Здраво мајки, ние скоро сите овошки и зеленчуци ги пробавме, тие што треба,па имам неколку прашања околу исхраната. 1. Педијатарот ми рече можам да воведам патлиџан, какво искуство имате? 2. Дали сега откако пробавме се можам да мешам? 3. Од колку саат отприлика треба да биде појадокот? 4. сега сме скоро 6 месеци, колку време треба да помине за да воведам уште 1 оброк,т.е на колку месеци?
Патлиџан е 10+, порано не се дава, алерген е. Замрзни си од летниве за да имаш за зимата. Можеш да мешаш, слободно. Појадокот во периодот од 7-9, најдоцна до десет часот наутро. Ќе видиш според бебчето кога му одговара, ама пожелно е до кај 9 наутро. На 7, 7 и пол месеци втор оброк, на 9 месеци трет.
Јас пробав само ориз прво но не го сакаше ни со вода ни со мајчино млеко. До сега го имам дадено со јаболко и банана и го сака. Ќе почнам и со друг зеленчук. Инаку давам по малку навечер по препорака на педијатар оти се буди мн навечер. Инаку пред некој ден 6 месеци наполни бебуш.
Не сум дала досега ни јас, планирам викендов, моево е 10 месеци и 10 дена. Во некое вариво со месо би го дала, можеби и болоњезе сос да направам, секако, прилагоден за бебе.
Majki dali ste imale problem bebe da odbiva da jade kasicki od zelencuk? Pocnavme so zelencuk, si jadese se najnormalno, eden den ovosna, eden den zelencukova kasa. Pocnavme da voveduvame postepeno vtor obrok, so redosled nautro ovosje, a za rucek zelencuk. Pojadokot si go jadese cel, a rucekot koga kako, no sepak jadese okolu 50-80gr, sto za pocetok mislam bese OK. I taka se zeznav ubavo, se navlece na ovosje, zelencuk odednas nesaka da pomirisa, zatvara usta, place, sto li ne probav sekakvi kombinacii, oddelno, ja izgladnuvav..no nema podobruvanje. Care? Nemoze samo seker da vnesuva, kako da pocne da jade pak zelencuk?
Domasni ili kupecki zelencukovi kasicki mu nudis? Ako se domasni probaj po malku jogurtce da mu stavas vo niv.povkusni se
Eh i nie na pocetokot isto bevme, koga vovedov rucek nekese zelencuk. Sum mu mesala kompir so jabolko, morkov so sliva samo da jade. I si jadese kutriot koga ke setese vkus na ovosje a samo da znaese sto jadel haha. Sega nemame problem toa se si jade masala.
domasni, kupeckite pak voopsto nesaka da gi pomirisa. Da uspevam so kiselo mleko pomesano bar nekolku lazicki da izede, malku podobro e, no sepak pak e so maka...
za edna nedela 8m. Pocnavme so kasicki od 5+. Najverojatno mu bilo rano za rucek, a jas sekogas davav ovosje za dorucek, koe si go jadese ubavo, a rucekot sekogas mi bese zelencuk, a jadese po 5-6 lazicki i taka se odvikna od zelencukot, preferira samo ovosje.
Не му е рано, таман му е, тогаш почнавме и ние. Причекај малце, додај некое парче неутрално овошје во зеленлукот. Пример јас додавав јаболко малку во карфиолот, со морковче, кромидче го јадеше ептен. Во леќа додавав батат, тој и во други зеленчукови каши можеш да го додаваш. Додај лукче, кромидче и сосема малку маслиново во кашите, се ќе ти јаде.
Majki ajde pomos.beba nikako nesaka ovosje da jade a zelencukovite kasi gi jade vo eden zdiv.maka macime po cel saat se ranime.pluka,ja vrti glavata i dobiva nagoni na povrakanje od sekoe ovosje.pa nemoze samo na kromit da zivee
Ne,dosega samo jabolko i morkov imam mesano.nekako mi e nezgodno da mesam ovosje i zelencuk nemam ideja kako.a ako i stavam kromid vo praskata sigurno ke ja jade
Не мора кромид . Ама направи каша овошна и стави малку или компирче или тиквица или морков .. колку да и смени вкус малку Јас прв пат слушам дека некој не сака овошни а сака зеленчукови каши
Мамас хелп грашок боранија леќа за почеток како ги спремате по колку давате и некоја идеја за кашичка
Леќа уште немам дадено, боранија прв пат дадов 3 парчиња со компир и тиквица, исто и грашок неколку зрна,сега веќе од око колку што јас сметам дека е доволно. Јас си правам чорба од тоа што имам воведено и новиот продукт во минимални количини, а со тек на време зголемувам доза и набргу од кашичка од компир со 3 парчиња боранија тоа преминува во кашичка од боранија со 1 компир. Ставам и месо понекогаш.