Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Супер! Ќе треба и ние кај и да е да ја воведеме. :)

@Lady*Bug јас од 10 дадов, тогаш стаса нашата, инаку може и порано, после 9.

@Offspring многу месо е тоа, па и 2 пати на ден. Мора да има и посни денови, измеѓу. До 3 пати, па ајде и 4 пати неделно, ама секој ден по 2 пати е многу.
    А млечни производи не те прочитав дека даваш. Кисело млекце, сирење, урда...???
    Шеќери навечер пред спиење не се препорачливи, даваат енергија и затоа ти се будат, за кексолино и чоколино зборам.
    Пробај палента, кисело млекце, гриз, сиренце, тиква варена и печена, авокадо....

Lady*Bug, danichap, Offspring and 2 others like this.
  2. Offspring

Offspring Форумски идол

Pavlaka, jogurt sirenje i zdenka od neodamna pocnav da im mesam uz mesoto. Ne zacinuvam seuste ni sol ne stavam.
    Palenta ne sakaat probav, ama jok, ovosje isto ne sakaat retkost e edna banana dvajcata da izedat, a da im dadam griz ili tikva cela nok kje ja prebdeeme.
    Koga ne im davam meso im davam zolcka uz zelencukot.

3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Млечни производи и месо не се добра комбинација. Месото е богато со железо, а од млечните производи не може да се искористи во организмот.

4. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Конечно после две недели бебе отвори уста да јаде. Пола банана сега пред малку му дадов. До кога ќе видиме.
    Праз од кога може?
    Се мислев за утре да му направам. Не верувам дека ќе јаде ама да пробам.

Едит
    @Lolipop23 и јас добив таков совет од педијатар. Месо и зеленчук со железо да не мешам со млечни производи, дека не се искористува железото.

Lolipop23 and danichap like this.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

праз јас касно дадов
    околу годината

НаталиЛили likes this.
  6. BirMelek

BirMelek Популарен член

Јас денес дадов малку. 10 и пол месеци е.

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Според табелата по која јас се водам празот е од 11 месеци. Според бебе готвач е од 7 месеци. Јас дадов на 9 месеци, немавме проблеми. :)

8. TheSecret

TheSecret Форумски идол

A zitarki? Mora i jaglehidrati. Inaku sosema pogresno e meso i zelencuk za vecra, rucek da pa i sekoj den meso da e. Imas tolku zitarki sto treba da gi dades pocnuvajki od oris, palenta -pcenka celo zrno cesto davam, proso, kinoa, amarant, pcenica, rz, jacmen, oves, heljda. Nemoj tolku meso ne e ok. Edmas na den e dovolno cim si resila sekoj den da davas neka bide ednas.

Lolipop23 likes this.
  9. Selest

Selest Популарен член

Majki od koga se pocnuva so ovesni snegulki?

10. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Ете од кај ми е идејата дека може од 7 месеци.
    Ќе дадам само морков утре. Ќе ставам и маслиново, од Грција ни донесоа едни пријатели.
    Како од почеток да почнуваме.
    Ни кисело млеко не дадов како што планирав.
    Ова бактеријава и антибиотиков се ни пореметија.
    Детево лажица не сакаше да види со очи, а не уста да отвори. А божем со шприц му давав сируп.
    Фала ви на сите.

Lolipop23 likes this.
  11. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Месото потешко го вари организмот, и од таму голема е веројатноста да им е преоптеретен желудникот и затоа не се будат во ноќта или поретко се будат.
    Скоро сите негодуваа околу месово, ти најдобро си знаеш, мое мислење е да го намалиш.

TheSecret likes this.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Од 6+ почнав да давам овесни снегулки на Натура.

13. joy1

joy1 Форумски идол

од 8 почнав да давам
    кога воведов глутен почнав со овес

Selest likes this.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Глутенот е најдобро да се воведе најдоцна до 6-7ми месец не покасно. Сајковски е еден од најдобрите педијатри кај нас и доста едуциран. Книгата за која зборува дека е пишувана од 44 врвни светски педијатри симнете ја. Навистина е одлична. Колку порано се воведе глутен толку е подобро.

15. joy1

joy1 Форумски идол

тоа кој педијатар е ‘најдобар’ е сосем индивидуално и лично.

TheSecret likes this.
  16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се согласувам, но не во целост. Зашто? Затоа што 80% од педијатри матични никогаш не излегле вон границите наши, не биле на ниеден семинар, собир на педијатри ниту пак на некое предавање +. На 1на рака може да се избројат вистински педијатри кој заслужуваат да се педијатри. Ај да не идам офф топик, но очигледно не си запознаена кој е Сајковски и каква е неговата работна биографија. Иако не му е педијатар на синко мој, сепак го сметам јас па и оние кој го знаат неговото работно искуство и знаење ...како врвен педијатар.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се сложувам за глутенот, матичната на децава е со тој став, од 6-7 месец, исто и педијатарот што ми е во фамилија и си ја консултирам редовно иако е неонатолог сега. Сметам дека 8 месеци е предоцна за воведување на нешто што е секојдневно дел од исхраната. Ако се воведе подоцна, не значи дека нема да пројави нетолеранција.
    За Сајковски не коментирам.

sofi2107 likes this.
  18. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Во емисиите на 0+ на Телма ( сите ги има на јутуб ) навистина има многу добри и поучни тези кој ги излагаат некој од специјалистите.
    Но, нагласуваат сепак дека дете кое во фамилија има претпозиции за алергии сепак треба да се внимава за одредени продукти кој се воведуваат.
    Лошо е само што педијатрите не сите ги далат некој тези околу табелите на исхрана. Како да учеле од различни книги ;)
    Сајковски не го познавам, ниту пак е педијатар на моето дете. Но, навистина све што кажува е со факти и со знаење.
    Но, и на синко педијатарката ( неонаталог ) се совпаѓаат советите со Сајковски и со све што има во книгата која ја спомнува.
    Јас на синко од 6+ му воведов и жолчка по препорака на педијатарката, а еве и Сајковски е со истиот став.

Annath likes this.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Жолчка од 7+ воведов, исто и кисело млеко, со двајцата целосно исто. Јас само со јагоди сум претпазлива оти мм имал алергија на нив како мал. Се' друго сум дала досега.

20. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Кај нас е малку побезбедна ситуацијата во однос на воведување на намирници, зашто татко ми сади буквално све. Имаме викендица со поголем плац. Комшијата кој му живее таму чува и животни па и со тоа сум обезбедена и сигурна.
    Така да и јас давам све, претходно со консултација на педијатарката. И кисело млеко дадов.
    Еве земавме и коски од младо теле па сеа че правам и темељац као најздраво за имунитетот на детето. Сакам деновиве и зајачко да дадам па чекам да ми донесе татко ми.
    Да те прашам за риба... еве сеа баш за тоа разговаравме и гледам поделени мислења по табели. На некој вика од 7+ на некој од 9+. Мајка ми вика нас од 7+ почнала да ни дава.
    Кога даде ти риба?
    Кефир имаш ли дадено и од кога? Мајка ми секој ден прави ама по гугле се поделени мислења за од кога.
    Педијатарката ми спомна исто дека грав ( сварен и исчистен од љушпите) и боранија да почнам од 7+ слободно. Ти кога даде?
    Пред некој ден купив Хип зеленчукова со патлиџан 6+ беше и му дадов. Ама незнам дали можам еве сега домашен патлиџан да дадам
    Во блиска па и подалечна фамилија нема никој алергија на ништо.

Mayyya, sass and Annath like this.