Пак јас со прашање Денес бевме на контрола и за еден месец само 300гр сме качиле и матичната ни рече да почнеме со каши е сега јас почнав со вкусови ама маки мачиме ништо не сака. Матичната ни рече може ориз и компир да дадам ме интересира дали и тоа исто се воведува по 3 дена. Исто ми рече може по малку јогурт и млеко во кашите ама мислам дека е рано за тоа 5 месеци сме. Поздрав
јогурт како и сите млечни продукти се воведуваат од 8 полни млеко какво?Се надевам не мислела на тетрапак,тоа е после годината. мали сте мн пожелно е да се воведуваш бар по 2 дена ако не сакаш 3
@joy1 фала на одговорот за јогурт и млеко ми рече кравјо само и по малку демек колку за вкус ама не планирам уште сега да ставам. Што друго би можела да давам. Јас имам воведено јаболко круша банана и морков. И по колку грама би требало да јаде.
па ако дадеш ориз,компир ти останува уште тиква,тиквица и слива.Се друго е над 6 месеци колку ке јаде зависи само од бебето моето јадеше по 70 гр на таа возраст
И ние сме 5+ уште банана тиква и компир немаме пробано.моиве ептен сакаат каши ама количински јадат зависно како се расположени.машково е полакомо.не мерам во грама туку колку му се јаде толку.купив и пченка од хипп им ка додавам во кашите и јадат без проблем
Ние од двај по неколку лажичиња јадеме додуша и пред 2 недели почнавме со вкусови па се надевам ке се навикне и ќе јаде. Сега ќе пробаме и со ориз компир и тиквица па ќе видиме како ќе биде.
Kakov griz davate? ako moze nekoj i so slika da mi pokaze, i od kade go kupuvate? Vo marketite ima no neznam kakov da zemam...a vo Zegin i drugite bio dukjancinja nemase griz od Spelta,... @apple12 jas ke pocekam do Septemvri da zaladi malku, za da vovedam zolcka. Eve se rasprasav i za edna bio farma, no ne prodavale i oni do Septemvri.
Синко е 5+ и деновиве почнавме со пробување на вкусови. До сега имам дадено јаболко, морков и круша. Се мислам за следно дали да дадам банана, во некои табели е меѓу првите намирници а некаде е покасно. За ќерка ми не се сеќавам како сум давала сега пак од почеток учам. Имам и тиква, мислам дека и таа беше меѓу првите, планирам банана, па тиква, а после ќе почнам со зеленчук.
Nie za 10 dena pravime 6 meseci,od 5 pocnavme so jabolce,praska,krusa,sliva,banana, a pocnav i vtor obrok da i davam,,morkov,tikvica,melen oriz,i denes probavme i paskanat. Mnogu saka da jade po 120 gr i e obrok,duri place uste saka ama se plasam mnogu da ne i e za taa vozrast, i plus od mrezicka i davam da smuka ovosje (Se izvinuvam za lat )
Мами малиов за два дена ми прави 5 месеци и досега немав почнато со пробување вкусови, но денес печев јаболка за нас и бидејки поглед не тргна од масата му испасирав и за прв пат проба нешто друго освен млекце Прашањето ми е со оглед на тоа дека една намирница се воведува 2-3 дена дали утре можам да му дадам варено јаболче наместо печено, претпоставувам може ама да се осигурам
зошто брзаш? пашканат е седум плус а и алерген е често пати втор оброк исто е од седум месеци отприлика а вие немате ни 6 полни. треба соодветно на возраста да и даваш намирници и да и распоредиш оброци
Можеш и свежо, јас не варам овошје. Ние сме 8 месеци и два оброци едвај ги јаде. Рано е и мало е за два оброци на 6 неполни. Немаат тие мешиња колку нашиве
Пашканат мене педијатсрот ми го кажа за на 6 месеци. на некои табели сум го гледала дека е во првите намирници. Јас дадов на 6 месеци, така да сметам дека секој може да дава онака како му кажал педијатар и како што смета најправилно.
На 11+ добро е да се почни со свежо цедено сокче? И какао од кога се дава? @danichap ке те замолам да ми кажеш какво какао купуваш овде и дали има madzun (на латиница пишав, jа немам соодветната буква на тел)
Какао немам во моментов дома, но од дм го купував и малата го пиеше. Прошетај по рафтовите, ќе видиш сигурно. ДМ БИО Какао мислам беше. Маџун и јас не успеав да најдам тука. Во Македонија давав, тука немам најдено/дадено. Баш и со @Mari* мислам дека го правев муабетот. МАри ти да не најде во меѓувреме некаде?
Не,искрено и немам поим што е тоа од што се прави Можеби по составот и ке се најде нешто слично ама вака ко незнаеш....
Јас колку што знам тоа е сокот од грозјето, варен...густо да се добие. Ама каде да го најдам тука и јас не знам.
Јас лани правев сама маџун, оваа година ќе направам пак. Околу 6 kg грозје се цедат во соковник, и се вари на тивко додека не се преполови течноста, да стане густо како сируп. Вкусот е ист како тој што сум го купувала.