Земи си од малите тикви, тие се послатки. Додека не ја исечеш можеш да ја чуваш било каде, а исечена во фрижидер. Можеш и да ја испечеш, но варена е поводенаста. Јас откако ќе ја исечам и ставам најлон и ја чувам во фрижидер и ја коростам додека не се потроши. Но веќе варена или печена издржува и по недела дена во фрижидер да не се расипе, но и јас за бебе не би чувала подолго од два дена.
Ви благодарам. Уште ова. Се мислам да воведам киноа. Некаде прочитав дека не се препорачува често конзумирање. Максимум еднаш неделно или два пати месечно заради лаксативното дејство што го има. Токму заради тоа и јас сакам да ја воведам, бидејќи имаме проблем со столицата. Имам пишувано по темиве за тоа. Прашањето ми е, како се приготвува и дали е точно дека се дава два пати месечно?
Jas ministarstvo ja varam si ima na kutijata srazmer kolku na kolku i se vari 15 minuti vkusna e za jadenje a ja mesam so ovosje. Inaku mu ja davam ednas nedelno taka mi e vo meni. Inaku mu ja davam odsabajle zatoa sto od nes maloto mi e mnogu aktivno. Jas imam primeteno deka ima mn. Energetcka vrednost.
Мајки, мала помош... Имаме 6 и пол месеци и веќе месец дена сме на дохрана. Пробавме јаболко, морковче, тиква, слива, тиква, тиквичка и кајсија. Новата листа од педијатар што ја добив вика по 7 дена ориз со јогурт плус овошје, па 7 дена компир со јогурт плус овошје... Малку сум збунета... А мене идејата ми беше да воведам просо, киноа, амарант и ориз. Ако ја рипнам препораката на педијатарот, дали просото, киноата, амарантот треба три дена сами да ги подготвувам (мислам дека е многу) па после да ги комбинирам или може веднаш? Како вие би ме советувале, да го послушам педијатарот и 7 дена да сме на ориз/компир или? Уф, прочитав милион страни и пак ми се чини се толку сложено.
Јас првпат слушам дека толку време треба да се дава едно исто. А и како да дадеш повеќе продукти одеднаш, а не си ги вовела поединечно? Инаку ние имаме 8 месеци и уште не сум дала јогурт.
7 дена ориз? Па запек ќе фати кутрото! Не ги разбирам некои педијатри...Прв пат слушам 7 дена да се дава едно исто. Житариците кога ги воведуваш можеш да ги измешаш со некоја овошка која веќе ја јадете.
Купив денес цвекло од пазар. Го ставив да се вари и сега гледам обеле, дури проѕирно станало. Досега ова немам видено. Му се случило некому вака?
Мајки што се може од 6 ти да се дава? Досега дадов јаболко,круша,банана,слива и кајсија.Од зеленчук морков само. Претпоставувам можам да продолжам од 6 ти со ориз,компир,тиквица,маслиново масло,праска. Друг предлог?
Нормално е, затоа или вари го со кора, или печи го. Јас печам, само што му треба подолго време. Затоа го мотам во хартија за печење да се спури, а кој има може да пече во ватростален сад со капак.
Педијатарот ми кажа дека можам полека да воведувам втор оброк попладне - житна каша со овошје, ама заборавив да ја прашам дали прво треба новите намирници (жита и овошја) да ги конзумира на пладне и 3 дена по ред, па потоа да го воведамвториот оброк? Ајде мајки ве молам за совет!!! Инаку имаме 5,5 месеци и до сега воведовме морков, сладок компир, тиквица, пашканат и брокула.
Секоја нова намирница би требало да се дава по 3 дена. Највеќе заради алергиите. Ти можеш да ја даваш новаата намирница како еден оброк и тоа шшто си давала до сега како друг. Па потоа да комбинираш.
јас да прашам за алергииве ? на кој начин може бебушот да покаже освен како осип по лице,тело или недај боже гушење ??? прашувам зошто вчера давав зеленчук прв пат па денес изутрина на бебушот му се појави една бубулица така црвенка на лицето досега немал такво нешто ? може не е од тоа ама јас пак да прашам . позз до сите
zdravo mamicki, utre planitam za prvpat da mu dadam meso, inaku imame 7.5 meseci dosega samo vodata kaj sto se varese mesoto nekolku pati go mesav so zelencukot nemase nekoja reakcija. sakam da prasam so sto prvoda go kombiniram polesno da bide da nemame posla maka so grcevi i bolki vo stomakot. znam deka so kompir e teska kombinacija za varenje ama drugo se mislam. inaku sme probale dosega brokula, karfiol, kompir, mlad kromid, morkov, spanakj. i kolku pati nedelno davate meso na bebusite, inaku sin mi e malku anemicen zatoa treba da mu dadam me sovetuvase dokotorot. pozdrav
Можеш и скоро секој ден штом е анемичен, ама не повеќе од 50 гр.од месото. Со било што од зеленчукот давај.
Кажете ми месо од кога може да се воведе? Јас најдов домашно пиле, па би почнала со пилешко, само не знам од кога. Сите различно кажуваат. Матичната ми вика дека можам од сега, ама јас би почекала барем уште половина месец најмалку. Друго, почнав да и давам кисело млекце и сега со сласт си ги јаде зеленчуковите кашички. Прашањето ми е, дали е многу што и давам скоро секој ден, максимум по една лажица? Или треба да правам паузи? Трето, палентата има ли рок откако ќе се отвори до кога треба да се искористи, или не? tnx
Штом е домашно мевцето можеш да почнеш да даваш. Прво водата во која ќе се вари, потоа и по малку месо. И јас и ставав во почетокот скоро во секоја зеленчукова каша кисело млеко, сега поретко, бидејќи јадеме и месо, ама гледам што почесто да и давам, дали во ручек, дали во вечерата, дали како ужинка. Не би требало да е многу. едит За палентата незнам, јас ја чувам во тегленце затворено (од оние за зачини што се).
@An-na не е многу што ставаш кисело млеко, само не е добро кога се меша со спанаќ, блитва и се што има железо, оневозможува да се врзе истото. Сите така сме правеле, пробај да ставаш ептен малку, колку за маска, па ќе се навикне и без тоа. Палента мене не ми се случило долго да ми стои зошто ја јадат на суво ако се чува, нема гајле. Слободно давај месо, над 7 месеци сте.
@Nova како ја воведуваш белката јас сега почнав пред некој ден и првиот ден ставив 1 осмина па два дена пауза па требаше една четвртина ама не ми успеа па планирам два дена пауза па една половина,два дена пауза и да дадам цела белка ја давам варена на утро во овошната каша бидејки така чиста нема шанси да ја јаде
Ги пробал ли некој?Без глутен се,без мед,соја и млеко.Едино незнам колку шекер имаат?Нови се мислам,од скоро се рекламираат на фб.