Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.168
    Да, маслиново или путер за зеленчукови каши, ладно цедено, било кое, најчесто од КАМ. Кокосово во овошни каши, на Кулау од Зегин. Не користам секој ден кокосово, само понекогаш, а маслиново или путер секој ден во ручекот, го ставам кога ќе заврши готвењето и само промешувам, па пасирам.

На makedonkamak и kikin им се допаѓа ова.
  2. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Здраво, за некој ден ке треба да почнеме со воведување на цврста храна потоцно пробување на вкусови.
    Ќе може некоја од поискусните мами да ми објасни со што почнавте? Откако започнавте со пробувањена вкусови,како се одвива доењето, т.е. колку време пред/после пробување на вкус бебето смее да цица?Малку ми е нејасен временскиот распоред..
    Благодарам однапред.

3. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    341
    Мајки каде се продава батат, во Веро нема

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.168
    Не му е сега сезона мислам, јас во есен и зима сум го гледала. Ама не ме држи за збор, не знам, не сум дала тоа на децава.

На TamaraSJ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Станав експерт за булгур по темиве:D
    Булгурот е повеќе видови на преработена пченица,најчесто дурум пченица.Може да го дадеш откога ќе воведеш глутен,бидејќи го содржи.

На wings му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Батат ќе има од октомври натака. Сега нема.

7. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Јас видов пред некој ден имаше во Супер тинексот после Раде Кончар во Аеродром

8. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Палента дадов прв пат вчера. Ја измешав со јаболко и на беба и се допадна. Денес со што да ја дадам? И морам ли и утре да давам? Некако 3 дена со ред да не и е многу? И онака запек има од запчињата па страв ми е...

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.493
    немораш палента и утре ако не сакаш

јас ја давав со сите овошиа
    со банана и вишна најмногу ја сакаше

пробав со тиквица еднаш и не ја јадеше

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  10. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Јас кога воведувам нова намирница никогаш не ја воведувам 3 дена . Првиот ден мешам малку со веке испланираниот оброк а наредниот ден давам цел оброк со таа намирница . Мислам дека палентата нема потреба 3 дена да ја воведуваш .Јас ја мешам со ситe овошја и зеленчук . До сега не сум имала проблем да ми одбие некоја комбинација.Моево бебе најчесто има запек од компир. И гледам само еднаш неделно да го дадам , наредниот ден секогаш слива давам . Од што има запек твоето бебе да не е од некое јадење ? Зар и кога вадат заби тоа се случува ?

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.168
    Палентата не прави запек, туку ја регулира столицата. Запек од заби тешко да има, ама нормално е бебе во периодот на воведување цврста храна да има проблеми со столица, па да не оди по голема нужда ден-два. Ако има мака, ќе форсираш на храна која докажано протерува (презреана банана, слива, крушка, праска, кајсија), овес ако имаш воведено. Во глобала, житарките помагаат за регулирање на работата на цревата.

На TheSecret, VedaG10 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  12. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Моево од првиот залак цврста храна престана редовно да кака. На 3-5 дена кака, си има мака ама матичниот вели до 5 дена ништо не е, ќе се регулира. Комбинирам внимателно храна ама џабе, стомачето балонче е цело време, машала буцко му викаат :D

Кисело млеко од кое купувате за бебиња? И јогурт?

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.168
    Кисело млеко и јогурт на Бучен Козјак, од нив давам, додуша на малово само кисело млеко му давам, јогурт уште не. 10 месеци е.

На wings му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    2.924
    И мене истото ме интересира.

На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  15. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Jas od utre treba da i dadam zelencuk pa sakam da prasam dali i zelencukot go davate po tri dena i koe vreme isto kako ovosjeto do 12h, 6+ m e mala e za dva obroka neli?

16. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @Annath И јас не верувам да е од забите, ама веќе цел месец скоро се случува 2-3 дена тешко да кака, па потоа цел ден обилно кака. Ама за тоа време само сливи и праски давам, затоа сакав да не давам 3 дена палента, не дека таа прави запек, туку за да дадам слива, а таа со палента не ми оди. Педијатарот некни рече моми од запчињата што не и пробиваат запек да фаќала:wasntme:
    @VedaG10 Јас дефинитивно сум сигурна дека мојата има запек од ориз, просо, јаболко и се тоа кога давам другиот ден давам слива. Ама последно како испадна во неделата 3 пати слива давам од што се мачи да се кака :(
    По идеја на @joy1 дадов палента со вишни за доручек. Воодушевена е мал збор. Се излапа :clap:

На VedaG10, pepapa и joy1 им се допаѓа ова.
  17. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.467
    Orizpt prpsoto jabolkoto mozes so sliva da gi mesas za da ne davas drugiot den

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  18. marijaaa20

marijaaa20 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    101
    Здраво мамички. Сакам да прашам кога воведовте ноќна каша кај вашите бебиња. Мене педијатарот ми препорача да почнам да му давам ориз навечер ама како да почнам да му воведувам овошје зеленчук. Тоа се дава од сабајле. Тоа значи уште одма два оброка да има. Не ми е баш јасно.

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.493
    ноќна каша е вечера и ја воведов кога имаше девет месеци

20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Пишав на темата за глутен, никој не пишува. Сакам да воведам глутен , не знам со што. Овез, гриз? Гризот со млеко се прави? Овезот со што? Какви овесни снегулки им давате на малите ај некој сликнете. Тенк ју