Мајки прв пат ќе воведува домат знам дека треба да е варен само колку количински дали со другите намирници за ручек да му го измешам знам дека е алерген па малку страв ме фаќа инаку година сме
Души искусни од кога се воведува какао и како го комбинирате. Се дава сурово така не сврено??? Целата сум во прашалници. Госпожата е 11+.
Мајки после колку време воведовте втор оброк од првиот. Јас почнав со каши на 5 и пол. Сега сме 7 месеци.
Мислам дека веќе можеш да воведеш, евентуално да почекаш уште пола месец. Јас колку што се сеќавам почнавме на 5 со пробување, а вториот оброк веќе го имавме на седум месеци.
И кај нас е исто. На 5.5 почнавме со пробување вкусови и од старт јадеше цел оброк. За една недела е 7 месеци. Првиот оброк одлично го прифати и размислувам на почеток на 7ми да воведам втор.
Авокадото и е најомилено во комбинација со банана. Просо варам по една лажица и како додаток на било која овошна каша. Воведување како и се друго. Првен малку во комбинација со веќе воведени работи, нареден пат веќе повеќе.
Авокадо можеш уште да комбинираш со ориз, со благ компир, тиквица, барем јас такви комбинации правам и ги јаде, а просо почнав да давам прво со јаболче, па потоа како Дани со било кое овошје, како што воведував така по ред.
Мајки здраво, еве не и нас во темава 4 ипол мес сме и веќе јадеме цврста храна од 4 мес. Малиот е машала напреден, 8.500гр на 4 мес имаше само на цицање бевме, ама не ни беше доволно, на секој час почна да цица, а толку млеко ни битолска млекара неможе да произведе ад млеко со лажичка ми преостануваше само да дадам бидејќи ни од шише не сака да пие млеко, па така почнавме полека со цврста храна. Туку прашањето ми е, киноа со што давате и колку грама од прилика би требало да е еден оброк, со оглед на тоа што малиот е 4 ипол месеци? Јас се додека му давам он си зинува, а не ми е целта да му го раширам желудничето. Зеленчуковите каши повеќе ги сака, манџарче на мајка ке си биде по еден оброк давам, втор од 5мес ваљда ке воведеме. Го пратам малиот, како он покажува така правам. Пред некок ден пробав да не дадам оброк, само на цицање да сме, нема шанси, не можеше да спие попладнето. На секој пола саат бараше да цица... И уште нешто, на лино храната 4+ дали ја давате, конкретно за ориз, просо, хељда? Мислам да миксам со нејзе, вие што викате? Фала ви!
Moe mislenje e deka rano ste pocnale so cvrsta hrana bidejki super si napreduva, mojata na 7+ m ima 7 kila pa od 6m pocnavme so cvrsta hrana,toa sto postojano bara da cica moze da e od zabcinjata, povremeni grcevi ili ednostavno saka da se gali so mama, mojava ima dva obroka i pak non stop e na grada, mislam deka najdobro ti e da se konsultiras so pedijatar
premnogu rano ste pocnale so dohrana. jas na 5 ipol pocnav so probuvanje vkusovi , a ti sakas vtor obrok togas si trebala da najdes nekoja opcija za dohrana so ad. Zitarici nad 6 meseci . Osven glutenskite koi se voveduvaat togas koga ke pocnes so gluten , znaci pokasno. Heljda jas uste nemam dadeno a sme 12+.