Бебуш супер си напредуваше на ексклузивно доење и иако сите околу ме форсираа да почнам со дохрана јас по свој инстинкт и препорака на педијатар почнав од 5 и пол. На почеток пробуваше од се по малку но еве веќе недела време само банана признава. За се друго затвара уста и вреска. Имал ли некој слично искуство. Не сакам на сила да му давам ама па и само банана не бива да јаде. И сеа секако сите едвај чекаат да ми кажат дека вака прави оти касно сум почнала. Аман.
Нешто друго го мачи. Жешково, заби... Супер си почнала. Нели ако е на ексклузивно доење СЗО препорачува дохрана од 6м. Кога требаше според околината? Знам дека е нервозно, ама пробај да игнорираш, поготово затоа што си го направила најдоброто, тоа нека те одржува во трпение. И мене една мајка на која бебето и е малку постаро од моево и јаде се, ми рече "дека доено, да не го доеше, се ќе ти јадеше"
И кас за цвеклото сакам да прашам. 8+ сме сакам да дадам , па кажете како го приготвувате, колку време го варите од прилика и со што најчесто комбинирате?
Во право си и ни во еден момент не мислам дека сум погрешика. Се надевам дека ќе почне и друго да ручка. Мое е да нудам. Негово да ме одбива. Хахаха. Знам и ти се мачиш со јадење некое време. Ајде од жешкото ваљда. Барем млекце си цицкаат <3
@kikin јас денеска прв пат дадов цвекло, сбајле му направив со јаболко и палента, беба изручка со сласт, понатака планирам за ручек да го комбинирам... Го варев додека да омекне. Треба со жолчка да почнеме, според педијатарот 3 недели треба да ја воведувам, некако многу ми се гледа, тој период не треба никаков нов вкус да воведам? Со што ја комбинирате? Вие како ја воведовте?
Можеш да воведуваш и друго, нема да има проблем, само прати како ќе биде првите два три пати, не давај друго ново тие денови. Јас два месеци воведувам жолчка додека да стигнам до цела. Почнав со осминка на седум месеци, цела жолчка јадеше на девет месеци. Комбинација со нешто посочно, да не е многу сува, со потечна палента, со банана, со веќе воведен зеленчук.
Немам, се заборавам да купам, со ладно цедено маслиново му го правам ручекот. Педијатарот ми рече или маслиново или несолен путер.
И јас жолчка уште не сум почнала да воведувам, кај и да е треба да почнеме деновиве. Путер исто немам дадено, ставам понекогаш маслиново на зеленчуковите каши, а наредно мислев да земам кокосово масло. Цвекло имам домашно и ми беше едно од првите намирници воведено, го давам 3-4 пати неделно, варам додека не омекне (впрочем за ништо не гледам на саат, туку додека омекне), со се оди во комбинација, со компир, со батат, со тиквичка, морковче.... Зеленчуковите каши ми се секогаш од повеќе состојки, пример денес ставив батат, келераба, цвекло, пиперка и лук, многу беше вкусна.
Мајки се двоумам дали да почнам да давам свежи цедени сокови, за некој ден правиме 10м. Знам дека не се препорачува до годинка барем. Давате ли вие и колку често?
Зошто да не се препорачува ако е свежо цеден сокот? Јас давам по неколку голтки, од чаша, пошто моево од друго не пие.
Може да дадеш, слободно, ама само варено. Јас со првото згрешив, му дадов свежо цвекло пред годинка, како сок со јаболко и морков, ептен повраќаше. После година, година и пол може и свежо, ама во мали количини.