Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Uzina od koj mesec vovedovte i sto?

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.939
    околу годинка

3. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    635
    Едно прашаее. Јас мислам дека секој нов вкус треба да го пробува чист не смешан со веќе дадена намирница. Дали и вие така правите? Или јас грешам?

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.939
    зависи што
    кромид лук целер на пример давав со веќе воведена намирница.Неможам каша од кромид да давам нели :)

На stevemila, artemidis и sofi2107 им се допаѓа ова.
  5. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    635
    Да да да реално тоа е зачин во секој случај :)
    Ама морков тиква тиквица просо ориз банана....

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.939
    просо и ориз не
    другото давав чисто

Последна измена од модератор: 5 декември 2017
    На Butterfly87 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    Здр мајки ме нема одамна да ви пишам, кренав на работа и се нема време многу. Ние наполнивме 9м и сега треба жолчка да и воведам. Вие за прв пат со што ја комбиниравте и дали ја дававте 3 пати по ред или правевте по еден ден пауза. Фала ви многу

8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Јас со палента ја комбинирав, дадов осмина па четврт па пола па цело, и не, не ја давав редовно. Еднаш неделно давав, така да цел месец ја воведував. Некако не ми се брзаше да ја воведам.

На i-v-a-n-4-e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Какао кога воведовте ? Сакам да комбинирам во храната...па ме интересира кога и какво давате? Имам едно на Лино, можам дада го ставам во кашички?

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.939
    какао после годинка,има мн железо и супер е да деца.Незнам на Лино со колку посто какао е,порано во Кам имаа Алпико тоа мислам најдобро беше.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.000
    После година, сирово какао, го има во продавници за здрава храна. Јас обично во гриз го ставам, со млекото да зоврие.

На Mari-Ja и kikin им се допаѓа ова.
  12. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Јас какао од 11+ воведов, заради железото. Купив од ДМ, Био. Ептен малку ставам зашто е јако и мн горчи, инаку го правам со овесни снегулки, кисело млекце, банана, какао.... оригинал чоколино. :lol:

@eli25 јас го купив Бебе Готвач, 1000 денари, ама ич не е практичен, се едни исти рецепти се вртат, не ми се најде ама ич.
    Тешко е за барање, пример сакаш да дадеш риба и треба да го извртиш цел и да ги исчиташ сите наслови за да ги најдеш оние со риба. Многу време одзема и го баталив.

На Mari-Ja, eli25, kikin и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Фала ви женски.
    Годинка имаме веќе, така да ќего дадам какао :)

14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Сега кога бевме на контрола ни кажа да даваме од манџите кој ги готвиме за нас за ручек, но пред да ставиме зачини нормално. Мада искрено мене ми е шубе зашто сеуште нема некој намирници пробано. Рече буквално све да давам освен до 1г никако бамија, влакнести плодови, цитруси, белка, јагоди, мед и кравјо млеко. Грав вика слободно да дадам, мада ми е некако сеуште на мисла за да не го боли стомак зашто е тежок за негово стомаче. Исто ми се допаѓа што не дава лекарства како бомбони како што практикуваат некој педијатри.
    Ми напомена дека до 4 пати во неделата може да савам жолчка и слободно и во денот кога давам месо може и жолчка.
    Имаш ли дадено грав ти?
    Што воведе од зеленчук до сега кажи ми....

Последна измена од модератор: 8 декември 2017
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.939
    вообичаено месо и жолчка не се даваат во ист ден.Протеин е и тоа о тоа.Мене ме советувале ако дадам едно да не дадам друго.Грав,праз,зелка мене ми се тешки не пак на бебе.Тоа после годината дадов

На Lolipop23 и sofi2107 им се допаѓа ова.
  16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.417
    Nie sme pogolemi od vas mislam, 16m sme, jas se davam osven mleko i ml.proizvodi zosto e alergicen. Bas vcera jadese zelka nema nikakov problem. I jas taka pravam od nasiot rucek (mada retko ne gotvime mnogu mandzi) pred da stavam zacini dvojam za nego (osven sol toa si jade veke).
    E da i vegeta vise proba vcera haha. Si nacekal covekot vo kujna otvorena fjoka kaj zacinite i ja isturil vegetata i go gledam od zemja jade li jade haha

17. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Поголеми сте вие,мојов е 8мес :D
    Ајде вие супер сте све си јаде дете веќе. Па со веѓета знае дека е повкусно :D. Ние сме на почеток тек ќе почне полека полека све да јаде со тек на време. Па се надевам во иднина нема да ми пребира и прави проблем со јадењето.

Знам мила баш читав за тоа дека жолчката и месото да не се во ист ден зашто се појаки. Па искрено и не ги давам во исти ден.
    Праз дасов малку пред недела дена и немаше мака.
    Грав и зелка не давам иако ми ги наведе дека може да давам, сепак се сметам тешки па греота е доколку му направат проблем. Внук ми прв пат на 1на година му дадовме грав и душа дете цела ноќ не спиеше се утепа од виткање и плачење. Така да за зелката и гравот ќе почека синко не е морално, цел живот ќе ги јаде :).

На stevemila, gjoker4e, TheSecret и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.143
    Допаѓања:
    221.569
    @sofi2107 јас давам одделно. Еден ден правам жолчка, еден ден правам мевце, еден ден давам к.млеко во оброкот, еден ден кашкавал, еден грашак итн..
    Ако правам каша со месо, ставам на пример, тиквица, морков, кромид и месо. Друг ден правам исто зеленчук па додавам кашлавал..
    Значи зборот ми е дека едно со друго со овие не оди за желудникот впрочем како и кај нас оти нели и ние не јадеме јајца и месо заедно на пример :).
    Гледам да давам 2 3 продукти по леки со плус еден потежок продукт.

Зелка праз грав не сум давала не ни давам сега за сега таму после годинка. Оти и јас кога јадам вакви јадења ми е тешко до недоглед а не па на бебе.

19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    @vitamina кашкавал сеуште не сум вовела.
    Од кога го воведе кашкавалот и кој кашкавал го даваш?
    Исто ги правам и јас зеленчуковите каши. Па и готови каши на Хип често давам. Причина за готовите каши да ги давам е поради фактот дека некогаш готвам и нејќе уста да отвори или само 3-5 лажици на среќа ќе изеде и само фрлав или дојадував. Од тоа дојадување за 1мес сум +3кг (facepalm). Па ова со Хип ми е најдобра варијанта зашто и да не јаде или дојаде може во фрижидер да седи 2-3дена. Мада не ми се десило 3дена да ја чувам.
    Иначе од зеленчук воведени ми се повеќе работи ( све домашно, ништо купечко освен батат ). Телешко исто домашно ( од пријатели ) па и телешки буљон ( темељац ) имам замрзнато коцки и тоа давам.
    Еве денес пробав некој ред околу доењето и колку толку си јадеше каши. Мада искрено полесно беше зашто сопругот денес е дома па со него се занимаваше, јас гледав да не многу многу е со мене зашто а е со мене одма бара да цица. И не цица онака да се нацица, туку како на рати цица и затоа е веројатно секогаш сит и нејќе каши :D
    Иначе све јаде кога сака, не е пребирлив. Но, преферира да му е пасирано не ми сака блендирано баш баш.

На Emana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.143
    Допаѓања:
    221.569
    Мојот е 10 месеци. Јас кашкавал воведов пред 3 недели. На 9 ипол. Бејби бел го има во лидл. Мене @joy1 ми го кажа овој кашкавал што е за бебиња поскап е и пишува дека 98 % млечен. Ако има во мк нека каже џој каде.
    Мојов го јаде чат пат.
    Не давам којзнае колку редовно ама бидејки не ми пиеше ад 2 месеци решив да форсирам повеќе к.млеко и кашкавал.
    К.млеко обажава онака ладно без ништо мешано го јаде кога е нервозен и ми одбива се.
    Каши готови немам дадено никогаш освен оние ма аптамил што се микс житарки, како инстант ориз, пченка и такви житарици па кога немам време или сме некаде во брзање давам вакви растворени со млеко и внатре некои свежи овошки ставам во житарициве.
    Месо давам 1 до 2 пати неделно. Жолча 2 пати пробавме до сега. Боранија исто пробавме, грашак..
    Палента, гриз варам со овошки исто.
    Просо варам понекогаш..
    Тиква варам па ставам во неа ц.цимет ама не баш го сака..
    Авокадо и банана ни е незаменливо и тоа давам најчесто од се друго.
    Што те интересира слободно пиши :)

На Mari-Ja и sofi2107 им се допаѓа ова.