Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Јас телешко дадов на 7 месеци поради низок хемоглобин. Одлучив дека е подобро така одошто да чекам да ипадне повеќе, па да требаат вештачки суплементи. И се покажа како паметна одлука. :)

На alana, leona83, bambusce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.795
    Денес воведувам компир,се надевам добро ке го прифати.

На Artemida81 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.768
    Допаѓања:
    202.653
    И јас дадов телешко со полни 7 месеци. Домашно. После тоа не можев да најдам домашно, па оттогаш наваму купувам исклучиво јунешко месо. Пилешко давам само домашно и ден денес, исто и јајца (освен во зима кога не носат кокошките).
    Во принцип, кај бебиња е подобро да се почне со посно месно - пилешко, мисиркино, зајачко, телешко/јунешко. Останатото може да почека.

На TIGARCE86, leona83 и Rabbit им се допаѓа ова.
  4. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    @joy1 Мој совет - не го блендирај туку го испасирај. Блендиран е како гума и леплив и ретко кое бебе таков чист го прифаќа.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.795
    Веке и дадов и тоа блендиран.Касно те прочитав.Проба два три пати но се гледаше не му се радуваше мн.Утре ке пробам пасиран со малце морков

На Nova му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    36.710
    И мене не ми беше логично блендиρан да му дадам(освен мноооогу потечен да се напρави) теглив е κомпиρот блендиρан и се лепи :)Јас задутρе ќе му дадам.
    п.с И од водичκата κај што се ваρи да му ставам за потечно да биде?

7. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.220
    Малата моја на компир ми е алергична уште од самиот почеток кога и воведов (5,5 месеци). Околу устето цела се исфрла и станува црвена :( Пред некој ден и дадов пак кога направи 7 месеци и пак истото. Не ми е јасно како може на компир да е алергична, намирница која се воведува меѓу првите ама тоа е. Се мислам дали да и дадам батат (сладок компир) или да си почекам уште некој месец да видам како ќе биде со компирот :wasntme:

8. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Можеш и со мајчино млеко.

9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Кај мене синко обожава компир. На почеток кога му го давав беше чист, па потоа го комбинирав. Јас не го мешав со млеко, туку со водичката каде што се варел.

На joy1 и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  10. janula

janula Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2014
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    41
    jas pocnav do domasno pilesko od 7 i pol a so telesko pred nepolni 9 ...
    kasi gotovi na hipp so meso nemam dadeno i ne ni planiram ..

11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Јас дадов телешко со полни 7, и мислам дека 9 месеци е касно за да се почне со месо.

Последна измена: 3 февруари 2015
    На vesna007 и Rabbit им се допаѓа ова.
  12. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.554
    На ред е грашок и авокадо. Тоа ми е во план да воведам во исхраната на моето бебе.
    Од утре почнувам со авокадо, а грашок ќе воведам отприлика на 9 ипол месеци.
    Имам слушнато дека е малку јако авокадото и дека се дава во помали количини...колку е тоа точно? И колку да дадам како за прв пат...осминка доволно ќе е? Планирам со банана како за почеток да го измешам.
    И ова малце поглупо прашање ама јас ќе си прашам што правите со остатокот од авокадото...го лапкате вие или го чувате за наредниот ден повторно да му додадете во кашата на бебето? Досега немам дадено овошје или зеленчук кое ми останало од претходниот ден, па се прашувам дали да направам исклучок со авокадото? Вака кога се читам прашањето ептен ми е глупо ама ај |(

13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Јас лично авокадо ставам многу малку оти е доста јако. Штрбнувам малку со лажичката и повеќе го користам како додаток. За чувањето, го чувам во фрижидер поклопено со фолија, семката не ја тргам, а кога давам пак потемнетиот дел го тргам. Имам прочитано некои финти со лимон против потемнувањето, ама искрено не сум пробала.

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    @snegulkata не повеќе од половина авокадо. Другата половина ја чувам во фрижифер за утредента. Првиот пат дадов два дена четвртина, па третиот ден половина. И јас имам читано дека треба да се чува со се семката, но незнам зошто точно.

@Rabbit мислам дека можеш да пробаш батат зашто е сосема различно растение, а како што имам читано повеќе табели, бататот оди од 6 м. а обичниот компир од 7-8. Сепак направи подолга пауза со обичниот (едно 3 месеци барем) па пробај пак.

Инаку, во врска со сливата, јас давам почесто сува (без шеќери и други додатоци) ама сварена. По една до две ги блендирам со друго овошје, и највеќе ми е за да и ја регулира столицата. Свежите сливи периодов што се нудат не ми се свиѓаат, а повеќето се увозни.

На snegulkata, joy1 и Rabbit им се допаѓа ова.
  15. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    @leona83 не сакам во бебешко мени, па овде да ти кажам. Семето од коприва е 12+, а останатите семиња како лененото, сусамот, семките од тиква итн. се од 10 месеци.

На Jagoda123, leona83, victoria и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    И јас знам дека 10+ се семки од тиква, сончоглед, ленено семе и сусам. Ама пожелно е да се многу добро сомелени. За другите не знам.

На Jagoda123 и leona83 им се допаѓа ова.
  17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Значи да почнам по малку сусам, тиква. Имам додаток на блендерот за семиња, прав ги прави. Фала мајки

18. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    773
    а каквии треба да се семките печени или не мислам на сончогледот и на семките од тиква

19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Нее, свежо изблендирани се даваат, мислам мелени ако стојат губат од вредноста.

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    36.710
    Сеуште не поминуваме успешно со воведувањето на овошје(после неκолκу лажичκи бебчо моρа да повρати и тоа оообилно),па за недела планиρам и зеленчуκ κаκо втоρ обρоκ и тоа κомпиρ,спанаќ,бρоκула плус оρиз. Би ми биле добρедојдени κомбинации.