Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Мајки, бебе за некој ден прави седум месеци, а со јадењето до нигде не сме. Зеленчук не сака да смисли. Го плука, плаче, го чува во уста. Никако да се натераме да изеде саглам оброк од зеленчук.
    И овошјето во почетокот цело го јадеше, сега едвај пола каша ја јаде. И само по еден оброк јаде, втор не сака.
    И слабо продукти имам воведено. Скоро две недели ништо не воведов дека беше исфрлан.
    Банана, јаболко, круша, слива, праска, морков, компир, тиквица, брокула ни се воведени. И путер денес му ставив во кашата од морков и тиквица и не сакаше за жива глава.
    Сега ќе надополнуваме со цицање, ама кога ќе појдам на работа што ќе се прави не знам.

2. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Мојата ги пројаде откако почнав да и ставам маслиново. А да пробаш и кромид/ лук да ставаш, да имаат вкус малце? :wasntme:

3. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Денес му ставив и кромид и пак не сака. Писка, плаче. Го чуваше во уста и на крај го исплука.
    Тиквица кога му мешам со јаболко јаде. Исто и морков и круша му измешав јадеше. Само зеленчук никако. И наутро му давам, демек ајде погладен, не сака. И на пладне некои денови и тогаш не и не.
    А во банана да го потопам се ќе изеде. Ама не може само на банани да биде.
    Оффф, ќе пројаде сигурно некогаш. А дотогаш ќе фрламе се што ќе спремам.

4. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    А да пробаш со испасирано? Пробај со раце давај му можда ќе пројаде.

5. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Пробај со кисело млеко или јогуртче малку.Или путер несолен.

6. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Маслиново ставаш? Мене така ми ги пројаде. Уствари не знам, магично пројаде зеленчук кога и воведов втор оброк :) И супер си јадеше до пред 1 месец. Оттогаш наваму од непознати причини нема изедено ништо без молење и тоа за само 100 тина грама :( Нерви најголеми:@

7. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Од пласирано се дави. Пробав компир пасиран да му давам дека блендиран многу чуден излегува, ама многу се давеше.

Путер ставив и вчера и денес, џабе. Млечни производи не сме вовеле. Планирам следната недела да дадам домашно кисело млеко.

Со путер пробав, со маслиново не. Имам вчера баш ми донесоа, па ќе ставам. Дали треба и путерот и маслиновото да се даваат три дена по ред без да се воведе ништо друго ново?

8. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    @НаталиЛили а кога почнавте со дохрана јадеше? Да не те плашам ама можда детето си е такво, золва ми иста мака имаше со нејзината, ни блендирано ни пасирано, само на млеко беше и глупости сакаше, смоки незнам ти што. Пробај со раце дај му пример компирче згмечи го со прсти и така дај му. Мојава кога не јадеше каши со раце така и давав.

9. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас не го воведував маслиновото посебно. Секој ден го давам. А путерот е потежок, повеќе мириса. И мојата не го сака ич.

10. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Koga vovedovme testenini bez jajce sto so gi kombinirate, nemam ideja voopsto?

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.977
    јас ги бледнирав со лук,домат,тиквица ,некогаш и малце месо додавав.

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Zolcka mu dadov osmina, e sea treba i utre isto osmina taka tri dena po red ili pauza da pravam preku eden den?

13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Повели
    FB_IMG_1507887861805.jpg

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Znaci se pravi pauza. Taka i mislev. Jas mislev vaka da davam: osmina pa dva dena pauza, taka tri pati osmina so dva dena pauza, pa cetvrt itn. nie sme 14+ ama zaradi alergii kasnime so zolcka i planiram cel mesec da ja voveduvam a ko sto racunav vaka bas i cel mesec se faka dur dojdeme do cela.

15. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Чим имате проблем со алергии мој совет е да не брзаш, терај по статијава со 3 дена пауза. Јас во твојов случај би воведувала и еднаш неделно 1/8 така 2 недели, па наредни 2 недели 1/4 еднаш неделно, па 2 недели 1/2 еднаш неделно, па наредни 2 недели по 1но цело 1наш неделно. И отпосле ќе си ја даваш 2-3 пати недлно. А белка воведи после некој месец нормално прво да се советуваш со педијатар и алерголог кој сметам се постручни од членки по форумиве.
    А, на што е алергично бебе? Прашувам за искуство да знам за моево во иднина недај Боже само да не ме изненади.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Кој ќе го чува кога ќе почнеш на работа? Пробај да го оставаш друг да му дава да јаде. Моево така не јадеше ништо, додуша ни сега не јаде многу кога му давам јас, а друг да го храни, нема проблем.
    Пројаде убаво едно два месеци откако почнав на работа. Не губи надеж, ќе си јаде, нема да има избор кога ќе работиш.

17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.700
    Мајки, уште неколку дена ќе правиме 4 месеци. Е сега ме интересира кај да најдам по нетов кој месец што се воведува? Нели од 4 месец се воведува јаболко и морков. Друго што во овој месец? Таа апликацијата Бебе готвач не можам да ја симнам.

18. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Со дохрана се почнува на 6месеци, освен ако нема потреба порано. Но повеќето мајки почнуваатво 5иот месец. ЈАс почнав на 5ипол. Јаболко,морков,круша,слива,кајсија,праска,тиква,тиквичка,ти се први намирници. Но, сепак не брзај на 4м да почнеш. Од 6: компир,брокула,карфиол.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Мајќи да ве прашам од кога може да почнат овесни снегулки/ мусли да се воведат? Се мислам на оние на Натура, Виталија итн.
    И чија семе од кога може да се воведе? Читам на гугле поделени мислења по сајтовите некој советуваат чија од 6+ некој од 7+ , 9+ итн. Кога вие сте дале да споделите искуства и мислење.

20. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.493
    Овесни можеш кога ке воведеш глутен но не зимај на виталија туку земи од зегин или на дм био. Чија семе е многу покасно моево е 14 месеци и уште немам дадено, некаде прочитав дека треба да се дава после 2-3 години.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.