Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Супер! Ќе треба и ние кај и да е да ја воведеме. :)

@Lady*Bug јас од 10 дадов, тогаш стаса нашата, инаку може и порано, после 9.

@Offspring многу месо е тоа, па и 2 пати на ден. Мора да има и посни денови, измеѓу. До 3 пати, па ајде и 4 пати неделно, ама секој ден по 2 пати е многу.
    А млечни производи не те прочитав дека даваш. Кисело млекце, сирење, урда...???
    Шеќери навечер пред спиење не се препорачливи, даваат енергија и затоа ти се будат, за кексолино и чоколино зборам.
    Пробај палента, кисело млекце, гриз, сиренце, тиква варена и печена, авокадо....

На Lady*Bug, danichap, Offspring и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Pavlaka, jogurt sirenje i zdenka od neodamna pocnav da im mesam uz mesoto. Ne zacinuvam seuste ni sol ne stavam.
    Palenta ne sakaat probav, ama jok, ovosje isto ne sakaat retkost e edna banana dvajcata da izedat, a da im dadam griz ili tikva cela nok kje ja prebdeeme.
    Koga ne im davam meso im davam zolcka uz zelencukot.

3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Млечни производи и месо не се добра комбинација. Месото е богато со железо, а од млечните производи не може да се искористи во организмот.

На Lady*Bug, НаталиЛили, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Конечно после две недели бебе отвори уста да јаде. Пола банана сега пред малку му дадов. До кога ќе видиме.
    Праз од кога може?
    Се мислев за утре да му направам. Не верувам дека ќе јаде ама да пробам.

Едит
    @Lolipop23 и јас добив таков совет од педијатар. Месо и зеленчук со железо да не мешам со млечни производи, дека не се искористува железото.

На Lolipop23 и danichap им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.969
    праз јас касно дадов
    околу годината

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас денес дадов малку. 10 и пол месеци е.

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Според табелата по која јас се водам празот е од 11 месеци. Според бебе готвач е од 7 месеци. Јас дадов на 9 месеци, немавме проблеми. :)

8. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    A zitarki? Mora i jaglehidrati. Inaku sosema pogresno e meso i zelencuk za vecra, rucek da pa i sekoj den meso da e. Imas tolku zitarki sto treba da gi dades pocnuvajki od oris, palenta -pcenka celo zrno cesto davam, proso, kinoa, amarant, pcenica, rz, jacmen, oves, heljda. Nemoj tolku meso ne e ok. Edmas na den e dovolno cim si resila sekoj den da davas neka bide ednas.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Selest

Selest Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    401
    Допаѓања:
    1.456
    Majki od koga se pocnuva so ovesni snegulki?

10. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Ете од кај ми е идејата дека може од 7 месеци.
    Ќе дадам само морков утре. Ќе ставам и маслиново, од Грција ни донесоа едни пријатели.
    Како од почеток да почнуваме.
    Ни кисело млеко не дадов како што планирав.
    Ова бактеријава и антибиотиков се ни пореметија.
    Детево лажица не сакаше да види со очи, а не уста да отвори. А божем со шприц му давав сируп.
    Фала ви на сите.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    5.113
    Месото потешко го вари организмот, и од таму голема е веројатноста да им е преоптеретен желудникот и затоа не се будат во ноќта или поретко се будат.
    Скоро сите негодуваа околу месово, ти најдобро си знаеш, мое мислење е да го намалиш.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Од 6+ почнав да давам овесни снегулки на Натура.

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.969
    од 8 почнав да давам
    кога воведов глутен почнав со овес

На Selest му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Глутенот е најдобро да се воведе најдоцна до 6-7ми месец не покасно. Сајковски е еден од најдобрите педијатри кај нас и доста едуциран. Книгата за која зборува дека е пишувана од 44 врвни светски педијатри симнете ја. Навистина е одлична. Колку порано се воведе глутен толку е подобро.

На Lady*Bug, Annath и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.969
    тоа кој педијатар е ‘најдобар’ е сосем индивидуално и лично.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Се согласувам, но не во целост. Зашто? Затоа што 80% од педијатри матични никогаш не излегле вон границите наши, не биле на ниеден семинар, собир на педијатри ниту пак на некое предавање +. На 1на рака може да се избројат вистински педијатри кој заслужуваат да се педијатри. Ај да не идам офф топик, но очигледно не си запознаена кој е Сајковски и каква е неговата работна биографија. Иако не му е педијатар на синко мој, сепак го сметам јас па и оние кој го знаат неговото работно искуство и знаење ...како врвен педијатар.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Се сложувам за глутенот, матичната на децава е со тој став, од 6-7 месец, исто и педијатарот што ми е во фамилија и си ја консултирам редовно иако е неонатолог сега. Сметам дека 8 месеци е предоцна за воведување на нешто што е секојдневно дел од исхраната. Ако се воведе подоцна, не значи дека нема да пројави нетолеранција.
    За Сајковски не коментирам.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Во емисиите на 0+ на Телма ( сите ги има на јутуб ) навистина има многу добри и поучни тези кој ги излагаат некој од специјалистите.
    Но, нагласуваат сепак дека дете кое во фамилија има претпозиции за алергии сепак треба да се внимава за одредени продукти кој се воведуваат.
    Лошо е само што педијатрите не сите ги далат некој тези околу табелите на исхрана. Како да учеле од различни книги ;)
    Сајковски не го познавам, ниту пак е педијатар на моето дете. Но, навистина све што кажува е со факти и со знаење.
    Но, и на синко педијатарката ( неонаталог ) се совпаѓаат советите со Сајковски и со све што има во книгата која ја спомнува.
    Јас на синко од 6+ му воведов и жолчка по препорака на педијатарката, а еве и Сајковски е со истиот став.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Жолчка од 7+ воведов, исто и кисело млеко, со двајцата целосно исто. Јас само со јагоди сум претпазлива оти мм имал алергија на нив како мал. Се' друго сум дала досега.

На sofi2107 и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  20. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Кај нас е малку побезбедна ситуацијата во однос на воведување на намирници, зашто татко ми сади буквално све. Имаме викендица со поголем плац. Комшијата кој му живее таму чува и животни па и со тоа сум обезбедена и сигурна.
    Така да и јас давам све, претходно со консултација на педијатарката. И кисело млеко дадов.
    Еве земавме и коски од младо теле па сеа че правам и темељац као најздраво за имунитетот на детето. Сакам деновиве и зајачко да дадам па чекам да ми донесе татко ми.
    Да те прашам за риба... еве сеа баш за тоа разговаравме и гледам поделени мислења по табели. На некој вика од 7+ на некој од 9+. Мајка ми вика нас од 7+ почнала да ни дава.
    Кога даде ти риба?
    Кефир имаш ли дадено и од кога? Мајка ми секој ден прави ама по гугле се поделени мислења за од кога.
    Педијатарката ми спомна исто дека грав ( сварен и исчистен од љушпите) и боранија да почнам од 7+ слободно. Ти кога даде?
    Пред некој ден купив Хип зеленчукова со патлиџан 6+ беше и му дадов. Ама незнам дали можам еве сега домашен патлиџан да дадам
    Во блиска па и подалечна фамилија нема никој алергија на ништо.

На Mayyya, sass и Annath им се допаѓа ова.