пишав јас и на претходната страна дека од овој продукт мн деца пројавиа еден вид на алергија и нетолеранција.Баталете вакви каши од кутија.Дајте си чист ориз
Со истиот став сум. Од овој производ и од baby first pap еден куп деца пројавиле реакција. Само кај мене во зграда три деца имаа реакција од второво. Зошто, стварно не знам, бог знае што има во нив ставено при индустриската преработка. Големиот го израснав без кутии, па што му фали. Планирам и малово исто. Па и скапи се кутииве у п.м
Добро да, според табела се од 7 месеци, ама јас ги дадов во првите намирници бидејќи ги сметам за релативно безбедни, многу ретко пројавуваат алергија и не се тешки за желудникот. Кога почнувавме со дохрана ги имаше свежи и највеќе затоа се одлучив да дадам. На почетокот ги лупев. Во врска со оризот. Оризот е најтретирана житарица. Ние имаме домашен, ама јас претпочитам да дадам од кутииве на Хип или Холе зашто сепак се од органско производство и сметам дека се побезбедни од овој домашниот.
Нормално дека нема подобро од свежо домашно. 90% од храната што ја давам на бебуш сме ја одгледале во бавча, не прскано, не третирано, јајца, месо, млечни производи, се што давам е домашно. Од пазар купувам тропско овошје и батат. 3 оброци му спремам секој ден, готови кашички давам само кога одиме некаде и немам време да спремам. Ориз, јаболко, зелка, домат, краставица, купени од пазар не ми се воопшто сигурни. Тоа се едни од најтретираните намирници па многу посигурно ми е да дадам готови каши или вакви од кутија кои додека да стигнат на пазарот подлежат верувам подлежат на 10тици анализи. И да, верувам дека е органско, законите за безбедност на храната во последно време се многу построги од што мислите, работам во една од најголемите фирми во Македонија за храна, за да извеземе некаде секакви анализи ни бараат, хемиски, микробиолошки и тоа на храна за широка потрошувачка, за храна наменета за деца пак можам да претпоставам колку е се уште построго.
Ok, ama ne bidi sigurna deka hipp hranata sto doagja vo mk e istata kako onaa sto se prodava vo germanija. Mene nezamislivo mi e da dadam kasa sto so godini stoi spakuvana vo karton na raft, vprocem ako si probala nekoja vakva od kutija i navistina ima vkus na karton. Pred nekoe vreme edna majka imase postirano vo soba za doenje na fb slika vo adaptiranoto hipp imase umreni crvi i toa veke najdole vo kesickata pred da se potrosi mlekoto sto znaci veke deteto celo go ispilo, mozes da zamislis sto znaci toa. Ama ete nekogas koga nema drugo se naogjaat i tie kasi.
За тоа со црвите во аптамил нема да поверувам иако го видов на фб. Мислам дека беше лага или несоодветно чувана од нејзина страна. Оризот на хип мене ми е ужас, а на холе е стварно убав. И, верувам дека се органски кашичките на холе, алете и хип. Не може во се да се сомневам, да не купувам кашичка дека е таа нездрава, а со цел памет да купам јаболка од пазар и да мислам дека е здраво. За жал не може од се да се пазам. Тоа што имам домашно давам, тоа што немам си купувам од пазар, а давам и купена каша. Беба е луда по ноќната каша на холе со банана. И мм вели дека е убава, јас не сум пробала
Jas da ti kazam od koga slucajno go probav ovesot na hipp mi se zgadi,mislev karton jadam frliv se prasoci (ko sto gi vikam jas) po doma sto imav. Sea koga sakam takov oves da mu dadam na primer zemam ovesni snegulki i gi melam vo nutribulet i isto izlaga kako kasata samo zmam sto jade neli. Ima i drugi opcii na tie kasi koi mozes doma da si gi napravis, ama neli sepak vo brzanje se mora dva pati mesecno pa ne e tolku strasno.
Moe glediste na rabotite: Jas od crvi ne se zgrozuvam. Domasnite jabolka, cresi, dunji... sto bea neprskani, se bese crvlivo, no toa ne me spreci da gi jadam jas i da dadam na bebe. Go trgam crvlivoto i ostanatoto go konsumiram. Cresite gi jadev taka so crvi. Sega normalno, hrana kupena od market ne sakam ni jas da najdam crv, ama pa i ne bi krenala tolkava fama od toa, tuku fino lepo ke odam i ke ja reklamiram. Veruvaj i firmata ke bide blagodarna dokolku ja reklamiras bidejki ne sekogas e problem proizvodot kako sto se problem uslovite na cuvanje dodeka toj stigne na domasnite polici, a za toa se vinovni dobavuvacite i marketite, ama renometo se rusi na firmata. Isto i so muvlata, sto non-stop gledam ja objavuvaat po fb grupite. Proizvod sto muvlosuva ili mu disi pakuvanjeto ili e nesoodvetno cuvan, a voedno i ne e tolku "bogat" so konzervansi i hemija tuku ima sepak nesto prirodno vo nego, bidejki muvla na hemija ne se razviva. Podobro da pazime na aditivite, na konzervansite, na vestackite boi i zasladuvaci, pojacuvaci na vkusot.... na sekerite i palminata mast. Toa e ona opasnoto i kancerogeno, a ne crvite. Jas sum svesna deka kaj i da e ke pocne da jade i takva hrana, ke pocne i sam da bara, jademe i nie doma: blago, cipsovi, suvomesnato... ama barem dodeka seuste ne razbira se trudam da zastitam od ovie gnasotii.
Potpolno se soglasuvam so se sto pisa.Domasno ovosje ili zelencuk bez hemii tretirano,sekogas e positno i so nekoi fleki ili dupce od crv.Ko so kaza crv ne odi na prskano.Imam ovosje vo dvor.Ne izgleda od nadvor za woww no e prekrasno.Dodeka niz marketite se prodava ligi da ti potecat ko nacrtano da e.Ziva hemija.Ziveam vo Strumickiot kraj kade so se proizveduva zelencukzelencukmo.Gledam so sto se tretira.Kakvi hemii se nemozete da zamislite.Denes domatot zelen,utre se prska i stanuva crven.Pa daj go na deteto da jade.
Мајки, јас сум тотално збунета со воведувањево на цврста храна... Скоро 1 месец пробуваме вкусови, и сакам да му воведам доручек како оброк, е сега новите намирници што треба да ги проба во шести месец да му ги давам да ги проба за ручек, зошто нели треба мала количина. Или да му ги воведам како оброк за доручек
нова намирница се дава претпладне затоа што некои продукти даваат закаснета алергиска реакција.Доручек ке си даваш со веќе воведените намирници.Околу 7 месец ке воведеш месо и ручек со тоа.Бар јас така правев
На 6 месеци се формира првиот оброк односно доручек. Јас по препорака на педијатардавав три дена овошје па три дена зеленчук за доручек за да може да проба повеќе намирници на тој начин и кога ќе треба да воведеш ручек во 7 месец да има пробано повеќе работи. За доручек дава овошје или зеленчук со житарка и се смета дека си вовела цел оброк кога бебето ќе изеде најмалку 100-120 грама. Од 7 месец натаму доручекот ни остана овошје со житарка, а за ручек почнав да давам месо со зеленчук.
Фала ти многу, само уште ова, кога ќе воведувам нови наморници да му ги давам како оброк за доручек или по неколку лажички?