Компир морков тиквица, брокула, кромид, карфиол, пашканат, сладок компир. Со овие намирници можеш да си комбинираш по желба. @BirMelek белката ко жолчката мислам се воведуваше. Искрено јас и дадов прво малце белка сварена, не ми ја сакаше, после ја давав мешана со жолчка, кога видов дека нема реакција никаква, веднаш преминав на цело јајце Досега само кајгана сум и дала испржено во маслиново, некогаш со кисело млеко, урда, сиренце. Со што друго да го комбинирам не знам ни јас, немам идеја
Ехеее вие и кајгана јадете браво! Јас ќе дадам колку за реакција да видам дали има и колку да се рече ја воведов, оти претежно на воздух и млеко живееме, се уште
Првиот пат какво јаболко дадовте. Црвено, жолто или зелено? Совет што да пробаме? 4++ сме. Сакам од 5 месеци веќе да има оброк. И како да ги приготвувам кашите? За жал немам ништо домашно морам се од маркет
Ovosjeto treba da e vo polna zrelost, togas najdobro se iskoristuvaat negovite benefiti. I sekako da ima blag vkus zasto inaku nema da ti go saka. Stom ke pocnete od 5m podobro e za pocetok da go varis, a potoa vo blender. Jas licno ne sum varela ovosje, ama pocnavme od 6m.
јас варев се првите 7-8 месеци заради желудникот на бебето а зеленчук варев и до година па и повеќе.Се губат дел од витамините ама и бебешкиот желудник нема доволно ензими да обработи се како што треба.Немој зелено јаболко да не е кисело.Почни со црвено или жолто.Првиот месец можеш да дадеш и банана(не се вари секако) и круша(може да даде малце грчеви).Можеш и тиква и тиквица.Тие се најмалце алергени а се и најприлагодливи за бебе за почеток. не брзај имаш време за се.Давај ги една по една чисти овие да следиш реакција па тек после ке почнеш со мешање на истите
Ние имаме уште време додека да почнеме со вкусови, ама јас да си прашам од сега. Мислам дека @joy1 ја имав негде прочитано дека малата имала пеленски осип додека била на доење заради конзумирање на цитрусни овошја (извини ако грешам мислам тебе те прочитав негде). Ако е точно, ме интересира, дали кога воведе кај малата намирницата од која претходно преку млекото имаше реакција, дали имаше реакција некаква и дали чекаше подолго пред да ја воведеш? Ептен ми е страв. Мојот имаше страшен пеленски осип па дури и лицето му стана како краставо и грубо откако јас јадев портокал. Дали и кога ќе проба портокал има шанси да има некоја реакција? Да чекам повеќе пред да дадам? Знам дека ни е многу рано, ама јас да си се спремам со време дури знам кој можам да прашам за совет
не не мојата се нафрли од лимон(првата) ама нејзе јас и давав лимон во водата .Грешка што ќе ја паметам засекогаш.Беше ептем бебе и демек ај лимон ке давам за имунитет. Инаку и педијатри и гинеколози советуваат да се избегнуваат цитруси првите месеци и додека се дои баш заради можниот пеленскиот осип. Првата и од праска јадење се нафрлаше на пеленската регија скоро до годината.После престана само од себе
Ама цицате Мојава да цицаше ќе ми беше полесно, ќе знаев дека внесува нешто квалитетно барем. Сама се одби на 9 месеци Еве за пример како марфи ми е верен сопатник, денес и се допадна овошната каша, ама играјќи си ја фрли играчката во кашата. А бидејќи играчките се на земја цело време, кашата отиде во ѓубре И пак завршивме со млекото
Дома имаме домашна тиква може ли прво со тоа да почниме? Мислам дека можеше и морков да проба. Овде немам блендер, може ли од како ќе се свари да изгмечам убаво со вилушка? И од како ќе се сварат парченцата тиква да ја истурам водата или не? Многу прашања ама не ми е се јасно
Домашно е најдобро се разбира. Можош да ја свариш тиквата и да ја изгмечиш со вилушка. Јас правам така и плус додавам од водата каде што се варело по малку, за да добијам хомогена смеса.