Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.171
    Дали ви кажа шема како да ја воведувате?
    Јас почнав со осминка, давав по осминка преку два дена две недели, после четвртинка преку два дена две недели, половинка преку два дена две недели и на крај цела. Може да ја мешаш со кој сакаш зеленчук, само да нема месо плус. Мене лично убава комбинација ми е жолчка со блитва/спанаќ и тиквичка, после жолчка со палента, тиквичка и морков, а некои даваат и жолчка со банана, што мене лично не ми се допаѓа.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.171
    Јас не би дала палента пред полни 6.

За спанаќот, поголемиов не го поднесува. Како мал го повраќаше целиот оброк со спанаќ штом ќе го изедеше, па од таа причина на малово не сум му дала уште, само блитва која и двајцата ја јадат.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Првпат добро пројдовме ао спанаќот денес незнам дали да му дадам прв пат пашканат или да чекам уште ден два да не има закаснета реакција од спанаќов?

4. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Минимално 3 дена за секоја намирница, еве лично моето бебе на крај на вториот ден ми реагира секој пат до сега, така да јас преппрачувам барем 3

5. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Сега сум во збунка :D спанаќ три дена по ред пробување многу е или не? Или да дадам уште денес па пауза?

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.074
    Допаѓања:
    328.538
    мн е
    ке се преоптеретат бубрезите

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.171
    Спанаќ не се дава три дена по ред, доволно е. Овие денови не давај нови продукти, да не случајно пројави задоцнета реакција. Не е само осип, како што пишав претходно, поголемиот син го повраќаше целиот оброк откако ќе го изедеше.

На ^angel^ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Da isto i nas ni kaza po malce pa za nedela do dve da stigneme do cela zolcka . Pa resiv da ja dodavam po malce vo obrocite. Ti blagodaram, denes ke stavam vo palentata se nadevam ke jade :D

9. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Nemoze za dve nedeli do cela da stignete. Za mesec da. Zosto se voveduva nedela dena osmina pa uste nedela dena cetvrtina pa nedela polovina pa na kraj cela, taka da mesec ipol ke fati.
    Tuku mene me interesira majki koga se voveduva zolcka toj period moze li drugo da se vovede?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.171
    И јас месец и пол терам до цела жолчка. Од седум полни почнав и со поголемиот и со малово, до девет полни веќе цела ќе јаде.
    @TheSecret може да воведеш друга намирница, ама после првата недела, за секој случај, да не даде задоцнета реакција.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Ок мами следна недела пак ќе дадам и онака денес спремив веќе друго за ручекот на бебуш. Фала :)

Последна измена: 26 мај 2017
  12. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Ете ни јас незнаев дека за одредени видови не треба 3 дена по ред, значи пауза наредните денови без нов продукт како што пишаа погоре. Ќе имам и јас предвид :)

13. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Ако може некоја мама да одвои малку време да ми посочи во 7ми месец по кој редослед да воведувам, ми се чини треба месо, а за млечни производи и глутен не сум сигурна од кога беа? Читав читав и пак сум во збунка :D

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.893
    Допаѓања:
    110.081
    Со полни 7 ќе дадеш месо, сега имате 6м,рано е. Глутен дадов на 10м, ама не мораш да чекаш колку мене, можеш и кај 8м да дадеш. Млечни исто после 7м, прво ќе дадеш една недела месо, следна млечни. Ако даваш месо тој ден за ручек, другоиот млечни. Не брзај! Цел живот ќе јадат, нема враќање само од проблеми кои се создаваат од прерано воведување намирници.

15. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Meso prvo bujonot jas go dadov nekolku pati, pa posle malku po malku nagolemuvav, prvo telesko pa misirkino. Iskreno najvise mi gi saka kasite so meso da ne go urocam. Gluten jas so polni 9m dadov so oves, pa griz, spelta, dadov i jacmen ama ne go sakase pa go ostaviv za ponataka. Mlecni uste ne cekame drugiov mesec alergotestovi pa spored toa ke dadam, najverojatno kozjo. Ama mozes ti da dades pri kraj na 7m. Znaci prvo mesoto, pa mlecni a glutenot na kraj ostavi go.

16. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    Од кога може да давам неблендирано (парчиња овошје или варен зеленчук на пример) за да си грицка сама? :)

17. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Mozno e od luk da mu e poduvano stomaceto i gasovi da ima?

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.893
    Допаѓања:
    110.081
    Кога само че сака, тоа е обично после 7-8м, претходно немаат некој инстинкт за грицкање и џвакање. Самото дете ќе си изрази желба.
    Можно е, како не, што јадеше?

19. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Voobicaeno sto si jade plus luk, ovie nedela dena pocnav da mu stavam po edno cesne vo zelencukovite sekoj den, prethodno nemase problem

Majki od koga se koristat onie kako cucla so mrezicka sto se za da gricka sam? Znaete na sto mislam. I sto mozam so nego da dadam?

Последна измена од модератор: 28 мај 2017
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.017
    Па од старт со дохрана можеш.. секакво овошје кое може да се смачка и шмука. Јас малку го користев за банана само, некако што знам непрактично ми се виде, тешко за миење.. а и не беше воодушевен синко, повеќе шлакаше се со него :D

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.