Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. kikin

kikin Популарен член

Од кај ова?
    Не сум знаела.
    Демек додека се вари пушта нитрити....?

iloveyou29 likes this.
  2. BirMelek

BirMelek Популарен член

@kikin Со водата од блитва, спанаќ не се блендира, мора да ја истураш затоа посебно се вари. Штетна е за бубрезите. Обарувај ги башка. Јас се мислам поради овие причини да не ја давам 3 дена со ред. Си викам дали е доста 2 дена или да ја давам преку еден ден.:wasntme:

joy1 and TheSecret like this.
  3. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Ај и јас да прашам, можеби звучи смешно..ве читам дека дека кога почнувате, за отприлика една- две недели давате цел оброк..
    Зарем не се рачуна цел оброк на третиот ден?
    На пример, ние наполнивме 6 месеци и пред три дена почнав со јаболко, првиот ден 2-3 лажички, вториот малку повеќе, а третиот веќе и ја дадов речиси цела тегличка..

4. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Ако бебето прифаќа да јаде цела тегличка на третиот ден, да се рачуна како цел оброк.
    Ама има бебиња кој што цела тегличка може да прифатат да изедат после 2-3 месеца од воведувањето на цврста храна.

joy1 and moli.mk like this.
  5. kikin

kikin Популарен член

Па што знам и мене ми беше дилема тоа, како кога веќе на трет ден јаде поголњма грамажа. Ваљда се рачуна како оброк, ама другиот ден му даваш нешто ново и пак тоа е малку за разлика од претходниот ден, односно не е оброк. Јас во тие случаи продолжував со доење, така да тој ден не можам да рачунам дека имал оброк.

Сега јас да прашам, како воведувате месо?
    Прво од водичката кај што се варело варам зеленчукот, колку дена така, па колку и кога месо?

moli.mk likes this.
  6. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Jas prvo dadov vodata 3 dena iako nema potreba ama aj. Znaci varev se zaedno meso i zelencuk (e sea prvo mesoto go stavas edno pola saat 45 min neli pena da pusti pa ja trgas penata so lazicka pa posle zelencuk dodavas), koga ke e gotovo go vadis mesoto i blendiras bez nego. A mozes ako sakas i odma da dades meso malo parce.

7. kikin

kikin Популарен член

Епа еден ден ќе изварам зеленчук во водљта мињлљм доволно е, па другиот че дадам малку мевце
    Не можам 100 дена телешко да варам, 3 за цодљта, па 3 за проба...:)

8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Да скратиш постапка...
    Свари мевце колку за проба,за 3 дена.Стави го со водата во тегличка,па во фрижидер,ама оладено.
    Во наредните денови по потреба ќе земеш од водата,ќе го ставиш зеленчукот да се свари.
    Кога ќе дојде ден за месото,ќе извадиш од месото.
    Ништо страшно ако постои 4-5 дена во фрижидер.

Пената од месото не ја тргај/истурај.Таа е хранлива,иако не делува убава на око.

kikin and Lolipop23 like this.
  9. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Мајки , кажете ми пиперката како ја правите ? Ја варите и после лупите , или така ја блендирате ?

10. marijabella

marijabella Активен член

Na 7 meseci mozes da mu pravis kasicka od morkov, jabolka, sliva kompir ako go saka bidejki mojot cist ne go sakase pa go mesav so drugo ☺

J
    Jas do godina ipol mu gi varev i mu pravev kako kasa bidejki svezi ne gi sakase.Ako saka i moze da jade mozes da mu davas po malku probaj. Mozes meso da pocnes da mu davas po malku izmesaj go so nekoj zelencuk, varen oriz

Last edited by a moderator: Jul 18, 2017
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Епа и јас не знаев ама научив. Човек учи додека е жив, нели? Твое си е, како сакаш така прави, мое е да ти кажам како е правилно. Да во водата испуштаат нитрити кои со варење стануваат нитрати или обратно беше не ми замерајте мешам тоа стално, и се штетни за бубрезите.

Мајки едно нешто имам да ви кажам, резултатите од лошата исхрана не се гледаат веднаш, години ќе поминат кога ќе се осети на бубрези, главоболка, лоша перисталтика, желудник, недајбоже нешто полошо и потешко... Свекрва ми е исклучително паметна жена, она вика вака, чувај го во раце првата година за да не го чуваш цел живот!

Не е баш дека ништо нема да му биде од месо стоено 4-5 дена, лето еџго отвараме фрижидерот почесто, мора да внимаваме. Не мора да го остава во обичен, водата може да ја смрзне во сад за коцки, месото посебно во кесиче и кога ќе и треба да си вади. Јас не би чувала толку долго во обичен фрижидер.

12. BirMelek

BirMelek Популарен член

Да, најпаметно е водата да се замрзне, а и дозволено е. Месото е меѓу најповолните продукти за мрзнење, ама пожелно е да не се мрзне варено, бидејќи во тој случај ќе биде 2 пати подложено на термичка обработка. А водата од месото слободно се мрзне.

13. kikin

kikin Популарен член

Не , не, немам ништо против тоа што го кажа. Така е, човек уче додека е жив. Ќе почнам да го применувам. Досега како било-било. Фала на споделеното. А за месото, ќе варам секој ден. Барем додека сум дома имам време.

BirMelek likes this.
  14. lejla5

lejla5 Истакнат член

Jas piperkata ja varam so drugiot zrlencuk iseckana na lenti i ubavo iscistena od seme,so toa sto ja dodavam pri kraj bidejki mnogu brzo se vari.i koga ke e gotova recisi vrela ja lupam bidejki ako ja ostavis da se oladi nema da mozes da ja izlupis

VedaG10 likes this.
  15. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Фала ти за одговорот така и јас ке правам . А спанак каде наогате свеж? Треба да воведам а неможам нигде да најдам свеж ... Да воведам со готова каша ?

16. Annath

Annath Форумски идол

Нема сега спанаќ, на есен здравје... само смрзнат има, по маркетиве. Јас на малово мое не сум му дала спанаќ, 10 месеци има. Само блитва дадов пролетта кога имаше.

VedaG10 likes this.
  17. lejla5

lejla5 Истакнат член

I jas nemozam da najdam spanak pa zatoa dacam sveza blitva.samo nezbam kolku cesto snejam sa ja davam i po kolku.da ne preteram mnogu

VedaG10 likes this.
  18. VedaG10

VedaG10 Популарен член

И јас давам блитва . Еднаш до два пари неделно . и тоа по 1-2 ливчиња. Нз колку може да се дава .. па да не претерам :)

Hyacintho likes this.
  19. wings

wings Популарен член

Кисело млеко колку пати неделно давате? Убаво ми доаѓа за вечера да го комбинирам ама незнам колку често смеам?

20. joy1

joy1 Форумски идол

јас давав и сеуште давам секој ден к млеко.Досега немала проблеми поради него

мојата е голема (3 години скоро) така да млекото и иде како ужина