Од кога т.е. од кој месец може да се воведе и кашкавал? Кога даде за прв пат ? Разни табели и сегде е различно воведувањето.
јас околу 10 месеци го дадов мада читам дека пожелно било од годинка.Така да одлуката си е на тебе.Конкретно овој не е солен.
Ништо ќе почекам бар уште 2-3 месеца. Не е зорт сметам дека баш сега на 8+ да треба да дадам. Туку мене ме интересира друго....наидов на поделени мислења по табели, гугле и од искуства на другарки со децата. Од кога може да се даде риба? И од кога може и патлиџан/домат да се даде? Кашичка од Хип во која има домат имам дадено неколку пати, но самата готова кашичка има мал процент на домат и е толку преработена што шансата за да појави алергија е минимална ( колку што сум запознаена читајќи некој статии ) па затоа ме интересира за домашен патлиџан/домат од бавча ( не купечки ) кога може да се даде. И дали ако не појавил никаква реакција на кашичката од Хип во која имало домат, по дефолт значи дека нема ни вака да појави или нема везе тоа?
@sofi2107 и риба и домат на 10 полни воведов.Доматот е најдобро варен да се дава затоа што така се ослободува ликопенот од него.
Купено цвекло од 8ми месец можам да давам? не најдов домашно... Претпоставувам варено, а од кога може свежо? Исто и морковот од кога свеж?
Цвекло јас вчера му дадов. И супер си ја изеде цела каша. Прв пат зеленчукова каша да изеде без да ја замаскирам со некое овошје. Цвеклото го дадов со компир, лук и малце путер. Денес ќе го спремам со тиквица, телешко месо, лук и малку путер. Треба и жолчка да воведам, ама никако да најдам домашно јајце. Утре спанаќ ќе дадам имаме домашен. 8 плус сме.
жени, ме интересира какви јајца давате? ЈАс давав домашни, ама сега е ладно па кокошките од кај што земав не носат јаца, а веќе време е да воведам белка Ај искуства.... Ида, какви риби давате? ЈАс сум дала пастрмка и ослич и сега како ве читам ми текна дека одамна не јадел риба...Свежи од рибарници?
Јас сум дала и купечки јајца од фарма. Немав домашни во моментот и дадов. Повеќе пати. До толку не можам да пазам. Риба свежа, пастрмка. Ама нека помине празников, сега за празници даваат се и сешто по рибарници.
Ako imas od kade najubavo e sveza lokalna: plasica, krap, karas, klen, pastrmka... Jas davam i pastrmka, oslic i skusa zamrznati. Fileti oslic najubavo em se iscisteni. Cipura koga gotvev za nas isto mu imam dadeno, a i lavrak ke dadam nareden pat. Niv gi zemam svezi od Vero ili Ramstore. Losos nikogas nemam spremano pa mu davam od gotovi kasicki na Hipp.
Мајки што мислите за овие производи на хип? Утре полниме 6м па сакам месецов да воведам житарки и ориз
со првото внимавај мн деца баш од форумов се нафрлиа од него.Беше тоа пред две и пол години мислам,може беше и до серијата така излезена нешто ама сепак да си знаеш
Najubavo za pocetok e cisti vkusovi. Vo slucaj da ima reakcija da znaes od sto e. Ima na Hipp vakvi, cista pcenka i oriz. Ovie ne znam sto sostav se, ama vtorata mislam ima poveke sostojki i ne bi ja dala na pocetok na dohrana.
@barby Јас го користам овај ориз на хип 5+ сме. Веќе го имав купено но следен пат ќе земам на холе по препорака на @BirMelek.
мајки 5 месеци сме почнавме со дохрана по препорака од педијатар имаме пробано јаболко морков круша сливаи банана со зеленчук ми рече од нареден месец е сега сакав да прашам што освен ова овошје можам да дадам
зеленчук веќе си дала(морков) можеш да додадеш и тиква.Тоа се шест намирници и се сосем доволни за прв месец @Lolipop23 мислам на пет месеци е мн рано за вишна и цреша
Исто сме и ние (5+) и имаме пробано јаболко, круша, банана, морков и тиква. Земав авокадо да му направам ама некаде прочитав дека после шестиот месец. Сега се мислам дали да му дадам...
првата проба на малечката и повраќаше премногу на лекар викаат нема ништо за неколку дена пробајте пак.