja ideja predlog zosto se edno te isto jade
можеш сега цреши да дадеш,исто и вишни од зеленчук цвекло,спанаќ житарици може и пченица веќе да даваш и пилешко бело месо
So atopicen dermatit sme i skloni kon alegrii, cresi visni jagodi i takvi ovosja ni rekoa posle godina zosto se alergeni
Црешите и вишните не се алергени, освен ако не развие реакција на пестицидите. И внимавај со 'рж, после година е. Знае да даде јака алергија.
Уште немам дадено, од докторот рече после годинка, ама ќе дадам кога ќе излезат нашите домашни во манџичка.
Мене педијатарот ми дозволи слива, 5+ сме. Јас сакам суви да сварам и изблендирам, но повеќе од сигурна сум дека нема да ја јаде оти се кисели, па може ќе купам. Иначе јаболката се убави, благи, црвени. Срам ми е да кажам дека мм отиде до Ресен да ги купи, за ќерка специјално Денес подобра реакција, дадов 2 лажички купена каша од јаболко, под сомневање дека домашното јаболко не и се допаѓа. Пројави слаб интерес, барем малку подголтна...