Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Јас ја дадов сварена чиста. И му ја дадов водата што се вареше сливата и ја испи, водата повеќе му се допадна. Потоа имаше промена во столицата да знаиш да не се испаничиш како мене, му беше слива боја така ептен темно.

Мајки бебево мое воопшто не сака да проба ништо едвај сосем малку, му се гади, плука и добива нагон за повраќање, водата од сливата и јаболкото си ја пија ама не е мерак за јадење, се плашам дека нема да јади или уште е рано. Дали ова е нормална реакција?

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Рано е уште, само што почнавте. Битно е да стекне навика дека мора да јаде. Труди се за почеток да биде во точно одредено време, да биде изгладнет, барем 2 часа претходно да нема пиено млеко и по можност да јаде во столче за хранење.
    Ако одбива да јаде не му нуди веднаш замена, ниту друга кашичка, ниту млеко, почекај барем пола саат да помине, за да не се научи дека секогаш ќе има друга опција ако првата не му се свиѓа. :)

Ќе менува постојано, ќе пројаде некое време, па кога ќе излегуваат запчиња пак ќе протестира и се така во круг. :lol:

@Aneta92 јас давам повремено мелен на Хип.

На stevemila, Aneta92, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.329
    Допаѓања:
    19.736
    Гриз од колку месеци беше и палента?

4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.697
    Слива со што најчесто комбиниравте?

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Палента 6+, гриз кога ќе воведеш глутен, тоа од тебе зависи. Јас дадов на 7 месеци.

@Black girl сливата трпи секаква комбинација, со јаболко, со банана, со праска, кајсија...со ориз, со овес...

На VDT2906 и Black girl им се допаѓа ова.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.697
    Анат, а тиква со што може? Извини што замарам премногу :D

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Со банана исто, со млеко може, за да може полесно да ја голта. Јас обично не ја мешам тиквата со други зеленчуци/овошки, само со млеко/вода, да не е густа.

На Black girl и VDT2906 им се допаѓа ова.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Подобро почни со овошје и зеленчук па постепено ќе додаваш житарки во исхраната.

9. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.469
    Допаѓања:
    22.661
    Мајки од колку воведовте кокос и на кој начин?Дали само кокосовата течност(од свеж кокос) или и пулпата?Дали термички претходно го обработувавте,подгрејувате?

10. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Sakame da pocneme so dohrana, prvo so jabolce. Toest prvo neli se probuvat vkusovi. Na 27.12 napravivme 5 meseci. Kako, surovo ili obraboteno da im dadam, kolku za prv pat kolicinski, lazice edno..ajde ve molam sovet majki.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Дали ќе биде свежо или варено, изборот е твој. Овошје од почеток на дохрана давам свежо.
    Две три лажички за почеток се доволни, колку да се сфати дека има и нешто друго освен млеко. Следниот ден даваш малку повеќе, третиот ден колку сакаат, ама да не е повеќе од 50 грама. После наголемуваш постепено. Три дена една намирница даваш, после друга може да мешаш со неа.

На stevemila и Paka им се допаѓа ова.
  12. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Што парче месо барате во месара за бебе? За јунешко и пилешко ме интересира. Плус, колку грамажа за воведување давате и колку време го варите?

На Paka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.329
    Допаѓања:
    19.736

Мислам дека бејби биф што го викаат е најубаво младо телешко. Едно мало парченце колку за бебето за варење тоа е брзо се вари ќе приметиш кога ќе биде готово ќе омекне убаво.

На GFlower му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Пилешко само домашно проверено купувам ( по маркети и месари се со хормони напукани ), имаш на фб страна каде препродаваат домашни продукти.
    Телешко исто домашно, а кога не наоѓам тогаш од месара бејби биф.
    Телешкото го сечам на парченца ( по 40-50 ) и ги варам наеднаш најмалце по 1ипол час. После откако ќе се оладат ги ставам во замрзнивач и по едно парче користам во кашичката за ручек.

На GFlower му/ѝ се допаѓа ова.
  15. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Фала на конкретниот одговор. Пилешко ќе набавувам домашно а телешко од едни луѓе што имаат приватна месара ама не знам што да барам.
    Да не знаеш телешки бујон од кога смее да се дава?

16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Јас почнав од полни 7+ телешки буљон (Темељац ) да давам, со консултација на педијатар и пријатели доктори.
    Од проверени луѓе од каде зимаме телешко зимаме и коски.
    Чисти без додатоци ги варам во експрес лонец околу 6ч, кога малку ќе се олади ги полнам ќесине за лед ( оние коцкастите ) и во длабоко си стојат. По 1на коцка во манџичка ставам.
    http://istineilaziohrani.blogspot.mk/2012/02/karika-koja-nedostaje-temeljac-ili-juha.html?m=1

На stevemila и VDT2906 им се допаѓа ова.
  17. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    еј алал вера за иновативноста со ќесите. јас мислев во тие силиконските за мраз ама ова е почиста работа. фала ти

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Шест месеци е малиот,има пробано морков,тиквица,компир и тиква.Дали од нив мешано може да јаде еден оброк и по колку за доручек или треба и од овошјето да проба по неколку дена па тогаш да има доручек?Пие мое измолзено млеко.

19. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Јас од моево кратко искуство ќе ти кажам, јас по два дена пробувам една намирница со тоа што првиот ден пробува по неколку лажички, а вториот ден му ја комбинирам со некоја веќе пробана ставам во една мала тегличка од 100гр и му давам дури зинува да јаде колку сака,затоашто докторот ми рече кога ќе изеде од 80-100гр само тогаш може да се рачуна како оброк.

На stevemila, Sanja1105 и manako1 им се допаѓа ова.
  20. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.697
    Мајки, има некоја искуство со ло бело бисквитите?И доколку има, како ги прифатија вашите деца?