Синчето ми е на ад млеко, 6 и пол месеци. Кога почнавме со пробување вкусови се си јадеше и количински повеќе (пр: цела банана). Ми рекоа дека многу му давам па намалив на пола. Е сега во тој период се погоди и менување на млекото на 2ка, е сега дали откако го воведовме 2ка млекото или има некој друг фактор, ништо не ми сака, од банана се гади и сл. се испробавме мешано, поединечно, со млеко помешано, џабе... единствено јади една зеленчукова кашичка (купена). А навечер се буди и се исправа како кога преспива во текот на денот. Можеби не му е доволно не знам, а пред спиење му давам повеќе 210мл млеко, а преку ден 150мл. Можеби е некоја фаза и е нормално. Сепак секое слично искуство и некое решение би ми олеснило. Поздрав
Која киноа ја купуваш? Јас на бебе не сум дала, ама за мене купувам на Виталија и е многу неутрална, нема посебен ниту мирис ниту вкус. Јас да прашам за лубеницата. Зошто толку доцна се воведува? Алерген не е, а и составот и е најголем процент вода. Дали поради високата концентрација на фруктоза....??? Навистина не гледам причина зошто толку доцна, ете барав и нешто на нет, статии на англиски, велат од 6 до 8 месеци. Табелава што јас ја имам вели на 12 месеци. Вчера јадевме со мм и синко само отвараше уста па му дадов да лиже, живи радости беше Да давам ли пак или не, ствано не знам, треба дури догодина да чекам да му дадам ко така.
Прилично е тешка за желудник исто како и краставицата.И јас знам дека е над годинка. Јас во бременост една ноќ повраќав мн и на хитна помош ме прашаа што сум јадела.Реков лубеница.Ми рекоа од тоа ти е,прилично е тешка за јадење па уште и ако си претерала
Е да и јас сум се прејадувала од лубеница и ми е било тешко. Ама секако нема да му давам многу, само нека лиже годинава, па здравје догодина ќе си јаде убаво. @TheSecret стварно не знам од што би можела да мириса, сигурна сум дека е до пакувањето. Јас редовно и одамна конзумирам киноа, никогаш немала гаден мирис.
Лолипоп23 ние лани му дававме по малку кога ние јадевме на бебуш да проба. Ништо посебно не му стана, ама само пробуваше не сум ја давала како дел од оброк. @TheSecret мене лично било која киноа ми ида чуден специфичен мирис. Купена не само во Македонија туку и надвор. Неколку пати имам пробано да јадам и не ми е ништо специфчно секогаш морам да и маскирам вкус. Може ќе да си иста ко мене. Ако бебе јаде тогаш давај му. Јас два-три пати му дадов додека имав дома и плсе си прекинав зашто и тој не беше воодушевен со лажење јадеше. Не нудам веќе, иам многу други житарки не мора да јаде киноа. Просото е слично по состав (од аспект ан нутриенти инаку е житарка за разлика од киноа што е псевдо житарка) ако нејке киноа.
Sto se voveduva na 6mesevi.nie sme 5+ i dosega imame probamo jabolko,morkov,kruska,sliva,oriz,banana i kajsija.inaku eden den davam po nekolku lazicki za proba a naredniot den cela kasicka od noviot vkus
Мала е за диња Авокадо можеш ако сакаш Цитруси,црвени овошиа,боровинки,тоа се се воведува мн покасно Цреша и вишна е седум плус
Боровинки од каде наоѓате во овој период? Рано е сега здравје август ќе имаме свежи од планина набрани.
Kolku pati vo nedelata mozam da dadam morkov na vozrast 5+.mi e strav da ne mi pozolti ako preteram so morkov a bas si go saka
Да не ги продавате ? Јас неможам нигде да најдам да купам во Скопје. А омилени ми се И мама да касне нешто
Мајки ние утре прв пат треба да пробаме риба на кој начин ја спремивте ја варевте печевте со што ја комбинирате и слично???
Со првото после две години скоро, а на малово уште не планирам да му давам, оти павлаката и зденката се најмалку корисните млечни производи. Подобро изварка или рикота да се дава, отколку павлака.
Компир како да воведам? Варен или печен? И на просото доволни ли му се 2 дена воведување? Или мора 3? Досадно е за варење по 1 лажиче