Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Од кај ова?
    Не сум знаела.
    Демек додека се вари пушта нитрити....?

На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @kikin Со водата од блитва, спанаќ не се блендира, мора да ја истураш затоа посебно се вари. Штетна е за бубрезите. Обарувај ги башка. Јас се мислам поради овие причини да не ја давам 3 дена со ред. Си викам дали е доста 2 дена или да ја давам преку еден ден.:wasntme:

На joy1 и TheSecret им се допаѓа ова.
  3. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    Ај и јас да прашам, можеби звучи смешно..ве читам дека дека кога почнувате, за отприлика една- две недели давате цел оброк..
    Зарем не се рачуна цел оброк на третиот ден?
    На пример, ние наполнивме 6 месеци и пред три дена почнав со јаболко, првиот ден 2-3 лажички, вториот малку повеќе, а третиот веќе и ја дадов речиси цела тегличка..

4. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.287
    Ако бебето прифаќа да јаде цела тегличка на третиот ден, да се рачуна како цел оброк.
    Ама има бебиња кој што цела тегличка може да прифатат да изедат после 2-3 месеца од воведувањето на цврста храна.

На joy1 и moli.mk им се допаѓа ова.
  5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Па што знам и мене ми беше дилема тоа, како кога веќе на трет ден јаде поголњма грамажа. Ваљда се рачуна како оброк, ама другиот ден му даваш нешто ново и пак тоа е малку за разлика од претходниот ден, односно не е оброк. Јас во тие случаи продолжував со доење, така да тој ден не можам да рачунам дека имал оброк.

Сега јас да прашам, како воведувате месо?
    Прво од водичката кај што се варело варам зеленчукот, колку дена така, па колку и кога месо?

На moli.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    Jas prvo dadov vodata 3 dena iako nema potreba ama aj. Znaci varev se zaedno meso i zelencuk (e sea prvo mesoto go stavas edno pola saat 45 min neli pena da pusti pa ja trgas penata so lazicka pa posle zelencuk dodavas), koga ke e gotovo go vadis mesoto i blendiras bez nego. A mozes ako sakas i odma da dades meso malo parce.

7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Епа еден ден ќе изварам зеленчук во водљта мињлљм доволно е, па другиот че дадам малку мевце
    Не можам 100 дена телешко да варам, 3 за цодљта, па 3 за проба...:)

8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Да скратиш постапка...
    Свари мевце колку за проба,за 3 дена.Стави го со водата во тегличка,па во фрижидер,ама оладено.
    Во наредните денови по потреба ќе земеш од водата,ќе го ставиш зеленчукот да се свари.
    Кога ќе дојде ден за месото,ќе извадиш од месото.
    Ништо страшно ако постои 4-5 дена во фрижидер.

Пената од месото не ја тргај/истурај.Таа е хранлива,иако не делува убава на око.

На kikin и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  9. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Мајки , кажете ми пиперката како ја правите ? Ја варите и после лупите , или така ја блендирате ?

10. marijabella

marijabella Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2017
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    19
    Na 7 meseci mozes da mu pravis kasicka od morkov, jabolka, sliva kompir ako go saka bidejki mojot cist ne go sakase pa go mesav so drugo ☺

J
    Jas do godina ipol mu gi varev i mu pravev kako kasa bidejki svezi ne gi sakase.Ako saka i moze da jade mozes da mu davas po malku probaj. Mozes meso da pocnes da mu davas po malku izmesaj go so nekoj zelencuk, varen oriz

Последна измена од модератор: 18 јули 2017
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    Епа и јас не знаев ама научив. Човек учи додека е жив, нели? Твое си е, како сакаш така прави, мое е да ти кажам како е правилно. Да во водата испуштаат нитрити кои со варење стануваат нитрати или обратно беше не ми замерајте мешам тоа стално, и се штетни за бубрезите.

Мајки едно нешто имам да ви кажам, резултатите од лошата исхрана не се гледаат веднаш, години ќе поминат кога ќе се осети на бубрези, главоболка, лоша перисталтика, желудник, недајбоже нешто полошо и потешко... Свекрва ми е исклучително паметна жена, она вика вака, чувај го во раце првата година за да не го чуваш цел живот!

Не е баш дека ништо нема да му биде од месо стоено 4-5 дена, лето еџго отвараме фрижидерот почесто, мора да внимаваме. Не мора да го остава во обичен, водата може да ја смрзне во сад за коцки, месото посебно во кесиче и кога ќе и треба да си вади. Јас не би чувала толку долго во обичен фрижидер.

12. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Да, најпаметно е водата да се замрзне, а и дозволено е. Месото е меѓу најповолните продукти за мрзнење, ама пожелно е да не се мрзне варено, бидејќи во тој случај ќе биде 2 пати подложено на термичка обработка. А водата од месото слободно се мрзне.

13. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Не , не, немам ништо против тоа што го кажа. Така е, човек уче додека е жив. Ќе почнам да го применувам. Досега како било-било. Фала на споделеното. А за месото, ќе варам секој ден. Барем додека сум дома имам време.

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Jas piperkata ja varam so drugiot zrlencuk iseckana na lenti i ubavo iscistena od seme,so toa sto ja dodavam pri kraj bidejki mnogu brzo se vari.i koga ke e gotova recisi vrela ja lupam bidejki ako ja ostavis da se oladi nema da mozes da ja izlupis

На VedaG10 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Фала ти за одговорот така и јас ке правам . А спанак каде наогате свеж? Треба да воведам а неможам нигде да најдам свеж ... Да воведам со готова каша ?

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.918
    Допаѓања:
    203.163
    Нема сега спанаќ, на есен здравје... само смрзнат има, по маркетиве. Јас на малово мое не сум му дала спанаќ, 10 месеци има. Само блитва дадов пролетта кога имаше.

17. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    I jas nemozam da najdam spanak pa zatoa dacam sveza blitva.samo nezbam kolku cesto snejam sa ja davam i po kolku.da ne preteram mnogu

18. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    И јас давам блитва . Еднаш до два пари неделно . и тоа по 1-2 ливчиња. Нз колку може да се дава .. па да не претерам :)

На Hyacintho му/ѝ се допаѓа ова.
  19. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Кисело млеко колку пати неделно давате? Убаво ми доаѓа за вечера да го комбинирам ама незнам колку често смеам?

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.487
    јас давав и сеуште давам секој ден к млеко.Досега немала проблеми поради него

мојата е голема (3 години скоро) така да млекото и иде како ужина