Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    А зашто не би се дало чија семе ако се дава просо, амарант и киноа? Тоа не ми е јасно не најдов нигде податок. Негде се напоменува давало енергија али нема сигурни податоци. Некој препорачуваат после 6+ некој после 9+. Знам дека да прашам неколку од нашиве педијатри сите различно ќе кажат.
    Фала ти на советот.

2. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.493
    Токму поради тоа бидејки е енергетска бомба и не се препорачува за бебиња, како и да е јас не би дала пред 12+ ако си член на здрава храна здрави деца на фб, таму доста е зборувано за неа па можеш да прочиташ.
    Мислам дека премнигу се форсираат овие модерниве житарки, некои прв пат слушаат за киноа и амарант ама битно на бебе дале :)
    Јас ништо од ова не давам, му давам пченка, пченица, овес, рж, јачмен , просо бидејки е сепак од нашето поднебје, има разни видови на снегулки во Дм , а понекогаш и цело зрно му варам.

На Lady*Bug, Annath, TheSecret и 3 други им се допаѓа ова.
  3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Да член сум во групата и таму читав за искуства со чија семето.
    Се согласувам со се што напиша иако ете јас давам од киноа, амарант. Татко ми кога ќе види секогаш коментира : Аман жено шо е со хранава за папагали, дај му на дете тоа и тебе шо то давале а ова остај за папагалот :) Секое сабајле се смејам кога спремам јадење. До некаде и во право е човекот, но ете статии викаат здраво било па ајде.
    Чија семето јас го користам па онака ми текна за дали можам и на синко да дадам. Но, некако не се осмелувам сепак не е дека неможе без тоа.
    Овесни снегулки на Натура ќе почнам од утре да давам па чија ако не ќе почека неколку месеци.
    Фала ти мајка и имај убава ноќ.

На Leoni82, Lady*Bug и anastasijaki им се допаѓа ова.
  4. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Чија семето содржи многу комплексни растителни влакна кои детскиот организам не може да ги дигестира и само може да му направи тегоби на желудникот.

На forumce, Annath, BirMelek и 5 други им се допаѓа ова.
  5. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас исто како @anastasijaki ниту давам од овие со чудни имиња, ниту имам намера:) Доволно е овес, просо, пченичен гриз, палента и тоа. Искрено, ова житарките и други чудни овошја во исхраната на децата е само класично помодарство и ништо повеќе. Не се знае што да се изведува повеќе.

На pepapa, forumce, anastasijaki и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    И јас не давам од модерниве житарки, купив за поголемото, после година и пол дадов, не дека нешто беше одушевен, ама јадеше. ептен бев тогаш загреана за здрава и сирова храна, па и модерни артикли. Ама си размислив убаво за некои работи, па сфатив дека можеме и без нив.
    Амарантот ми е ептен безврска, како го јаде, така го кака, дали нешто се искористува којзнае. А вкус одвратен. Киноа и хељда сакаше. Малово уште нема пробано такви житарки, има време за нив. А чиа семе - па дискутабилно ми е. Од една страна можеби е ок, давав на големиот еднаш или два пати, прекинав. Имам дома, ама ни јас не го конзумирам, оти читав дека може да влијае на хормоните, па прекинав со употреба. Некако многу се форсираат вакви продукти, за нашите родители непознати, ние без нив сме пораснале. Факт е дека времињата се менуваат, светот станува глобално село, ама верувам дека овие нови исфорсирани житарки колку се корисни, сигурно имаат и нешто што не чини, а ние сме од поднебје во кое не успеваат (мислам дека тоа е мног уважен фактор во исхраната). Допрва ќе се дознава за тоа, па не давам такви житарки и семиња на почеток, за понатака може, повремено.

На sofi2107, Selest, Lolipop23 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Јас кус кус, амарант, киноа па дури и тарана немам дадено. Хељда да, дури и хељдини снегулки и палачинки од хељдино брашно што според мене се најубави такви. Но ова другово не. Јес да киноата е полна со растителни протеини но за протеини повеќе форсирам животински неголи растителни.

На Selest му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    5.113
    Мајки од кога воведовте грашак?
    Дека различни табели различно кажуваат...

9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.330
    Допаѓања:
    19.739
    И ние за некој ден правиме 4 месеци. Планирам од 4 ипол мес. Да почнам со кашички нас педијатарот ни даде листа што може да се дава.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Јас на двајцата од 8 полни месеци им дадов.

На joy1 и Lady*Bug им се допаѓа ова.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Јас од ’’модерниве““ житарки давам само киноа и тоа ретко, еднаш во 10 дена. Имам купено и амарант ама поглупо од тоа нешто, здравје. Кај се вари цел саат, па и не набабрува, не може да ти биде основа како што се другите житарки.
    А во нашата исхрана користам чија семе секојдневно, киноа и хељда како додаток во супи и чорби и гоџи бери.

12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.700
    Може да ми сликнеш и да ми пратиш? Ако сакаш,може и во инбокс. Мене мојов педијатар ништо такво не ми даде.

13. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    И јас не планирам да давам од овие кус-кус, киноа, чиа.
    Не сум дала ни на поголемите.
    Кисело млеко, јогурт од кога може?
    Јас мислев од 7 дека може, ама гледам на бебе готвач од 8+.
    Сакав од домашно млеко, да потквасам дома.
    Дека уште ништо не јаде, па си помислив може ќе сака со кисело млеко.
    Сега се мислам дали да дадам или да чекам.
    Тиква пробавме вчера, едвај три пати лизна и тоа беше се. До сега не се нервирав, ама веќе ми иде со сила да му ставам во уста. Се што ќе направам фрлам.
    За овие два месеци само едно кило е поправен.
    Утре сме на контрола па ќе ја прашам и докторката што да воведеме.

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Ама не гледај повеќе на вага, помина тоа. После 6тиот месец многу поспоро качуваат, некогаш и по 300 гр месечно.
    Кисело ако даваш дај со палента, знаат да не го прифатат од прва.

На joy1, Lolipop23 и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  15. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    333
    Кисело млеко му даде свекрвата на 6 ипол месеци.  :?::shake:
    Без моја дозвола нормално. Гледам на детето му се услади само кисело млеко, немаше никакви реакции фала богу. Многу сака кисело млеко, некојпат само тоа јаде за вечера. И кога не му се свиѓа ручекот додавам к.млеко и се си изруча. :party:

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  16. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    Можеби веќе е пишувано, но немам време да барам сега...ќе воведувам жолчка, па како ја давате, чиста жолчка ( 1/8 ), па нешто доручек после некое време или доручекот е жолчка во комбинација со нешто што оди?

Какви реакции обично може да се очекуваат доколку покаже алергија на жолчка?

17. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.300
    Допаѓања:
    2.304
    Majki kakvo kiselo mleko davate na bebusite

18. marijaaa20

marijaaa20 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    101
    Бучен Козјак. И кисело млеко и јогурт. Бебуш ги обожава :) 9+

На LanaDelR и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Битолско кравјо кисело млеко ( 3,2% масленост ) дадов денес прв пат ( по препорака на сестра ми, такво на внук ми давале и даваат ).

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас секакво давам. Досега најчесто битолско, а имам дадено и здравје и алпско.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.