@lejla5 се согласувам со све што напиша. Секоја мајка си го знае своето дете. Еве јас за моето ќе кажам....ако е гладно и да му дадам шишето со чајче или вода, буквално од 2рата недела он ја пљука и не пие. Го ставам на града одма и си цица. После подој и да понудам ако сака сака ако нејќе пљука. Никогаш не сум имала проблем со тоа. Е сега има и бебиња кој ( имам во кругот на пријатели ) кој не разликуваат ( ете така да го наречам ) чајот со млекото па ќе си испијат понуденото. Мојов ако сака сака, со сила не го терам. Мада вода ич не сака ја пљука и ден денес не ја сака. Чајчето ретко го пие никогаш повеќе од 60мл во текот на денот, има денови па и воопшто не го сака. Многууух се поти, косата му е нонстоп мокра, по најмалце 5 пати го пресоблакам. Сепак водата е извор на здравјето и само се има бенефит од неа. 80% од педијатрите се за давање вода во летен период на бебињата, но не како замена на подој. @joy1 кажи ми започна со зеленчук или овошје прво? И дали е обавезно дека по 3 дена од секоја намирница се дава. Читав и од муабети со мајќи на поголеми веќе дечиња по 2/3 што ги имаат, никоја не давала така по 3 дена од намирница. Освен нели ако се има алергии во фамилија. Инаку за јагодата според најновите статистики е дека доколку се нема алергии во фамилија од 1г може да се дава.
@sofi2107 ,дадов овошје(јаболко,банана и круша) па продолжив наизменично со зеленчук(тиквица,морков,компир). јас на почеток давав по 2-3 дена и бавно воведував нов продукт.Некаде од 8 месеци се олабавив и давав без шемата за три дена. јагода дадов после годината. јас и мм не сме алергични на ништо малата на киви даде бурна реакција големата на праска
Ete gledas uste od najmali razbiraat.i za cvrstata hrana toa samo ke ti kaze kako saka.samo moe muslenje e da si go dois do 5meseci a potoa da pocnes so dohrana.i nemoj da se zamaras dali prvo ovosje ili zelencuk.ete jas pocnav so ovosje samo i otkako vo 6tiot mesec i dadiv zelencuk,ovosjeto mi go odbiva a prethodno ubavo si go jadese.daj boze da bides "srekna majka"i bebusot se da ti jade za da nekines nervi kako mene
@joy1 реакција се јави одма или после некој ден? Зашто сепак ми мати умот тоа со по 3 дена воведување. Ако има реакција ќе ја има одма или за некој час колку што знам. Ме буни и фактот дека ете сите мои пријатели веќе имаат по 2-3 деца, на некој веќе им се и средношколци. Никоја од нив не воведувала по 3 дена намирница и не иделе по табели, давале како мислеле. Сепак 2000г-2008г кога повеќето од нив родија, немаше форуми, фб па ни гугле. Педијатрите тогаш беа со сосема други ставови за разлика од денешниве. Еве ги буквално ниедно од тие деца ( ги знам од новороденчиња растеле со мене ) немаат алергии ниту пак проблем со било која намирница. Затоа некогаш ми се конфузни некој работи. Али сепак убаво е да се чујат и други ставови па и начини како која постапувала во однос на исхраната на дете. Па после сума сумарум ќе си одлучиш како че правиш и ти како мајка. Фала ти најмногу сепак @lejla5 искрено без разлика на советите од педијатрите сакам после 5ипол месеци да започнам со дохрана. Таман да видам како ќе напредува до тогаш. Зашто читав по форумов дека може вака супер да напредуваат и наеднаш после 4+ да стагнираат. Во секој случај сум со мосла да комбинирам во поглед на зеленчукот и овошјето за да не ми се нечка после ова јаде, она нејадел. Па ќе видиме како ќе успејам и како ќе јаде и дали ќе е јадач или ќе штрајкува Битно вчера со ќејф му ја купив најубавата хранилка што ја меркав со месеци, па се надевам во нејзе ќе јаде со сласт. Дај боже сите дечиња да си јадат со сласт све и да се здрави и среќни. А ние покрај нив уште посреќни. Фала ти на советите
@sofi2107 samo vnimavaj da ne napravis anemija ako pocnes so dohrana nesto pred 6tiot mesec.Zatoa sto mnogu majki koi se strogi pobornici ja doenjeto preferiraat samo doenje do 6meseci i mnogu lesno opaga hemoglobinot kaj decata.toa e zatoa sto koga ke se rodi bebeto, toa ima mnogu gusta krv,i vednas stom pocne samostojno da dise eritrocitite naglo se razlagaat vo heparot no zelezoto ne se eliminira tuku se skladira vo rezervi koi organizmot gi iskoristuva do 5tiot mesec od zivotot.e koga ke se potrosat ovie rezervi,bebeto moze mnogu lesno da napravi anemija zatoa sto majcinoto mleko e mnogu siromasno so zelezo.pa ako ne mu davas na 6meseci zelencuk i proso na primer mozes vnesot na zelezo da go svedes na minimum i hemoglobinot naglo da padne.malku otidov off no sigurna sum deka mnogu majki ova ne go zemaa vo predvid bidejki spored mene denesnite pedijatri mnogu povrsno ni gi tretiraat decata.
А сега како се, си им дала пак или воопшто не им даваш киви и праска? Знам дека и да има некоја реакција или било што, после 3г во поголем број од случаевите се губи алергијата/реакцијата. А зашто е тогаш оваа теза со 3 дена воведување на намирници, што ја фураат во последниве години? Па ете одма појавува реакција. Вака со 3 дена воведување до недоглед дур воведеш све опппп тргнало детето прваче ( мала шала )
тоа е физиолошка анемија и не е загрижувачка.Баш нагло не опага туку пагаат малце вредностите испод граница.Ама со правилна исхрана се регулира,кај други оди побавно па им даваат суплементи за покачување на крвта(некој нов тренд кај секое второ бебе ова) @sofi2107 големата јаде сега праски нормално малата киви не дека два пати истото и се случи тро дена затоа што може да се јави закаснета реакција исто како вакцината што може да даде реакција тек за 72 часа
Искрено не сум од тие мајки поборници, исто како што не сум од тие мајки кој сметаат дека треба да се дои до недоглед Ако се прашувам јас.....и од све што се изначитав на странскиве сајтови и на јутубе... ја би од 4ипол започнала најискрено со по нешто да воведувам. Малку офф топик ..Точно е дека бебето го црпи железото од мајката од последните 3 месеци од бременоста, па го троши не до 5мес туку до навршување на 6тиот месец. Еве ме од денес за да не дојде до тоа купив боровница свежа, аронија свежа, брусница свежа, цвекло и морков и од денес почнав да се товам со тоа. Плус пијам Моринга капсули ( најбоље нешто што сум го прочитала и конзумирала ) и Фортекс ( за железото ) од денес почнав па преку млекото ќе внесува мал процент и он. Вчера му правев крвна слика и од 9.6-12.8 референтна вредност на хемоглобин, него му е 11.1. Дали мослиш дека е океј или е опаднат???? И кој е твојот став и совет во врска со твоето горе напишано. Кога и како да се започне со дохрана што е најпаметно? Еди
пиперката варена или печена па лупена .Свеж зеленчук после годината се дава макарони варени давав со варено морков,домат,лукче и малце телешко.Вообичаено така ги јадеше.Телешкото со зеленчукот како сос и идеше(блендирано)