јас воведов втор на седум месеци кога воведов и месо.Обично околу два напладне го давав.Втор оброк е ручек и не ми иде овошје да давам за ручек.
Мајки на колку месеци се воведува ужинка, кој период во денот и што отприлика ? Ние сме за некој ден 8 месеци, трет оброк немаме уште воведено, чисто за да си планирам сакам да знам околу ужинкава што како
мхм .. а што месо дади прво јас пилешко не планирам засега затоа што не ми е сигурно .. мисиркино можи ? и како го воведувате гледам се дава често низ оброци и праз во 7ми месец на бебе готвач оке ли е тоа ?
pilesko davav ama domasno od selo{od babata na mm) isto i telesko davav. prazot e dosta tezok za zeludnik ,jas kasno go vovedov tek na godina. meso davav 4-5 PATI nedelno,dur ne vovedov i zolcka.
После година. Бебе до година на осум месеци има три млечни (цицање или ад млеко) и два цврсти оброци. На 9 месеци де воведува и трет цврст оброк, вечера. Остануваат два оброци со млеко меѓу доручек и ручек, односно ручек и вечера. После година може млекото од вториот оброк да се пренасочи во појадокот, и да биде ужина овошје. До година млекото е главна храна и не се заменува со цврсти ужинки.
Денес после 20дена откако почнавме со дохрана синко изеде количина од мала тегличка како еден оброк 120гр ...потечна ја направив, зошто гледав дека ако му е густа многу не може да голта.. Почнавме со полни 6 месеци.. До тогаш ни вода, ни чај, сок немаше пробано.. Кога ќе стане кај 8 го дојам, а доручекот овошен во 10-11..после пак доење и за недела две ќе пробам по малку и уште еден цврст оброк да воведам.. Проба до сега јаболко, банана, слива, батат, морков и ориз.. Планирам уште праска и круша сега.. Па брокула, обичен компир.. глутен пред месото.. И кај вакцините и матичната не советуваат така... Си велам се во право... Тоа им е работа, да следат истражувања..
Ima kajsija golema teglicka 190 gr, vcera kupiv, dodavam vo ovosnite kasi, da ne e samo jabolko banana sliva.
Мајки, може ли да измешам домашна со купена каша? Сакам да и сварам на малата тиква, јаболче и да додадам купечка каша од праска (дека нели нема свежи праски периодов)
Ден денес му мешам некогаш готова каша со домашно приготвено. Не ги вари...испечија тиквата и јаболчето многу се повкусни и ги задржуваат повеќе витамините за разлика кога се варат. Јас никогаш од неполни 5мес па до еве 8мес како има овошје секогаш свежо давам.
Ние сме 6+ до сега јаболко само сме пробале. Сакам кога ќе пробува за прв пат да е чисто. Да нема ни праска но кајсија чисти. Само круша и јаболко, а тоа има и на пазар Незнам што да правам за сувиве
Свари ги и изблендирај ги. И јас давам суви. Имаш доста работи што можеш да ги воведеш на 6+ месеци, само ограничи го изборот на 6 намирници за еден месец. Сезонски ти е тиквата сега, можеш батат, авокадо, карфиол, брокула, ориз, киноа, тиквичка, банана. Јас лично првиот месец ниту за син ми ниту за ќерка ми сега немам мешано повеќе од две работи. Внесувам постепено, без брзање, има кога да проба од се
Па затоа и барам чисто не сакам да му мешам сакам да го запознае вкусот. Значи си дала сива слива варена. Супер ти благодарам многу. Ако не ти е проблем да ми кажеш од каде ја купуваш?
Не купувам, свекрва ми ми дава веќе сушена. Имаш во продавниците за здрава храна, можеш од таму да земеш.
Svari i izblendiraj,suvi, ama poveke zosto nema da se blendiraat samo tri cecitri na primer. Mozes i kupecka. Abe majki od sliva,jabolko,krusa...i drugite osnovni ovosja nisto nema da mu bidne na bebe. Na pocetok e poopusteno, posle se alergenite.
Оризот и од 5+ се дава. Слободно кашичката можеш да ја дадеш. Еве синко е 8+ и од прв ден од 5+ кога почнавме со дохрана јас лично ( од искуство на сестра ми и другарки блиски ) не воведував намирници по 3дена. Од прв ден мешав пр. слива со ориз, слива и авокадо итн. Секогаш свежо овошје давам од прв ден, никогаш не сум нит варела, нит обарувала за да се заджат витамините. Ова по препорака на педијатар и алерголог го имам во врска со начинот на давање дохрана. Но, да напоменам дека све што сум давала и давам од овошје и зеленчук го сади татко ми ( имаме викендица кај што сади све за децава ). Јас не давам ништо од овошје суво зашто поубаво е свежо да се даде. А доколку решиш да дадеш сува слива,прво обавезно ќе ја обариш за да омекне па ќе изблендираш, а сокот од самото варење ( на сливите ) можеш да го дадеш како напиток. Таман и сокот од сливи е добар за стомачето и за регулирање на столицата ( доколку има проблем со какање или тврда столица ).
@sofi2107 фала ти на одговорот. Знан дека е ориз намирница која ножем да ја воведам, но ако ме прочита погоре ние сме на почеток 6+ сме ама почнавме пред 3 дена. Педијатар ми кажа да правам по 3 дена а да мешам вкусови од воведени намирници. Така ми кажа така планирам да правам баш за сливата ми рече нема слива може и каша. Искрено освен хип мене ми е шубе друга. А сакам чисто не заради алергија, туку би сакала вкусот да го запознае онаков каков е. А потоа секако ќе мешам
Затоа ти напоменав, како мислиш ти така да постапиш. Сепак ти најдобро знаеш како треба. Нормално и педијатарот ќе си го слушаш. Земи суви сливи ( обари па блендирај ) или свежи сливи изблендирај и понуди. Но, исто имаш и опција кашичкава да ја понудиш која буквално вкис има на слива и не се осеќа ни ориз нит ништо. Таман ти е 125гр и до 3 дена може да стои во фрижидер, што значи таман 3 дена по малку да нудиш. Мој совет ти е да тераш со Хип доколку даваш и готови каши. Наздравје да му е на бебе и со лесно и убаво да си ручка цел живот
Инаку сакам да ве прашам на колку дена давате иста состојка. Пр. денес дадов јаболко, ориз и праска и сега колку дена да направам пауза и да не и ги давам истите.