Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    Бројките на бебешките кашички не означуваат кога се воведува намирницата туку ги означуваат 3те фази на исхрана. Првата (4-6м) значи дека е потечна кашичка за која не мора бебето да знае да џвака, втората фаза (8-10м) се кашички со погуст состав кои можат да имаат и мали парчиња низ нив, затоа се за бебиња кои веќе почнуваат да џвакаат, и третата е од 10 м нагоре односно храна со поголеми меки парчиња за бебиња што знаат да џвакаат и имаат некое запче.

2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Чекај, тазе си :) На што све не наидов, дури се чудам кој им ги одобрува тие кашички. Значи зборувам за готовите, од рафт. Секако најсигурно е да се слуша педијатар и да се информираш од разни страни, но има многу мајки што не знаат и не ги интересира баш да се информираат и таа назнака 4+ или 6+ на тегличето може да направи проблем. Мада и кај педијатрите има исклучоци, баш истово со свекрва ти и се случи на пријателка, ради анемија педијатрот и кажал да почне жолчка да дава на 4м. а според мене и од сите мои сознанија до сега, на 4 месеци е рано за било каква дохрана. Со рано почнување со дохрана се зголемуваат ризиците за развивање алергии подоцна во животот.

@SofiMar_ незнам дали е баш така, зашто во тегличката со болоњезе баш има парченца, а еве на Хип е од 4+:worried: А на кашичките со јагоди зошто би пишувало дека е од 6м. кога се знае дека е јак алерген и не треба да се дава пред наполнета година?

На jovana03, TheSecret, Black girl и 2 други им се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.948
    мед на бебе од 2-3 месеци?
    никако тоа

На stilas7 и snegulkata им се допаѓа ова.
  4. Maeve

Maeve Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2017
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    913
    Зошто? Растопен во чајот, на врв на лажиче ставам.. и чај ми велеа не смеам да давам, само млеко смеело дете да пие, и нас така не израснале, нели :) :)

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.948
    настрана што е мн јак алерген,ризикуваш да развие доенечки ботулизам.Тоа е цревна инфекција која може да заврши со смрт кај доенчето.

На victoria, Annath, Maeve и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.699
    Немој да ме сфатиш погрешно, ама немој да гледаш од тоа :и нас така не израснале. И свекрва ми викаше да и давам на ќерка ми жолчка, леб по малку , ама јас секако нема да ја послушам. Ај можеш малку една капка мед, и тоа еднаш во две недели, ама немој постојано.

На stevemila и eli25 им се допаѓа ова.
  7. Maeve

Maeve Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2017
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    913
    Далеку од тоа да се водам строго по тоа и да давам секакви глупости, жолчка во млеко ми велеа да ставам и слични бакрачи.. како и да е, количината е многу малку и е ретко, не му давам чај секој ден, само во случаеви кога има појаки грчеви од обично...
    Фала ви на информацијата во секој случај :)

Последна измена од модератор: 21 ноември 2017
  8. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    od kolku meseci moze da jade bebe cela zolcka od jajce? Nie prv pat zolcka probavme na 10m, prvo so cetvrtinka, pa posle nekoe vreme po pola, i seuste davam pola, bebe e 11+ m, pa me interesira dali moze veke cela zolcka da jade?

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.948
    Da

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  10. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Денес воведов лук. И добро го прифати.
    Изеде цела тегличка од малите.
    До сега зеленчуковите каши беа неуспешни, максимум до 5-6 лажички каснуваше.
    Комбинацијата беше боли глава, ама на бебе му се допадна.
    Сакам и месо да почнам, ама не знам од каде да набавам.
    Имаат од комшии телешко, една година било старо телето, па рече ќе ми дадат. Ама од кој дел да и побарам?? Не се разбирам баш во овие работи.
    И пилешко не можам да најдам, така да ќе си почекаме.
    За некој ден ќе полниме осум месеци па ќе почнам со жолчка.
    А и домашниот спанаќ набрзо ќе биде, па ќе се надокнади колку толку за месото.

11. srna4

srna4 Активен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2017
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    4
    Секаде различни се препораките за медот, навистина не знам како е правилно. Според вас од кога може да се дава мед?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    После година.

На srna4 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Мајки, знам дека мандарини се после година но мм не знаел и кога јадел големиот му дал и на бебе. Многу ја бендисал шмокал, е сега за нецел месец сме година , да продолжам да воведам или да почекам , што мислите?

14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ako nemalo reakcija davaj slobodno. Ne mora tolku da se strogi granicite, 2 nedeli porano ili podocna ne menuva nisto koga se alergeni vo prasanje.

На supergirlmb му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.337
    Јас дадов на 10+ цитрусно овошје зашто така ми кажа педијатар. Ако ја бендисал слободно давај.

16. My Make Up Bag M

My Make Up Bag M Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2016
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    423
    Здрaвo. Бидејќи oд неoдaмнa зaпoчнaвме сo дoхрaнa, ме интересирa кoлку oбрoци дaвaте oд 6 месеци и кaкo, еден нaутрo еден нaвечер?
    Истo сaкaм дa прaшaм кoгa мoже дa пoчнеме сo oриз, пaлентa, тaрaнa, телешкo месo?

17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.859
    Еден, посебно ако е неодамна почнато.
    Кај 7-7.5 воведов втор. Најчесто 1-2 месеци после воведување н првиот оброк.
    Невечер е веќе трет оброк. Се воведува првен појадок, па ручек, третиот оброк е вечерата.
    Ориз од 6ти давав, телешко кога воведов втор оброк, 7ми.

На My Make Up Bag M и LiliBoz им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.948
    тарана е тестенина ,тек околу 10 месеци воведов тестенина и тоа без јајце дека белката е 12+

На pepapa и My Make Up Bag M им се допаѓа ова.
  19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.337
    Еден оброк е на 6 плус како што ти кажаа и погоре. Обично се почнува со овошје и потоа комбинација на овошје со житарка или зеленчук со житарка. На почеток е по малку количински а оброк се смета дека е воведен односно кога бебе ќе изеде околу 100-120 грама.
    Ориз и палента се 6+ како безглутенски житарки.
    Месо со воведува кога се воведува втор оброк и тоа е 7+ најрано. Месото се комбинира со зеленчук.
    Трет оброк е вечера и најчесто е житарка со кисело млечен производ ама тоа е накај 9+.

На My Make Up Bag M му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2016
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    4.783
    Здраво

Пред рдна недела почнавме со пробување вкусови. До сега му имам дадено само јаболко и круша. Ме интересира кога почнавте со пробување дали прво му ги дадовте сите овошја што се за таа возраст па после почнавте со зеленчук или им ги мешавте. На пример еден ден овошје еден зеленчук.