Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.300
    Допаѓања:
    2.304
    Super I jas denes planirav da dadam za rucek zatoa prasav.
    Nie imame domasno no ne bi dala takvo mislam deka e premnogu silno.
    Ke kupam I jas vakvo I ke krkame posle I nie za prv pat

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.026
    Ако имате домашно давај слободно, не може битолското да биде подобро од домашно кисело млеко.

На LanaDelR, Lolipop23 и victoria им се допаѓа ова.
  3. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Hello мајки, едно прашање. Кога кашичката ви стана замена за оброк - млекце? Која грамажа и слично...

4. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Јас суво овошје уште немам дадено,некако си мислам демек поише шеќери, па само свежо давам...:wasntme:
    Нејсе, не ми беше тоа муабетот...Втора ужинка од кога се почнува во принцип?
    @GFlower од 6 месеци имавме целосен доручек, по околу 100 гр плус/минус, зависи од денот.

На GFlower му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Како ја спремаш? Сакам и јас да им воведам риба.

6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Во фолија ја ставам рибата и зеленчукот, ја завиткувам и ставам да се пече. Потоа ја чистам внимателно и блендирам заедно со зеленчукот.

На Верче4, wings, Offspring и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Maslinovo ulje stavas ?

8. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    2.843
    Здраво мамички. Од денеска почнувам со пробување на вкусови кај бебе. Ќе почнеме со јаболко ,па сакав да прашам јаболкото го варите и по колку лажички се дава и исто сакав да прашам во кој интервал од денот го давате , дали има по колку време од како ќе го испие млекото (инаку на ад сме)?

9. marijaaa20

marijaaa20 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    101
    Се дава предпладне во случај да покаже реакција. Јаболкото се вари. Ќе го извлендираш и ќе му понудиш на бебуш. Обично првиот пат ќе сака малку неколку лажички. После тоа му даваш млеко. Значи пред оброк го нудиш и после си пие млекце. Поздрав

На Aneta92 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Давам домашни непрскани јаболки и никогаш не сум ги варела. Секогаш свежо блендирано. Кога почнав со давање кашички па и до ден денес давам колку сака. Кога ќе почне да врти со главата, да затвара/стега уста и кенка тогаш не му давам веќе. Доколку овошјето е купечко тогаш се вари. На youtybe најди ги емисиите О+ со Сајковски и имаш за све околу дохраната.
    Сабајле оброкот го давам најдоцна до 10ч зависи некогаш и во 11ч. Мојот е сеуште на доење па се дешавало да дадам кашичка и после неколку лажички ако несака, му давам да цица. Во твојов случај ќе си видиш по самото бебе дали ќе сака одма млекце или за некој саат. Индивидуално е од дете до дете, не секое е исто.
    Со лесно почетокот на дохрана да ви е и да си ручка секогаш убаво и со сласт.

На Aneta92 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Stavam da, po malku.

Од кога воведовте зелка и како ја прифати?

Последна измена од модератор: 1 ноември 2017
  12. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Денес прв пат. Супер јадеше, ги сака сулфурните зеленчуци гледам.А дали ќе има реакции вечер од типот на гасови и грчеви ќе ти кажам утре :)

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.330
    Допаѓања:
    19.738
    Може печено јаболко или мора да биде сварено мислам дека печено е повкусно? Прашувам дека и ние треба кај и да е да почнеме со дохрана.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Ако веќе сакаш термички да го обработиш, варено е посочно од печеното, тоа е малку посуво. А свежо е најубаво, јас варено или печено овошје сум давала многу ретко.

На VDT2906 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  15. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    5.113
    Мајки од кога воведовте боранија?

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.008
    Допаѓања:
    327.974
    јас на мојата со полни 8

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    I jas davam boranija. Imam konzervirana od letoska vo tegli sega super mi doagja.
    Jas na moite im davam meso sekoj den, obicno vakov ni e rasporedot.
    Nasabajle budenje okolu 7 mleko, pojadok cokolino/keksolino i drugo lino okolu 10, rucek zelencuk so meso okolu 2, uzina ovosje puding ili smoki obozavaat da grickaat od neodamna toa okolu 5, vo 7 vecera zelencuk so meso, vo 8 mleko i spienje. Nokje Dejana retko se budi ona obicno vo komad prespie do sabajle do 7, a Darijan se budi 2 pati da pie mleko.
    Otkako pocnav da davam vecera so meso, pocnaa nokje poslabo da se budat. Vo glavno meso imaat sekoj den, so miks zelencuk, sekoj den razlicno. Denes boranija, pilesko oriz, morkov i kromid. Drug pat Brokula, pilesko, morkov, krompir, karfiol i taka si kombiniram. ama pilesko belo najvekje sakaat. Davav i telesko, ama slabo nesto, se mrstat.
    Isto imam problem so ovosje mnogu slabo sakaat, samo banana i toa ne sekogas, znaci katastrofa so ovosjeto, na se se mrstat, a zelencuk se si jadat.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.008
    Допаѓања:
    327.974
    @Offspring два пати на ден даваш месо?Зошто?
    вечерата не треба месо да биде,туку нешто полесно.Заради желудничето,мн побавно се вари месото во организамот.

На TheSecret, Lady*Bug, LiliBoz и 2 други им се допаѓа ова.
  19. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @Lolipop23 Зелката положи тест :) Без реакции и без грчеви.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Probav, veruvaj, i so cokolino i so banana, ama nisto od biznisot, znaci nokje stanuvaa po 4 pati da pijat mleko, znaci ne gi zasituva i se budat. Nemozam da izdrzam i nokje budna i denje da trcam okolu niv, i se ostanato da rabotam.
    Prvo vecera dodeka im nemav vovedeno, t.e. posleden cvrst obrok im bese okolu 5, mi se budea non stop, posle im vovedov vecera lesna, pak se budea, otkako probav so mesoto eve vekje 1 mesec za vecera obavezno meso imaat, dejana ne se budi, a Darijan se budi verovatno od navika i ne prestanuva dodeka ne mu se dade mleko. Vo glavno 1 ili 2 pati se budi za mleko, ama pak mi e polesno otkolku da se budi 4 pati, taman sum legnala i sum potonala oni stanale. Posle denje nemozam da funkcioniram od nenaspanost i nervoza ni pa da trcam okolu niv, da gotvam, cistam, mijam sadovi, spruziram.