Мами пак јас да орашам нешто. Можам ли да давам овесни снегулки, ржани, јачменови глрдав на бебе готвач дека може 8+ сме. Вие какви давате и како ги спремате. Друго дали може да давам пиперки зелени и црвени? Какво сирење и урда давате? Путер како ставате во кашичките од кога ќе изблендирате или? Дали можам да давам вишни од они замрзнатине уште немаме воведено а читав негде дека може од 7 месец? Дали давате лебче со јогурт или кисело млеко и ако давате какво? Мн прашања ама ништо не ми е јасно.
Овесни и јачменови може, 'ржани после година. Најчесто накиснати во вода/мајчино млеко/ад млеко (било кое од овие три), мешани со овошје или зеленчук по избор. Може и да ги вариш, изборот е твој. Јачменови снегулки се прилично тврди и треба време убаво да се накиснат и омекнат. Пиперка е 12+ затоа што знае да даде реакција од типот црвенило на газето, ама некои (меѓу кои и јас) ја воведуваат порано. Може да пробаш, следи дали ќе има реакција. Сирење младо несолено кравјо, гледај да е од пастеризирано млеко, исто и урда, ако имаш домашна супер, ако не, ја фалат на Здравје Радово. Путер ставам додека е топла кашата, да се растопи во неа. Ако блендираш, во тек на блендирањето стави го. Вишни може замрзнати, само излупи ги, не чекај да се одмрзнат, полесно се лупат замрзнати. Јас дадов од седум месеци. Леб по избор, ако сакаш, најубаво домашен, само да нема 'ржано брашно. Или ако има, следи можна реакција. Пробај дали ќе ти јаде бебето со кисело млеко. Големиот кај мене сакаше, малово не сака попара.
Ја воведов од 6+ по препорака од педијатар. 1месец се воведува жолчката. Јас ја давав секој вторник и сабота т.е. ја воведував. Првата недела по 1/8. Втора недела по 1/4, па трета недела по 1/2 и четвртата недела по цела жолчка. Ја мешав во кашички, зашто така ако ја даваш се прави како тесто во уста и може да се засркне да направиш беља да те извади од памет. Првите недели кога е помала количина на жолчка ја ставав прво во малку од кашичката за да знам дека ја изел, па после продолжував со остатокот од кашичката. Сега цела жолчка му ја ставам во кашичка. Највеќе 4пати неделно давам по препорака на педијатар. Обично ја ставам во комбинација со авокадо, банана и јаболко. Или во палента со било што друго. Ќе пробаш па ќе видиш самата дали комбинацијата со која си ја направила е вкусна или бљак Со авокадо ти е најдобра комбинација и со банана. Наздрвје да ви е
jajce od prepelica od koga moze? Isto sakam da prasam kako se voveduva belka, dali od vareno jajce belkata se dava prvin i po kolku kolicinski se dava, ili prvo se dava nekoj proizvod sto sodrzi jajce primer nekoi jufki ili makaroni.....?
Zdravo. Nie za nekolku dena polnime 6 meseci. Od neodamna pocna bebenceto noke da se budi mnogu cesto, ogladnuva na sekoj saat ipol pa sakav da prasam , od kolku meseci moze da se davaat nokni kasicki . zapocnavme so dohrana okolu polni 5 meseci i dosega samo ovoshje ima probano ednas na den . Dali istovremeno moze da se vovede i rucek i vecera? I dali prvo voveduvavte zelencuk i meso, ili zitarki?
—ноќна каша е вечера и се воведува околу 8-9 тиот месец. —истовремено не се воведуваат два оброка.Бебешкиот желудник треба постепено да се навикнува.Помеѓу воведување оброци да има растојание од барем месец и пол —бебето најверојатно се буди од навика како и 90 посто од бебињата.Мојата до 25 месеци стануваше ноќе да бара цицка иако јадеше 5 пати на ден
Фала мајки на советите. Решив точно на 5 месеци ќе почнеме со пробување на вкусови. И 4 месеци ми е рано. Можеби овде така прават сите, незнам. Може да имаат различен режим на исхрана. Тоа е кога незнам да читам и да се информирам. Инаку одам кај една од најдобрите педијатри во градов.
риба и цитруси не на 8 месеци уште помалце пченица на 6 праз,киви,смокви..исто покасно се дава.Што знам не ми се допаѓа мене,има и подобри од оваа
@joy1 и мене ми беше сумлива оваа табела затоа прашав, особено за лимонот и јагодите. А киви од кога може. Дали некоја мајка може да стави некоја табела што горе-доле е прифатлива, да ни биде полесно на нас почетниците
Здраво мајки! Бебево ми е 9 месеци. Покажува реакција на јогурт, кисело млеко. Се вцрвенува околу устата, па после некое време му се губи. Дури и со путер го намачкав над устата и се вцрвени. Првото прашање ми е дали ова значи дека засекогаш ќе остане алергичен или со тек на време ќе се изгуби алергијата? Искустава ве молам? Второ, што да правам за замена? Ај што нема да внесува млеко, што да му давам за јадење? Се доиме, ама јас тргнав на работа и му треба три пати јадење додека се вратам, плус вечера . Дали да воведам еден оброк само АД млеко или пак АД со житарици? Не сум паметна што да правам.
Ќе даваш се што не содржи млеко и млечни производи. Има хипоалергено ад млеко, може со тоа да пробаш. Додека си на работа ќе има појадок, едно млеко, па ручек, евентуално уште едно млеко, ако не цица, и вечера. Доручек овошје со житарки, ручек манџичка со месо или жолчка (ако имаш воведено), вечерата обични е млечен оброк, може каша од хипоалергено ад со житарици, или слично. Нутритивни алергии обично траат до кај третата година, после спонтано се губат.
Никој не рече дека треба, туку овде педијатрите препорачуваат дохрана кај деца со ад после 4ти месец, а кај доените после 6ти. И во групите по фб гледам дека после 4ти месец почнуваат со дохрана. Рано е, се согласувам. Но има и такви мајка што на децата од година и пол со заби уште им даваат каши. За мене тоа не е во ред. Ама они си знаат најдобро.
Najlosata tabela sto ja imam videno. Barbi ima mnogu razlicni tablici za ishrana na bebinja, ama gore-dole site se slicni. Jas se vodam po ovaa: Sekako pravev otstapki, nekoi ovoski vovedov porano bidejki im bese sezona i sakav da proba svezo. Riba dadov malku porano bidejki taka smetav deka e pravilno. Isto i zrnesto ovosje dadov porano za podobruvanje na krvnata slika