Мајки, бебе за некој ден прави седум месеци, а со јадењето до нигде не сме. Зеленчук не сака да смисли. Го плука, плаче, го чува во уста. Никако да се натераме да изеде саглам оброк од зеленчук. И овошјето во почетокот цело го јадеше, сега едвај пола каша ја јаде. И само по еден оброк јаде, втор не сака. И слабо продукти имам воведено. Скоро две недели ништо не воведов дека беше исфрлан. Банана, јаболко, круша, слива, праска, морков, компир, тиквица, брокула ни се воведени. И путер денес му ставив во кашата од морков и тиквица и не сакаше за жива глава. Сега ќе надополнуваме со цицање, ама кога ќе појдам на работа што ќе се прави не знам.
Мојата ги пројаде откако почнав да и ставам маслиново. А да пробаш и кромид/ лук да ставаш, да имаат вкус малце?
Денес му ставив и кромид и пак не сака. Писка, плаче. Го чуваше во уста и на крај го исплука. Тиквица кога му мешам со јаболко јаде. Исто и морков и круша му измешав јадеше. Само зеленчук никако. И наутро му давам, демек ајде погладен, не сака. И на пладне некои денови и тогаш не и не. А во банана да го потопам се ќе изеде. Ама не може само на банани да биде. Оффф, ќе пројаде сигурно некогаш. А дотогаш ќе фрламе се што ќе спремам.
Маслиново ставаш? Мене така ми ги пројаде. Уствари не знам, магично пројаде зеленчук кога и воведов втор оброк И супер си јадеше до пред 1 месец. Оттогаш наваму од непознати причини нема изедено ништо без молење и тоа за само 100 тина грама Нерви најголеми
Од пласирано се дави. Пробав компир пасиран да му давам дека блендиран многу чуден излегува, ама многу се давеше. Путер ставив и вчера и денес, џабе. Млечни производи не сме вовеле. Планирам следната недела да дадам домашно кисело млеко. Со путер пробав, со маслиново не. Имам вчера баш ми донесоа, па ќе ставам. Дали треба и путерот и маслиновото да се даваат три дена по ред без да се воведе ништо друго ново?
@НаталиЛили а кога почнавте со дохрана јадеше? Да не те плашам ама можда детето си е такво, золва ми иста мака имаше со нејзината, ни блендирано ни пасирано, само на млеко беше и глупости сакаше, смоки незнам ти што. Пробај со раце дај му пример компирче згмечи го со прсти и така дај му. Мојава кога не јадеше каши со раце така и давав.
Јас не го воведував маслиновото посебно. Секој ден го давам. А путерот е потежок, повеќе мириса. И мојата не го сака ич.
Zolcka mu dadov osmina, e sea treba i utre isto osmina taka tri dena po red ili pauza da pravam preku eden den?
Znaci se pravi pauza. Taka i mislev. Jas mislev vaka da davam: osmina pa dva dena pauza, taka tri pati osmina so dva dena pauza, pa cetvrt itn. nie sme 14+ ama zaradi alergii kasnime so zolcka i planiram cel mesec da ja voveduvam a ko sto racunav vaka bas i cel mesec se faka dur dojdeme do cela.
Чим имате проблем со алергии мој совет е да не брзаш, терај по статијава со 3 дена пауза. Јас во твојов случај би воведувала и еднаш неделно 1/8 така 2 недели, па наредни 2 недели 1/4 еднаш неделно, па 2 недели 1/2 еднаш неделно, па наредни 2 недели по 1но цело 1наш неделно. И отпосле ќе си ја даваш 2-3 пати недлно. А белка воведи после некој месец нормално прво да се советуваш со педијатар и алерголог кој сметам се постручни од членки по форумиве. А, на што е алергично бебе? Прашувам за искуство да знам за моево во иднина недај Боже само да не ме изненади.
Кој ќе го чува кога ќе почнеш на работа? Пробај да го оставаш друг да му дава да јаде. Моево така не јадеше ништо, додуша ни сега не јаде многу кога му давам јас, а друг да го храни, нема проблем. Пројаде убаво едно два месеци откако почнав на работа. Не губи надеж, ќе си јаде, нема да има избор кога ќе работиш.
Мајки, уште неколку дена ќе правиме 4 месеци. Е сега ме интересира кај да најдам по нетов кој месец што се воведува? Нели од 4 месец се воведува јаболко и морков. Друго што во овој месец? Таа апликацијата Бебе готвач не можам да ја симнам.
Со дохрана се почнува на 6месеци, освен ако нема потреба порано. Но повеќето мајки почнуваатво 5иот месец. ЈАс почнав на 5ипол. Јаболко,морков,круша,слива,кајсија,праска,тиква,тиквичка,ти се први намирници. Но, сепак не брзај на 4м да почнеш. Од 6: компир,брокула,карфиол.
Мајќи да ве прашам од кога може да почнат овесни снегулки/ мусли да се воведат? Се мислам на оние на Натура, Виталија итн. И чија семе од кога може да се воведе? Читам на гугле поделени мислења по сајтовите некој советуваат чија од 6+ некој од 7+ , 9+ итн. Кога вие сте дале да споделите искуства и мислење.
Овесни можеш кога ке воведеш глутен но не зимај на виталија туку земи од зегин или на дм био. Чија семе е многу покасно моево е 14 месеци и уште немам дадено, некаде прочитав дека треба да се дава после 2-3 години.