Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. BirMelek

BirMelek Популарен член

И мојата беше супер, околу 150-200 овошје (од око) и околу 120 зеленчук.Последнава недела само фрлам, уста не отвара, вришти од секаква каша. Ако не се заби, не знам што е. Знам само дека нервите ми се при крај. Што убаво си јадеше:(

2. Annath

Annath Форумски идол

И моево толку, до 150 г максимум, и тоа ретко. 100г на оброк златна средина, 10+. А првото дете по 200г на оброк ко ништо ги лапкаше.

3. lejla5

lejla5 Истакнат член

120g e maksimum sto ima izedeno.poveke nesaka i toa so molenje so pesni.zelencukot lesno ni ode no ovosje nejke,place i jade edvaj pola kasa.se prepisuvam na zeskoto,deka od toa ne i se jade.za dva meseci trgam na rabota a taa e golema "cickarka" na sekoj saat bara da cica.neznam kako ke bide koga ke me nema po 8h doma

4. BirMelek

BirMelek Популарен член

Мајки диња од кога се дава? И лукот колку дена го воведувате?

5. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Лимон после година ли се дава?

6. lejla5

lejla5 Истакнат член

Jas luk dadov vcera za prv pat i staviv dve epten mali cesninja.mnogu i se bendisa.se mislam dali i denes da i stavam vo rucekot(kasno jademe okolu 6h bidejki zaspiva vo 12h)strav mi e da ne se navikne na vkusot pa potoa ako nema luk da nesaka da jade,taka mi napravi so kromidot pa noedno jadenje bez kromid nepominuva

7. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Ш
    јас секојдневно и за мене користам кромид скоро мора да го има и кај мене бар во едно кадење а за лук ставам во јадења каде што мислам дека ми оди тој.

BirMelek likes this.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

јас тогаш дадов

SofiMar_ likes this.
  9. BirMelek

BirMelek Популарен член

@lejla5 Па и јас не јадам јадење без кромид :$ Лук послабо јадам, ама наводно бебињава го обожавале. Инаку термини имаме слично и како вас, доручек 12, ручел 4-5

10. tarantula

tarantula Популарен член

Dete taka dobro da napreduva a pedijatar da sovetuva da se pocne so dohrana...bas cudno.Jas sum na ekskluzivno doenje i na 5m koga bevne na kontrola bidejkibbebe super napreduvase,sovet bese nekoj den pred puni 6m da pocnam so dohrana i peobuvanje.

sofi2107 likes this.
  11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Образложение од двајцата педијатри е дека од 4+ "као" било најдобро да се започме со виведување вкусови. Прво со сокче или компот од јаболка, па после со останатите намирници. Истото и јас прашав : Зашто доколку е само на доење и си напредува супер, зашто да не започнам после 6+ како што сум и чотала сегде. Одговорот беше да не читам многу многу и дека они најдобро знаат, најдобро е порано да се започне.
    Знам дека некој започнуваат од 4+ ( имам пријатели они од тогаш започнаа ) , но дечињата им беа на Ад или на комбинирана исхрана. Останати кој доеле сите после 6мес започнале. Еве и мајка ми ме доела па после 6+ почнала да ми воведува намирници.
    Затоа реков ќе ве потпрашам и вас овде зашто еве за 11дена птавиме 4 месеци.

tarantula and Poppins like this.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

јас сок никогаш не понудив,не ја ни гледам некако поентата за давање сок освен дуење на мешето.

инаку екслузивно доење е кога сте само на ДОЕЊЕ без вода и чај

јас почнав со дохрана на 4 полни плус 20 дена

Lolipop23 and TheSecret like this.
  13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Мила не сум јас до толку ригорозно не се дава она или ова тогаш тоа тогаш. Океј ако има алергии во фамилија тогаш мора претпазливо.
    Компотот не дуе меше.
    Морам да те демантирам. Ексклузивно доење е кога е бебето на мајчино млеко, без дохрана со Ад. Чајот и водата се потреба дали за грчеви, за нанкање и смирување итн. А вода е нешто најнормално за овие топли денови. Али да не идеме офф топик нема смисла. Сепак ексклузивно доење си е доење со бебе 24/7 на цицка, давање вода или чај сигирно не го прави половично доење.
    Кажи ми како ти прифати бебе дохрана и дали пасираше или блендираше? И мора ли овошјето да го варам или може свежо?

kikin and Poppins like this.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

прашај педијатар за да ти каже што е ексклузивно.

јас блендирав затоа што заби немаше до полни 11 месеци.Не е грешка и ако пасираш.

инаку скоро се прифати убаво горе доле.

Poppins and sofi2107 like this.
  15. Poppins

Poppins Популарен член

20170728_132552.jpg
    на листава порано го пишува ..

јас оваа @sofi2107 а добив од педијатар исто иде и тука 4-5 да се почне само малце несватливо ми е банана толку рано :o

sofi2107 likes this.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

според табела и јагода се дава од седми месец што е прерано
    и пченица на 6 полни е ранко

17. Poppins

Poppins Популарен член

чудна ми е и мене посебно и тоа за банана мн рано е

18. lejla5

lejla5 Истакнат член

I jas bev za stavot deka bebe do 6meseci treba da e samo na doenje.no spored najnovite podatoci svetski pedijatri sovetuvaat da bebe veke na 5 meseci ima dva ovosni obroka po 100g.nwkoi pedijatri sovetuvaat da se pocne od 4 meseci so sokcinja,za da ako eventualno pokaze alergija sprema nekoja namirnica toa da bide vo poblaga forma.jas iskreno sokovi nedavav.tocno na 5meseci pocnav so dohrana so toa sto prvata nedela probavme jabolko i morkov,a vtorata nedela dadov cela kasa od morkov,pa naredniot dem dadov cela kasa od jabolko,pA mesavina od tie dve,a pred sekoj obrok probuvavme po 2-3 lazicki od nova namirnica.na 6meseci i 3nedeli vovedov i rucek od zelencuk,a za dorucek imame ovosje so zitarica(proso,oriz,palenta)
    Moe mislenje e deka do 4 meseci bebeto treba da e samo doeno bez voda,zatoa sto majcinoto mleko e 80%voda.ako se izmolzis i go ostavis 1h da stoi vo sise mlekoto ke vidis kako ke se odvojat dvete fazi.bebinjata do 4meseci glatta ja cuvstvuvaat preku zeludnikot.ako im e prazen zeludnikot dobivaat cuvstvo na glad.zatoa ako im davate voda,im go polnite zeludnikot i tie izvesno vreme pola saat do saat ne cuvstvuvaat glad.e sega ti imas sreka sto beba kako sto procitav ubavo ti napreduva i ne ti pretstavuva problem sto davas voda i cajce.a vo pravo e @joy1 deka ekskluzuvno doenje e bez voda i caj.
    Za dali da e blendirano ili pasirano samoto dete ke to kaze kako saka da jade.mojata ako oseti i najmalo parcence vednas dobiva nagon na povrakanje.zatoa pravam vo nutribilet.,a kasite gi saka pogusti i potopli.tie se razbiraat,ke probuvas sekako.samo nemoj sokovi.nema nisto korisnp od niv,samo nepotrebmi sekeri.

sofi2107 likes this.
  19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Мила кај 2јца педијатри идам плус кај неонаталог и нефролог ( х причини ). Ако водата или чајот е причина за една доилка која само го дои своето новороденче/бебе да значи дека не е на ексклузивно доење тогаш навистина оној кој ти го кажал тоа треба одпоново да полага испити и да стажира на друга струка ( извини на искреноста ). Ова ги деградира сите оние доилки кој во нормални услови и топло време даваат вода или чајче што е нормална појава. Така да верувај знам што е ексклузивно доење, комбинирано и исхрана само со Адаптирано млеко. 80% од пријателите ми се доктори и сестри.Али ок сепак тоа е твое мислење и нема зашто да се убедуваме. Ај молимте да не идеме офф топик има за тоа теми.

Имам пример во блиска фамилија каде започнаа со блендирабо и еве 1ипол година детенцето е сеуште на блендирано. Ако има и најмали парце или испасирано одма повраќа. Затоа ме интересираше дали може кај секое дете да се створи таа навика или е индивидуално. Поделени им се мослењата на медицинските лица. Океј изузетак онаа храна која неможе да се испасира и мора да се блендира.
    Како сте сега вие со тој дел, дали си јаде и пасирано па и поголеми парчиња или не?

kikin likes this.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

@sofi2107 ,7 години работев во болница :) Али ок нека ти биде...

мојата е веке 3 години така да јаде се :) Мојата брзо премина од блендирано на пасирано и мн наскоро на цели парчиња(јаболко,ориз,компир,риба,макарони)

sofi2107 likes this.