Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Мед и јатки не се единствените алергени
    Алергени се и јагодата,кивата,рибата,јајцето
    Зборувам за поголеми алергени.Така да не ми држи вода она да се внесува се кога се сака.

Има друг ред на намирници кои се тешки за стомакот праз,грав,краставица,лубеница па исто се воведуваат покасно (на годинка да речеме)

Со Америка неможе во никој случај да се споредуваме.Они се друго поднебје,друга клима.

2. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Според мене, не може се кога сака, овошјето и зеленчукот си имаат ред, по тежина на варење, не може да му дадеш грав и зелка на 6 месечно бебе. За глутенот се согласувам до 7 најкасно, но не и на 4. Последно што слушнав од педијатар дека е добро на време да се воведе месо заради протеините кои се потребни за раст на детето.Според мене листата е некако ваква:
    - пробување вкус ( 5 и пол, 6 месеци) - јаболко, круша, банана,праска, кајсија, слива, тиква
    - зеленчук - морков, тиквица,компир
    житарици - ориз.
    7м - спанаќ, блитва, ориз, палента, гриз,месо, брокула,карфиол и комбинации од се пробано и ново соодветно на месецот.
    8м - жолчка. Натака не се сеќавам убаво за првово дете, ам амислам од кај 9 му воведував и вечера со ноќна кашичка.

Last edited: Jun 1, 2017
  3. ^angel^

^angel^ Популарен член

Да се сложувам ама ова е според who и муабетот ми беше дека на времето давале се нашите баби,па и нашиве мајки па се смени дека мора да се пази ради алергии и сега пак враќаат на старо. Како може не ми е јасно

4. Ivaivana

Ivaivana Истакнат член

Не мора да важи дека ако се воведе храна покасно ќе се избегне алергија, на моето синче му воведов кравјо млеко после 1 год, имаше гушење, тахикардија и бронхит во болница беше 1 недела после му открија алергија на кравјо млеко и сега има 9 год и е алергичен на млечен протеин во кравјото млеко алергијата не се изгуби сеуште ама како не пие млеко и не јаде млечни производи многу ретко се преладува а бронхит од тогаш веќе не се појави.

5. blessed.an

blessed.an Популарен член

Мајки давате сокчиња..Јас не сум дала сеуште сакам нешто дома да му направам ама незнам од што..Сакам од цвекло ама само цвекло не ми иде..Совет..?

6. Tinushka

Tinushka Популарен член

Мало е уште за сок од цвекло , ако имаш соковник кој прави бистар сок стави морков и јаболко сосема доволно е за возраста.

7. alisijad

alisijad Популарен член

Дaвaм нa хип рaзредени сo вoдa.

8. blessed.an

blessed.an Популарен член

Веке имам воведено цвекло затоа прашав..Сепак ви благодарам

9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

So jabolko

10. Ivaivana

Ivaivana Истакнат член

Водичка од Јунешко со компирче за да проба може ли да дадам на бебе кое за 5 дена полни 7 м, побарав телешко ама не најдов

11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Vo vero ima telesko ke kazes za bebe deka e i keti dadat, ponedelik, sreda i petok taze nosat

Ivaivana likes this.
  12. alisijad

alisijad Популарен член

Oд верo бебешкo телешкo ке пoбaрaш aмa бaрaј oд плешкa дa ти исечaт oд бутoт пoтврдo е и бебуш мoј не гo сaкa. 629 е килo плешкaтa инaче :)

Ivaivana likes this.
  13. pepapa

pepapa Популарен член

Од денес по препорака на педијатар почнуваме со житни каши што се прават со вода( ориз, пченка и просо) три дена ист вкус
    Откако ке ги пробаме три вкуса( нормално без мешање на вкусови за почеток) како потоа да продолжам секој ден различно пр. еден ден од ориз па нареден од пченка или нема правило тоа малку не ми е јасно и се плашам да не погрешам
    двe недели треба со кашиве да стигнеме до 120 мл оброк
    потоа наредни две недели од истите три часа пред спиење
    И тоа не ми е јасно кога ќе давам и насабајле и навечер дали треба ист вкус или различен

14. wannaBeMomma

Прв пат слушам за вакво нешто. Кој педитар ти препорача тоа?
    Дохрана се почнува со зеленчук или овошје а житарки не се даваат сами

Lolipop23 likes this.
  15. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Можеш цвекло и морков.

blessed.an likes this.
  16. ^angel^

^angel^ Популарен член

7+ што можам да воведам од:блитва, цвекло, пиперка, пченка,праз, телешко, целер и ако има нешто што сум испуштила да ме дополните

17. pepapa

pepapa Популарен член

Марина Поп Лазарова
    5+ сме и послабо напредуваме и затоа прво со без глутенски житни каши почнуваме

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Не те разбирам какви житни каши. Купечки инстант оние што се во кутија или да вариш ориз со вода, зрно просо со вода...и сл.и јас прв пат слушав нешто вакво.
    Обично секоја намирница по три дена се воведува. А дали педијатарот ви кажа со кое овошје и зеленчук да почнете.
    Само немој да се изненадиш ако не ја постигнете потребната количина што ти ја препорача таа. Зошто секое дете е индивидуално. Конкретно моево повеке од месец дена само пробуваше вкусови, му требаше време да се навикне на новата храна, за две недели немаше шанси таа количина да ја изеде.

19. wannaBeMomma

Сепак како што кажав се почнува со овошје или зеленчук а житарките се само додаток.

20. BirMelek

BirMelek Популарен член

@pepapa Советот на твојот педијатар се коси со советите кои малтене сите мајки на форумов ги добиле од другите педијатри и ги споделиле овде. Значи таа докторка мисли поинаку од скоро сите други, што е доволна основа да се посомневаш во нејзинитр совети. Сите препорачуваат или со овошје или со зеленчук да се започне, житата после и тоа само во комбинација.