Секој пат кога цел ден нема да се искака, јадам модри сливи , преку мајчиното млеко и утредента се кака колку за 2 дена, пробај.
Мајки да ве прашам. За една надела ќе бебуш ќе биде пуни 7мес.да почнам сп 1/8 жолчка и да му воведам доручек или да почекам иште малве
јас на полни 8 ја воведов немора да брзаш читам и глутен ке воведуваш можеш пред тоа месо да воведеш,кромид,лук,пиперка(претпоставувам тоа немаш дадено) во еден месец се заедно мн ке дојде инаку доручек немаш воведено? на седум веке ручек се воведува доручек месец дена порано од тоа
Да се редактирам Хах јас обратно првин ручек Следната недела ќе го носам на кинтрола и со педијатарот консултација Фала joy1 @Saraa фала
Жени никако да ја натерам беба да јаде. За една недела прави 10 месеци, на ден по 2-3 лажичиња ако касне. Веќе треба трет оброк да воведеме а таа ни доручек јаде, ни ручек, само сака да цица. Најчесто не сака ни да проба, ја затвара устата или ке лижне малку и ке го плукне. Јаде само жолчка, цела може без проблем да ја изеде ама не можам секој ден да и давам. Само правам и фрлам, немам живци веќе.
На 8 месеци можам ли да дадам кисело млеко? Жолчка планирам од септември кога беба ќе има 8 и пол месеци. Киселото млеко како се воведува? По едно лажиче чисто или мешано со оброк?
Избрзав со дињата, дадов денес за прв пат за да заблажам кашичка, парчето немаше ни 10 грама, пред 1 час исповрати се што јадеше денес. Ќе да е од дињата.
Мајки на колку месеци бебе треба да има 2 оброка на ден (нормално и + млеко(ние на ад сме)) овошна и зеленчукова да речеме, дали е тоа на пуни 5 или покасно? Ние уште некој ден ќе почнеме со пробување на вкусови (на 4.5 месеци) педијатарот ни рече да почнеме со јаболко, круша, и морков, а на 5 м да продужам со банана и компир. Е сега компирот е 5+ или 6+? Негде прочитав 6+, затоа прашувам.
ручек дадов на полни седум,тогаш и месо воведов. компир на 6 е најдобро да се воведе сега за сега ке тераш со еден оброк насабајле.Наизмечно тоа може да биде и овошје и зеленчук соодветно за возраста
@Lady*Bug Јас ручек воведов на 6 и 3 недели, ама на 5 и една недела почнавме со вкусови. Така да, ако на 4 и пол почнеш со вкусови, можда на 6 полни можеш со ручек. Ние сме 8 и пол и тек сега почнав по малку вечера да давам. @BirMelek јас на 7 и пол дадов кисело млеко.
А зошто на 5м и 1 недела? Да не бевте исклучиво на доење само? Бидејќи и јас не знам кога е најпаметно да се почне со вкусови. Веројатно педијатаров ми вика од 4.5 пошто сме на ад
Ние на доење бевме. Мислам дека сте на ад затоа ти вика од 4, ама има и педијатри кои сметаат дека треба од тогаш да се почне. Во секој случај, ништо не е погрешно.
Здраво мами, сакав да ве прашам дали на почеток на воведување на цврста храна сте давале домашно конзервирано овошје? Бебуш ми е два месеци, кога ќе дојде ред да воведувам храна ќе нема локални свежи овошја. Можат да ми дадат домашни непрскани јаболки, сливи и слично. Дали да ги конзервирам или замрзнам за кога ќе дојде време или многу се губи од нутритивната вредност? Ме фаќа страв уште сега
Да точно ништо не е погрешно, се додека не излезе од граница на нормала. + Од 4.5 додека да направиме 5 месеци тоа нема да биде јадење и оброк, реално ќе се учиме и пробуваме вкусови со по неколку лажици додека да дојдеме до одредена грамажа