Мајче, се што сум прочитала и консултирала со педијатри, ова е многу. Месо на таа возраст е многу а и веќе за втор втор оброк размислуваш. Најпрво е појадокот, месо иде покасно... Едит: И Џои пишала за месото.
Незнам што да ви кажам, да не ми е речено на др, не би експериментирала. Иначе уште се на АД не сум им вовела КМ.
Мојава штотуку го раситни петтиот месец, полни 4 има, минимум уште еден месец не планирам ништо да воведувам, исто беше и со големата. Те советуваа ли за правилото за воведување храна по 3 денови и количината на оброците при воведување нови продукти? Ова многу непрофесионално ми делува од страна на докторот. Ручек е втор оброк, мешето на бебе на таа возраст не е прилагодено уште, плус и со тие намирници...
Ми рече кога ќе наполнат 4 месеци почни по малку варено јаболко, пример денес 1 лажица, утре 2, и 1 недела пример давај само јаболко. Другата недела банана, исто така прво 1, па 2, па додека не изедат цела. Добро прифаќаат, што знам, банана највеќе јадат, изедуваат по 1 цела. Еве пред 2 дена бевме на контрола и вакцина, рече со овие зборови, почнете полека да воведувате месо, денес на пример пилешко, утре телешко, па јунешко, по лажица,две додека навикнат, не солиш и шеќериш, само со маслиново масло малку, измиксано добро. Денес јадеа месо пилешко бело прв пат, во комбинација со компир и морков.
Мајче одлуката си е твоја, плус си се консултирала со педијатар, не измислуваш сама. Сепак, расчачкај малку низ темава ќе прочиташ и од другите искуства...стварно скоро секое искуство кое сум го прочитала, вклучувајќи го и моето, е дијаметрално различно од твоето. За мене е ова многу брзо, премногу. Јас би вовела житарици и би се концентрирала на појадокот, но одлуката е твоја.
Potpolno se soglasuvam so @joy1 i @danichap meso na bebinja od 5 meseci e premnogu. Nema potreba od brzanje tolku, a i ne e ubavo za nivnite stomacinja i zeludnik. Optovaruvanje koe nema potreba. Kombiniraj ovoshje i zitarki koi se voveduvaat megju prvite kako kinoa, amarant, proso. Plus stom se na Ad mleko na taa vozrast mlekoto treba da preovladuva kako glavna hrana, i treba eden obrok vo tekot na denot. Mali se bebencata, sepak.
Ah abe nekoi doktori se dagi zemes i asalno da gi tresnes od zemja. Da si go smenis pothitno. I mojata mi rece zolcka na pet da dadam ama ne sum bre do tolku ccc. Se sto ke im dades ke jadat na taa vozrast, oni neznaat sto jadat, ama ti majka znaes, pa bar ako nisto drugo procackaj niz netov informiraj se, ne se zema sekoga se zdravo za gotovo doktorot rekol. Uste pa pileskoto da e industrisko napukano so hormoni jas nemozam da najdam domasno pa dur ne najdam ne davam iako sme skoro deset m.
Офи, навистина е премногу. Консултирај се и со друг педијатар. Јас исто на седум дадов домашно пилешко. На толку мало бебе со зрнце желудник не му треба месо.
Zdravo mamicki. Imame 6 meseci a od 5 pocnavme so dorucek i sega treba da vneseme i vtor obrok po preporaka od pedijatar. Kako vnesuvate novi namirnici so veke vklucen eden obrok?
Драги мајки,да ве информирам да бидете внимателни со булгурт од виталија со рок до 30.01.2019 уште змејовите од game of thrones што не излегоа од внатре.Се јавив да им пријавам.Ама чим ги има во едно пакување цела серија ке им биде крилата .Имал некој сличен проблем .Што мислите да ги пријавиме во дирекција за храна .Кесичето го чувам ама булгурот го фрлив нема да цувам дома црви ,пеперутки и бубачки.
@Offspring И јас мислам дека ви е рано на 5 месеци за месо. Уште не е спремно за убаво да ја разработи храната. Сега желудникот се привикнува на храна. Јас дадов пилешко на полни 7+, а телешко на 8+ и тоа домашни , не од овие полни со хормони. Сепак одлуката си е твоја.
Воведувањето на нови намирници јас го правев на два начина. Или го даваш само конкретниот производ или новиот производ го додаваш во кашата на веќе воведените. На пример. Ќе си го нараниш детето со веќе воведени намирници и потоа ќе дадеш една лажичка од новиот. Ова за дечињата кои веќе си ги прифатиле кашичките и убаво си лапкаат, па само поради тоа што од новиот продукт кој го воведуваме не смеат да изедат повеќе од една лажичка не значид ека веќе испробани работи не смеат да јадат и да прерипуваат оброк. Другиот ден исто, само неколку лажички од новиот, а третиот ден можеш веќе да даваш колку сакаш од производот кој си го воведувала. Втората варијанта ти е во веќе воведени намирници да ставам лажиче од онаа која сакам допрва да ја воведувам, другиот ден 2-3 лажичиња, третиот ден веќе можам да мешам и пола пола. Кромит, лук и многу други така сум ги воведувала. Во каши од веќе воведени намирници.
Vit Vitalija se uzas, i vo palentata se i svasta najdov i ja frliv, sega samo davert koristam. Stvarno treba da se prijavi negde taa vitalija, bljak. Tuku sto da dadam meko kako finger food majki? Iako nemame zadi. Mi odbiva kasite neznam zos dali e do zabite gledam eden kec trgnal poima nemam. A si dzvaka sredicka, pa sakam domasno lebce da mu napravam pa i recept ako imate nekoj i za toa..
Mislam ne moze. A i toa e neznacitelna kolicina. Jas mu davam Tonus leb mnogu e pozdrav. Bel samo koga sme negde kaj sto nema takov
Многупати се воздржувам од коментари,ама стварно не оди.Педијатрите плачат за ќотек,чест на исклучоци,ама мамички вие уште повеќе сте за ќотек.Не се правам сезнајка,ама гуглам,се едуцирам,посебно кога нешто ќе ме советува доктор а не ми влага у глава. Едно не ми е јасно,како ги храните,кога не седат самостојно? Воведувањето на храна го сметам за еден процес на кој треба да се внимава многу за да немаме проблеми во иднина. Еве конкретно ние,уште малку сме годинка,јадеме само телешко,пилешко не е пробал,немаме домашно.