Kakov jademe nie leb takov i on. Najcesto zito luks. Vo rucekot obavezno mu drobam sreda. Lebar e na mama. Cesto i koga jademe nie ne gleda vo usta pa mu davam parce i sam si go jade.
и јас исто ко софи сега од 8+ и давам еве неколку дена а бискотки од бебешкине сум и дала на 7м па се си е добро нема некое големо количество мед плус за мене е мн подобро да и давам од плазмата исто баш ко софи и јас давам со на хумана пудинзиве ги обажава и тие се 6+ и во некоја овошна каша и ставам . . ° Ја би да прашам супа каква им давате на пр таа и со лебче би одела добро да воведам оти мома моја лажица да гледа само и тањирче др јок
Koga moze da se dava kiselo mleko? Nie sme 7ipol meseci i do sega imame 2 obroci, eden ovoshje i eden zelencuk no zelencukoviot nikakako ne go saka. Probuva 2-3 lazici i tolku. Isto sakav da prasam za iskustvo, koga davate gluten, zitarki so gluten , pcenica , oves , rz? I kolku obroci imate dnevno na ovaa vozrast? Dali mozam da davam povekje pati na den jadenje bidejki jade mng mala kolicina ? I dali moze od 8 polni meseci da se dava vecera?
Јас го поставив пред некој ден ова прашање на педијатарот бидејќи сме 7+ месеци и ми го рече следново: јогурт,кисело млеко,житарки,спанаќ 1 неделно, пилешко (домашно) телешко месо,гриз, жолча за почеток по 1/8 2 пати неделно слободно да се дава, инаку ние имаме само два оброка, а мислам дека вечера се дава кога ќе има бебето наполнето 8 или 9 месеци, јогурт го мешам со банана или јаболко, исто и гризот и си го прифаќа до сега и доста го држи сит.
И кога веќе им давате леб во варивата - ставајте и од корката, не само средината од лебот. Мора да се научат да џвакаат.
@eli25 зошто почнувате со доxрана? вие бевте само на доење или и на ад? Покаzува некако дека е гладен, дека не му е доволно млекото? Ние сме уште само на цицање. Бебе е сито и напредно. Ако е вака и месецов мислев од 6 месеци да почнам. што мислите?
Ние почнавме од 6 месеци со пробување на вкусови,исто напреден е и сит,се одби од цицање па пие само мое измолзено.
Nekoi pedijatri velat sokcinja ne se neophodni,nekoi pa sokovi pravete obavezno..mojata ne saka sokcinja,vaka mi jade kasicka so ovosje i jabolko so lazicka i davam..sto mislite vie?
Ne znam zosto sokcinja. Maliot moj ne sakase nisto drugo da pie osven mleko do 7 mes. Pie samo voda, cajce po nekoja goltka, a od sok kiselo facice pravi. Ako jade kasicki ovosni, spored mene nema potreba. Jas ke prasam lekja crvena prvo se davase neli? Uste nesto, dadov pastrmka, bez problem ja izede. Tuka citam losos preporacuvaat, sto mislite?
се одби откако почнавте со xрана? мојот не сака одмолзено од шише никако, само цица. Прилично е комплициран.
Уште на три месеци,веројатно скок во развој кога имаше почнуваше да плаче и одбива,па цицаше само ноќе или сонлив. Одвреме навреме ке му текне сам бара и цица. Уште нема цел оброк,уште учи да голта и си бара редовно млеко. Уште полесно ти е ке проба јадење,ке се нацица и ке спие.
Majki od koga da pocnam so kasicki?Nema da kupuvam,doma ke spremam.Denes napravi 4meseci.A ja racunaat kako 3 deka pred vreme rodena.Nekni ja orasav maticnata rece rano bilo.Na Ad sme.Aptamil pie.
Ние почнавме од пред една недела а 4+ сме со пробување вкусови. Денес си изеде пола кашичка компир и морков. И јас дома правам не купувам.
Мајки бебево не ми јаде каши со лажичка 5 + сме. Вчера му ја дадов кашата во шише и без проблем ја испи 120 мл и го држеше сит 3 часа, значи замени еден оброк. Ама со лажичка ни половина не јаде од кашата. Совет што да правам да бидам упорна да јаде со лажичка или да му ја давам да ја пие барем до дека наполни 6 м.
Poleka bidi trpeliva da se navikne. Znaci deka ne e spremno se uste da pocne da jade od lazicka. Daj mj vreme da nauci, ke bide super. Pocni so lazicka, ostatokot mozes so shishe da go dodades, za da ne bide da go naucis na shishe pa posle tesko ke vi odi so pribor.
Предлог за зеленчукови кашички? Не ми ги сака ич. И дадов компир, морков и лукче малку, ама плаче, не сака. Нешто друго што би можела да го јаде?