Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Макарони, шпагети кога дадовте и од кои..?

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.505
    Тестенини од 10-11 месеци
    Дивела без јајца

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    1.860
    Mami go kupiv ovoj oriz no uste go nemam dadeno a neznam ni kako da go spremam i so sto da gi kombiniram bebe utre 6 meseci pravi

Прикачени фајлови:

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.170
    Со вода се прави, си пишува на упатството, а може да го комбинираш со било кое овошје или зеленчук. Само, содржи адаптирано млеко, па може да даде реакција, многу мајки се жалат од кашиве во кутија на Хип.

5. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    За некој ден правиме 6 месеци. Почнав со вкусови, досега добро ни оди прифати се, јаболко, круша и банана. Се водам по она три дена ,три лажички, иако сака вториот ден повеќе па му давам малку пплус. Имав совет да почнам со зеленчук, но ете овошје му дадов јаболкото ми беше најприкладно некако. А имам и поголемо дете исто почнав со овошје па повеќе сакаше зеленчук. Туку, праска и кајсија може нели сега да се проба? Секако е сезона.

6. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Nema mleko vo zitnite mislam. Pisuva without milk. Nie imame netolerancija na mleko i ja jademe od oves i nisto ne mu e, neznam stvarno, ili pak mu pominala netolerancijata......me zacudi bas

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.170
    Не сум ги купувала, ама мислев дека сите на Хип содржат млеко, дека се прават главно со вода.
    Сега ја видов поубаво сликата, навистина пишува дека нема млеко. Ама за 6+ бебе што е на доење секако со вода се прави.
    Инаку Baby's first pap на Хип од ориз е проблематичната житна каша што предизвикувала реакции.
    За поголемиот ги купував житните каши на Нестле, ги сакаше, ептен беа вкусни, ама тоа од 9+ давав. На Хип не земав такви. А за малово, уште не сум дала житни каши од кутија, иако пробав еднаш, со оризот на Алнатура од ДМ. Ама воопшто не ја сакаше, после првата лажичка сврте глава. Земам снегулки од овес, просо во зрно, палента и обичен ориз, тоа се засега житарките, понатака пак на Нестле ќе ги земам.

8. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Има ад ама е ниско алергено. Ние сме со атопичен па пред да го воведам оризот купив од ова за да не даде некоја реакција на почетокот оризот. Го правев со вода. 100мл млака вода две- три лажици од оризов и некоја овошка што ја имав дома ја блендирав(пр. банана) и ја ставава во кашичката со ориз

9. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    I jas mu davam snegulki od oves, proso, palenta obicen oriz, ovaa ja zemav za koga ke nemam vreme i izleze deka najmnogu ja saka, poveke vakov oves mi jade nego li sneguki ama jas obavezno stavam i ovosje plus da nema tolju vkus na karton, nego mu e ubavo mene ic ama ako ajde neka jade cim ja saka. :) zemav i nestle sinlac ne se sekavam tocno sto bese oriz i rogac mislan bez mleko bez laktoza i bez gluten ama ne sme ja probale uste taka si stoi

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Majki, molam za sovet! Bebe e tocno 6 m, pred dve nedeli (na 5+ m) zapocnavme so probuvanje na vkusovi, i zasega jade po 100-120gr obrok ednas vo denot.
    E sega koga ke bide tocno 7m jas moram da zapocnam na rabota od 9h- 17h, sto znaci dodeka stignam doma 18h ke me najde. Znaci na 7 m treba da ima dva oboka, zosto ke me nema doma da cica, a ad mleko nikako ne saka da vkusi. Prasanjeto mi od koga da pocnam da mu davam vtor obrok i po kolku grama da mi se obrocite? Dali tocno od ko ke napolni 7m i trgnam na rabota ili predhodno da pocnam?

11. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    на 11 месеци што се воведува?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.170
    За грамажа нема правило, колку сака, толку. Инаку втор оброк ќе си воведеш неколку дена пред да почнеш на работа, со тоа што ќе даваш вода од месо, за да може веќе да си јаде месо со седум полни кога ќе почнеш на работа.
    Е сега, пошто 8-9 часа нема да бидеш со него, или ќе измолзуваш, или ќе даваш ад, бидејќи два оброци се малку за тој период, имајќи предвид дека бебето меѓу појадок и ручек има една ужинка, во случајов е подој. И моево не сака да вкуси адаптирано ако му давам јас, а кога му дава баба му пие без проблем, ама од чаша.
    Пред да почнеш на работа ќе го оставиш пробно со храна и млеко неколку пати на подолго со тој што ќе ти го чува и ќе видиш како ќе биде.

13. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    da, taka ke napravam, dva tri pati probno ke go ostavam so baba mu, da vidime dali ke pie ad mleko, i drugi od iskustvo mi imat kazivano deka drug koga mu dava na bebeto ad si pie bez problem, za razlika od ko dava majkata, pa se nadevam i moevo da prifati.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ivancula123

Ivancula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    73
    Мамички кои житарки им ги давате на малите од 6 месеци? Ние ке воведиме и ручек па ме интересира дали исто по неколку лажички па постепено да му зголемувам?

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.505
    Ориз,пченка,киноа и просо

16. Ivancula123

Ivancula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    73
    И житарките се воведуваат по три дена постепено?

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.505
    Немораш три дена
    И немораш чисти да ги даваш пошто така не се вкусни.
    Можеш денес ориз со јаболко(пример) па по ден два ориз со слива.Т.с со нешто веќе воведено

18. kkkk 7777

kkkk 7777 Нов член

Се зачлени на:
    9 јануари 2017
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Мајки ајде малку помош
    Малиот ми е 4+, педијатарот ни рече за две недели да почнеме со пробување на вкусови ( морков, јаболче, банана, ориз, тиква). Може ли помош за мекаков редослед т.е со што би било најубаво да се почне.

19. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    1.860
    Jas zapocnav so jabolko, krusa, banana po 3 dena gi davas i kolku saka, probav da i dadam i morkov i tikvicka ama ne gi sakase

20. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Мамички ајде да прокоментиране на српската страна за домашни кашички имаа табела со воведување намирници. Имаше пост вчера за обновување според кој може да се внесува се како сакаме освен алергените како мед јатки и секако кравјо млеко после година. За глутенот дека е докажано дека ако се воведе покасно не спречува алергија туку треба од 4-6м да биде воведен а најкасно до 7. Читав истово и на амерички сајт. Па што мислите?