Јас мислам дека многу малку од педијатриве читаат за новостите што ги објавува Светската здравствена организација, па и Академијата на американски педијатри. Ама затоа ни е достапно на нас мајките па не мора секогаш да ги слушаме нивните совети.
Јас со такви не би почнала, посебно не со ориз. Баш читав дека и во Америка некои педијатри почнале да советуваат да се избегнуваат тие каши, а и производи со ориз поради високото ниво на арсен. Еве една статија во мај излезена која вели дека и покрај регулативата донесена во јануари 2016 за количината на арсен, сепак во испитувањата се покажало дека нивото се уште било опасно високо. Имаше и повлечени вакви житни каши пред година-две, баш поради арсенот. Арсенот влијае и на долгорочното здравје, може да предизвика многу проблеми. Мислам дека не е потребно со вакво нешто да се почнува.
Фала ти @joy1 за брзиот одговор, секогаш уште за грашак незнам. Иначе на апликацијата бебе готвач празот им е ставен во 7+, ние не јадеме па и бебуш ќе почека уште некој месец
Како да воведам месо? Ке почнеме со пилешко. Како го подготвувате, колку пати во неделата и дали може да се спакува неварено во мали кесички за во замрзнувач?
Само за последното знам да ти одговорам. Месото е најпогоден продукт за замрзнување, можеш слободно, не варено, туку живо, така ќе зачуваш далеку повеќе хранливи вредности на истото. Одмрзнувањето потоа да е се врши во обичњн фрижидер, а не на собна температура. За другото прашање, како и колку, нека каже поискусна мама
@SofiMar_ месото свежо ми е замрзнато пред да го замрзнам си го мелам и потоа го разледувам ама ма собна температура и го варам..Два пати во неделата давам пилешко и телешко
Zdravo, Sakam da ve prasam vasi iskustva vo vrska so probuvanjeto na vkusovi. Dali ste imale slucaj pri probuvanje na nekakov nov vkus od gotova kupena kasicka bebeto da ja prifati dobro bez problem i alergiska reakcija, a potoa pri prigotvuvanje na domasna kasicka od istata namirnica bebe da pokazalo alergija? Sakam da dadam na bebe za prv pat kasa od praska ili kajsija, no gotova na Hipp, a moja prijatelka mi kazuva ovie namirnici da gi probame za prv pat doma prigotveni, zosto mozno bilo da ne pokaze alergija pri gotovite kasi zosto se mnogu poveke termicki obraboteni, pa koga ke sum davala svezi doma prigotveni pak trebalo po malku prvo da proba?
Мислам на @TheSecret малиот имаше нешто слично со банана. Инаку како се подготвува праска или кајсија домашна? Немам сад за готвење на пареа...Сакам да воведам и јас ова, но не знам дали свежа праска/ кајсија може?
Колкаво ти е бебчето? Пробај што поретко да даваш готови каши. Јас би ти препорачала да пробаш прво јаболко и круша, ако сеуште не си дала ништо. Јас ко неверни тома не верувам на декларацииве на готовиве каши па макар и пишувало дека е органско. Пак стои на рафт со подолг рок, значи има нешто што ја конзервирало таа каша да има подолг рок а не е наведено на неа. Највеќе алергија јавува баш од нив.
Taka e, i jas preferiram domasno, no na pazar uste nema izlezeno nasi praski i kajsii, uvozni se. Bebe e 6+, pa za 2-3 nedeli ke zreat i nasite kajsii (inaku imame vo dvor ubava kajsija) , no ete nestrpliva sum da proba sto poveke vkusovi. Zasega sum dala: jabolko, krusa, sliva, morkov, brokula i tikvica. Pocnavme so probuvanje na vkusovi pred mesec dena od 5+ m. @BirMelek inaku i jas neznam kako se prigotvuvat, eve nekoja majka da kaze.
Лупиш и блендираш и толку? И јас така планирам, не ми иде да варам.А за прв пат, само едно лажиче чиста праска?