Печурките ако се индустриски прозиведени се од контролирана сорта. Јас собрани од планина не би дала вака индрустриски не ми е гајле само да се свежи ептен. Јас свинско дадов после година прво во мелено месо како дел од полнети пиперки. Педијатарот ми рече после година треба да се привикнува да јаде исто како и домашните нормално без зачини. Потоа веќе не ни прашав туку кога на мени нареден пат имавме свинско си исеков едно парченце и му дадов. Јагнешко исто му дадов на Велигден на околу 15 месеци. Гледам во други земји се многу порелаксирани околу давање/воведување месо и сите други намирници. Ние тука нешто многу ја тупиме.
Да во право си. Снаа ми се во Австрија и кога разговаравме за намирниците , пошто она има поголемко дете вика од 6 месеци можеш да му даваш телешко месо , викам како бе кај нас месото е 8+ , вика кај нас педијатарот не советуваше да му дадам месо уште од почеток. Ме стави во мисла искрено , а и повеќето работи што ми ги кажа не се совпаѓаат со нашите.
Печурки се даваат на поголеми деца. Ме чуди што на странски сајтови пишувало 10+, ама најверојатно мислеле на години. До 12 години децата немаат ензими за да ги преработат печурките во организмот и да го искористат најдоброто од нив, така што порано од тоа, џабе им ги давате. Знаат да бидат алергени, ама ретко.
мојата е три полни и сеуште печурки не и давам.Може и без нив.Свинско исто покасно дадов.После година и пол.Ни самата не го сакам
Јас како Цацко, за мене свињата е крал на животните. Ќе дадам вешалица, бела, не мрсно. Лично за мене подобро е свинско домашно отколку пилешко со хормони. Јас одлучно пилешко не и давам на мојата. И домашното не е тоа што беше, сите пилињата ги хранат со вештачка храна. Сега на баба ми ќе и дадам пари за пилиња, таа да одгледа некои, па така, колку да проба, а од продавница никогаш.
Пред 2 дена дадов белка осминка, смеам сега да давам нешто мафини, месено што е со јајца, или треба целосно да ми биди воведена белката? Знае ли некој?
Смееш. Јас никогаш не сум дала чиста белка, туку почнав директно со цело јајце во тестенини, кифли и мафини.
Жива ќе се изедам значи каква глупост направив. За една недела правиме 5 месеци . Почнавме со вкусови , пробавме тиквица и јаболко и се беше ок. Вчера му дадов морков , ставив и капка маслиново , ама не ми бил доволно сварен го варев 10ина мин само . Вчера вечерта бебе грчеви , му дадов капки се смири ама еве од вчера сабајле не е какан. Сега пак му дадов јаболко сварено , чај му давам од сладок анасон и пробиотик. Што да направам ме фаќа паника?
Ништо, ќе се искака. Не паничи. Морковот секако запек прави, исто и варено/печено јаболко. Нека си цица, повеќе течности и ќе се искака.
Zacinuvate li? JAs uste ne, 10 meseci, ne im stavam sol, ama deneska se pozamisliv, neznam kolku smeat, imam vo dvor svez magdonos, dali smeam malce da im stavam magdonos vo jadenjeto?
Magdanos e od 10+, mozes da dades, jas nemam dadeno, ama planiram naskoro. Od zacini dadov samo kurkuma 2-3 pati po epten malku. Sol planiram posle godinkata.
Mene me nagovaraa bratucedkite uste letoto 6/7 meseca koga imaa decava da im solam, ama ne solam. I cokolado da sum im davala Vcera pravev za mene i maz mi oriz so pilesko gledam vo zacinite nemam magdonos vise i me tekna deka imam vo dvorov svez, otkinav nekolku grancinja, prevkusno bese, denes si vikam da probam i niv da im dadam.
Slobodno daj, kako za prv pat 2-3 livcenca pa ke zgolemuvas postepeno sekoj nareden pat. Za sol apsolutno nema potreba, samo steta moze da ima, a plus tvoite ko sto dobiv vpecatok si ruckaat ubavo, taka da zosto bi stavala.
10+ месеци не години. Кашичката што јас ја купив беше за toddlers години од 1 до 3. Само секаде пишува напомена обавезно да се зготвени бидејќи неготвени имаат некоја супстанца mycochitin која може да предизвика стомачни проблеми бидејќи е тешка за варење особено кај деца.
Јас од странски сајтови имам читано одамна, уште првото кога ми беше мало, дека печурките не се сварливи во желудникот кај деца до 12 години. Можеби причината е токму таа супстанца, мукохитин, за кој што се потребни соодветни ензими, а ги има во желудник кај возрасни. Неважно дали се готвени или не. Како и да е, и без печурки се може. Еве, големиов не ги јаде, не побарал, иако му понудиле. На малово секако не планирам да му давам.
@BirMelek имај на ум дека свинското мн тешко се вари во желудникот.Од сите меса најтешко сварливо е тоа и затоа последно се воведува од сите меса.
И онака слабо од се јаде. Ако го прифати ќе бидам среќна. И ако не забележам негативни реакции секако. @LiliBoz И домашни пилиња претежно хранат со вештачка храна. Ретко сега да најдеш пиле што си колва во двор на некоја бабичка, а да не му даваат вештачка храна. Претежно им даваат оти така побрзо растат и им несат јајца. За жал...
зедов тогаш од стрина ми, баш што колва во двор, ама толку 2-3 имаа една ни дадоа. не знам што ќе се прави. вртам телешко мисиркино зајачко и риба.. нешто и јунешко ми спомна Сајковски ама уште немам дадено..