Остави и јас се јадам за тоаж Ти барем даваш и друго. Јас само телешко, мисиркино 100 пати барам во веро и тоа во четврток и немаат. Риба деновиве нарачав, ама од рибарница е, сигурно во рибник ги гледаат, плус сега посни празници, ич не ми се зема, се ќе дадат и што треба и што не треба. Ама нешто мора, нема апсолутно пазење од се. Инаку и баба ми има кокошки што колваат во двор, ама стари се и тоа не сакам
зајак во Веро барај четврток носат но не секој, Али има се наоѓа. јас мисирка пакувано зимам од таму. Филе или медаљони, што има. ок е тоа. риба од Буњаковец, секој ден свежа носат..
Zenicki ve poslusav vcera za sampinjonite, ne dadov, ke cekam posle godinka. Inaku @Annath da, najdov na stranski sajtovi deka e od 10 meseci. Mm veli deka se mnogu korisni, bogati se so antioksidansi, beta-glukani, vitamin B, vitamin D, selen.... zatoa i sakav da dadam. Ke pobaram za ova sto velis, pa ke vidam. @BirMelek mozes i jagnesko i jareshko da davas, ako ima od kade da najdes. Nie sme vo plan da kupime pilinja i da cuvame, cuvavme do lani, sega za sinko koga trebase edvaj najdovme. Ke ve snabdam togas vetuvam.
Pred malku kupiv imase. Odi utre najverojatno ke ima. Ima i na kilo i na policata desno zapakovano. Zboram za vero 2. Ima li razlika misirkinoto pakovano i na kilo? Jas na kilo zemam
@TheSecret @LiliBoz Не сум од ск, мада веро е веро, исто е и кај нас во четврток носат, ама ете, не сум начекала. Едниот веро маркет кој е поснабден ми е далеку, ама ќе морам да одам во четврток сега да земам. Инаку со риба пастрмка да почнам или друг вид?
Пастрмка ќе земам и јас, за ослич не знам дека замрзнат е. Иначе јас лично обожавам риби и ослич многу јадам, ама за неа се мислам само свежа да давам сега. Варени или печени?
Кога почнавте да давате кефир? Прашувам за домашен правен кефир. Да напоменам дека имам дадено к.млеко и јогурт.
Печени под фолија со зеленчук ги праев Некако варени грдо ми звучи и јас не би јадела Вака спремени многу му се свидоа
Пастрмка, се почнува со локална риба. Ослиќот после година, поточно морска риба после година, а после година може и сина риба (лосос).
Од сина риба јас после година давам најчесто ципура (орада) и бранцин. Тек тук ако начекам свежа скуша давам зашто е најбогата со омега 3 од сите (заедно со сардини). Лосос некако не многу зашто и тој што е демек свеж патува од северни мориња па не ми е баш за дете. Локалниве риби ми се посигурни за свежина.
Па да, има логика. Скуша каде земаш свежа? Не сум начекала, инаку најдобра е за деца, а богами и за нас, сега мириса доста, ама се маскира тој мирис. Вообичаено од морскиве лаврак и лосос земам јас, поретко други типови. Кажи ми орадата и бранцинот имаат коски многу, или не? Да знам какви се за чистење за децава. Јас немам проблем со коските.
Скуша свежа понекогаш има во Веро Тафтралиџе свежа. Бранцин и лаврак се едно исто (само лаврак се вика во Грција, Бранцин во Хрватска). Ципурата е малку подебелка од лавракот и коската е поголема па полесно се вади. и покрај таа централната има само уште на две места од перките и толку. Инаку пошто е дебелка во образите има едно многу вкусно мевце. Мене ми е омилена риба.
Е не знаев дека лаврак и бранцин е исто, фала за инфо. Јас многу ја сакам. А ципурата ќе ја пробам следно. Стално гледам во Веро, ама не сум зела. Обично месо и риба пазарам во Веро Центар, најблизу ми е тој, скуша не сум видела свежа. Ќе побарам пак.
И ципурата и лавракот многу лесно се чистат од коски. Мене ми се многу вкусни, на бебе уште не сум дала. Само дивите се многу скапи, по 800-900 денари е килограмот, овие што се по 400-500 денари се од рибници. Скушата да, најздрава е, има многу омега 3 масни киселини и Б витамини, ама мене ми е многу јака на вкус и на мирис и не ја обожавам многу. А таа е секогаш дива, мислам дека не ја одгледуваат во рибници. Ослич дадов од филетите. Инаку секогаш ја печам во фолија, варена не. Прашував баш и јас вчера, по мојата табела е од 10 месеци, според бебе готвач е од 8. Ние дома пиеме, ама на бебе уште не можам да одлучам да му дадам. Може наскоро.
@Lolipop23 го пребарав цел гугле по Српскиве сајтови, форуми и со педијатарот се консултирав. Вика чим пробал јогурт и к.млеко слободно дај ем поздрав е кефирот. Па преска му дадов за прв пат без моликање испи и тоа у шише му стаив, што за чудо шише нејќе. Инаку за 2 дена ќе прави 7мес.
Па му дадов доручек и понудив као за проба и не ми се веруваше како си се напи хахаха. Така си го испи од шише, ама не којзнае колку некој 60мл сигурно со паузи. Еве сега ја прашав мајка ми зашто од кога памтам со години кефир дома кај нас се прави,нив тоа им е традиционален напиток и секогаш со какво млеко има со такво прави. Сега со Битолско со помалце масленост го направила вчера. Ако си почнала со млечни давај најздрав ти е кефирот. И јас никад не сум направила, тоа мајка ми си праи секој ден со години.