Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @barby Да не се повторувам со другите, табелата и за мене е неприфатлива. Јас се водев некогаш по бебе готвач, често и од искуствата на мајките и од една апликација беби њам њам за рецепти, ама на секое пишува состојките од кога се даваат. Правев отстапки нормално. Сега се ти изгледа шпанско село, ама кога ќе се уходаш во храната само ќе ти доаѓа што да даваш, почитувајќи ги секако правилата за алергените.

На Mari-Ja, Skorpija989 и barby им се допаѓа ова.
  2. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    @Lolipop23 @BirMelek Фала ви мајки, вистина шпанско село ми изгледа, додека го фатам редот, се ми е страв да не згрешам некаде. Го имам брбе готвач ама нели таму од 6+ е, димитар е 5ипол, од вашите совети и рецептите таму ми е полесно, па колку толку се снаоѓам, а и синко до сега не ми прави проблем за јадење, си јаде со сласт, ама повеќе од пола тегличка од малите од хип (ја користам како мерка) не му давам, иако сака. Уште едно прашање дали да воведам житарици што се прават со вода или да ги оставам за 6+ кога веќе ќе му рачунам оброк?
    Да не бевте вие не знам како ќе се снајдев. Фала ви многу, ве гушкам силно

На Mari-Ja, BirMelek и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  3. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.417
    Davaj mu kolku saka da si jade deteto ne meri. I jas taka na pocetokot meri gramaza pa zapisuvaj data saat koga jadel sto jadel kolku jadel abe sea si se smeam sama na sebe. Kuti sto jade da e ko mojov zivci ke iskines, neka si jade kolku saka si znae toa kolku mu e dosta pa i cela teglicka da ja izede ne e strasno a i ne se mn golemi 95gr mislam. Kako ke raste se jade poveke.
    Za zitarici mozes oriz da dades ako nemas dadeno i palenta od 6 meseci veke mozes isto i proso pa ponataka kinoa i amarant od bezglutenski. Koga ke vovedes gluten e drugo togas imas poveke izbor na zitarici.

На Mari-Ja и barby им се допаѓа ова.
  4. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    Имам воведено само јаболко, круша, морков и денеска слива. Утре планирам слива и јаболко, па задутре може ориз.Оризот обичен како ние што го јадеме или има посебен за бебе?

5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Nemaj gajle, zatoa sme tuka neli, da se sovetuvame i pomagame edni so drugi. :)

Za zitarici jas bi ti rekla pocekaj do 6 polni, posle mozes oriz, palenta i proso.
    Od kupeckite ne e strasno da dades ponekogas, jas na pocetokot jabolko, krusa i tikva davav od gotovite kasicki na Hipp ili na Holle (tie se organski) bidejki ne im bese sezona koga pocnuvavme so dohrana i nemav mnogu izbor pri podgotvuvanjeto na obrocite.

Okolu merenjeto jas sum za na pocetok na dohrana. Prvite obroci ne treba da bidat pregolemi zasto digestivniot sistem tek pocnuva da se adaptira na nemlecnata ishrana. Posebno namirnicite koi predizvikuvaat zapek kako i zitarkite treba da se davaat vo organiceni kolicini.

На joy1 и barby им се допаѓа ова.
  6. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    Денес дадов слива од хип, малку се гадеше, зошто јас потечни му правам, ама после второто лажиче почна со сласт да си јаде. Имам домашни јаболка, круши, моркови, тиква затоа и ги спремам сама. :*

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Sega e super sezona za pocnuvanje so dohrana. Ima se.
    Domasno podgotveno i svezo e sekogas najdobar izbor. Ama ne e ni kraj na svetot ako povremeno dades gotova kasicka, samo gledaj da se bez dodaden seker i sol. Citaj deklaracii, na Hipp ima sliva cista i ima sliva so seker i orizovo brasno.
    Guski za deckoto, sekogas taka so slast neka si rucka. :hug:

На barby му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.699
  9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Moze. :nod:

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Каде има чиста?Јас чиста слива на хип немам сретнато :( Инаку најлоша комбинација е шеќер и модифициран пченкарен скроб, буквално го истоштува организмот. Нашите бебуши се родија во најдобро време. Пролет започнавме со дохрана, секакви овошја и зеленчуци имавме низ летото, а сега кога е време за цитруси таман излегуваат и тие. Ми се чини секој месец како што требаше да пробуваме така излагаа нови овошја и зеленчуци, ко нарачани, затоа готово само неколку пати сум дала, најчесто од очај. Наравоучение-раѓајте во декември :D

На kukla21, Mari-Ja, barby и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Колку грама кашичка се смета за цел оброк. 120 грама или повеќе?

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.950
    јас веќе од 60-70 грама сметав дека има оброк(пола тегличка).Бар првиот месец тоа ја држеше час и пол -два сита за да не ми бара цицање

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2016
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    4.783
    Мене од кога почнавме да јадеме ми јаде по пола тегличка. Тоа е негде околу 70 гр. и му го сметам за оброк. Пие млеко после три саати.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    На Хип има и од малите теглички чиста слива, често ги купувам сега во Рамстор на попуст се 3теглички во паковање од 106денари.

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Odamna imam zemano, ama znam deka ima bidejki kashicka so seker dosega nemam dadeno, a citam deklaracii non-stop. Kajsija znam nema cista, drugoto go ima.
    Inaku mene na pocetokot na dohrana mi se cinese deka nisto nema sto da mu dadam na bebus. Juni mesec pocnavme, nemase uste jabolki, krusi, slivi, tikva.... mnogu se nervirav. E posle da, pocna postepeno se da odimuva i jadese raznovidno sekoj den. :)

16. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Мајки да прашам: како постепено им зголемувавте од кашичките? Бебчо само пробува изминативе три дена, по 3-4 полни лажички и многу се возбудува. Се сака да јаде повеќе (и готови и варени), и водичка почна да пие. Инаку месецов ќе сме 5 месеца и само на ад бевме до сега. Исто така, на што да пазам за време на воведување цврста храна, освен алергии? Можно е болење на меше и грчеви? Фала ви.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.950
    можно е грчеви да пројави од некој вид храна.Мојата од круша имаше мн болки

18. krstevska123

krstevska123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    34
    Мајки да прашам како ги разредувате сокчињата со вода колку ставате 4+ сме

19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    На самите сокчиња ( декларацијата на Хип ) пишува разреден со вода 1:2 за да не дојде како оброк туку како напиток. Кога давам ( ретко му давам ) според декларација се водам.

20. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    мами кога се воведува втор оброк,во кое време од ден е најсоодветно со што да се почни или нема врска имаше нешо овошје насабајле само