Што правите кога бебе нејќе да јаде. Му нудите пак после некое време или му давате да цица. Исто може кашата покасно да му ја дадам или толку. Домашна.
Dali sekoj den moze da se davat zitarki na bebe od 8 meseci? Vo posledno vreme vo pojadokot sekogas stavam zitarki zaedno so ovosjeto, zosto samo ovosje ic ne ja drzi sita, za brzo vreme pak e gladna, pa dali sekoj den moze da davam?
Може, јас секој ден давам, често и два пати, за доручек и ручек/вечера. Само менувај вид, еднаш просо, еднаш овес, еднаш друго што даваш.
Proso, oves, ovsni snegulki, spelta pcenica, palenta i oriz zasega samo toa sum dala, dajte idea drugo sto moze? Neznam kakov griz da dadam?
И јас сакам гриз, а не знам каков? Овесни од кои даваш? Јас го имам оној миксот за вовдување глутен од нестле, ама сакам обични овесни да дадам.
@sunmoonstars можеш амарант и киноа да дадеш тие се од 6+. Овесни давам на Имуно од ДМ. Откако ги воведов бебуш почна саглам да си го јаде појадокот, по 200г скоро. Почнав скоро секој ден да му давам од нив, другите житарици речиси и ги баталивме. Инаку воведов просо, ориз, палента и овесниве. Гриз исто наскоро планирам, секако глутенот ми е веќе воведен преку овесните. Денес за прв пат за ручек ќе дадам црвена леќа.
@BirMelek Ovesni sngulki davam od onie jas sto gi jadam, nekakvi germanski se, opakovkata e kako zitno pole, no momentalno mi se potroseni i nemam slika da ti pokazam, pa sabajleto dadov od Vitalija ovsni snegulki (iako nesakam da davam bas od proizvodite na Vitalia, neli imase nekalvi sliki na internet sto vrtat so bubacki popadnati vo proizvodite) A oves vo zrna za varenje eve od ovoj kako na slikata.A za griz ke odam utre vo Zegin za zdrava hrana i ke najdam nekakov na policite ako ne preporaca vo meguvreme nekoj kakov da zemam.
Мислам дека знам за кои овесни зборуваш. А ги блендираш ли? Во што ги кисниш? И зошто даваш и овес цело зрно? Те бомбардирав
Nemaj gajle za prasanjata Oves vo celo zrno kupiv taka od merak, i dva-tri pati sum dala do sega, zosto mi e mnogu polesno so snegulkite. Ovesot vo zrna se kisni cela vecer, pa se vari dosta dolgo, a taka ovesnite snegulki se mesaat samo. Ovesnite snegulki go isturam pola paketce vo Nutri Bulet, i so onaa secilo samo so edna perka sto e (imam dve razlicni secila vo kompletot, pa zatoa kazuvam onaa sto pomalku secka) samo zavrtuva dva pati i gi pravi na pomali parcinja, no ne i kako brasno od oves, znaci samo positni snegulki, i taka iseckani gi stavam vo malku mlaka vodicka, okolu 5min maksimum dodeka izblendiram ovosjeto, i potoa taa gusta kasa od ovsnite snegulki ja isturam vo ovosnata kasa. No veke nesakam da gi seckam snegulkite, ke gi davam kako sto si se vo kesata, zosto eve mojata, stom ima nesto pogolemo parce vo kasata se gadi...moram da ja ucam veke na pasirano, ne tolku blendirano.
Sakam utre prv pat za dorucek palenta da dadam 7+ so sto ja kombinirate, kako ja spremate i od koja kupuvate?
Kolkava kolicina urda se dava za prv pat? edno malo lazice dali e dovolno? I dali ja miete i kisnete vo voda predhodno? Zemav urda na "Zdravje Radovo", pisuva 1% sol, za druga nesolena urda neznam pa zemav takva....
@pepapa Јас давам палента на нестле. Според ќерка ми, житните каши на нестле се најдобри На холе не ги јаде воопшто. @sunmoonstars Мислиш да ја потопиш за да ја отсолиш урдата? Да не се распадне, таа и онака е водлеста Иначе за проба јас ќе дадам едно лажиче во палента. На ум сум да направам домашна урда. А диња мајки од кога? Имам домашни, убави биле. Јас тоа не ставам во уста Но, сакам беба да јаде.
@BirMelek da, mislev za da ja odsolam dali da postoi vo voda... A za dinja sekade pisuva 12+ iako e pogolem procent voda, tesko se varela.....i mene mi e merak dinja i lubenica da dadam, no zdravje naredno leto ke jade.
majki sakam da dadam riba na sin mi za prv pat.Kakva da dadam i kako ja spremate,inace za 2 dena polnime 10 meseci,Pozdrav
Бела риба, пастрмка најубаво, печена или варена со зеленчук. Кромид, лук и малку магдонос, плус маслиново масло во хартија за печење, во рерна ти е добра опција. Јас така планирам викендов што иде да му ја дадам да проба, за првпат. Иначе моето за некој ден е 11 месеци. Сакав порано да му дадам риба во текот на месецов, ама не најдов убава свежа риба. Се надевам дека ќе најдам во петок. Едит: диња и лубеница покасно...му дале стариве диња на моево, многу беше нервозно тој ден, изгледа тешко му беше. Урда не се става во вода, ќе стане за никаде. Нема што да се отсолува, 1% не е ништо.
Син ми проба лубеница, нит му беше тешко нит ништо, пресреќен беше, бараше уште. Мака ми беше да не проба летово, да чекаме до наредно. Само еднаш му дадов и толку, ама ко ќе начекаме некоја убава пак ќе му дадам.
I jas davam lubenica uste od 6 meseci, mu stavam vo mrezicka i si lize, sekako ne mnogu i ne cesto, po edno parce, ednas nedelno, ama ja obozava. Dinja ne sum dala seuste.