Јас почнав со зеленчук и до сега малово ми нема одбиено каша. Секако дека е индивидуално ама да имам второ исто би се водела затоа што знам многу дечиња што после банана ништо зеленчуково не сакаа да помирисаат.
Слободно можеш јаболче и морков. Јаболче и тиква ( ако си дала). Еве мене некогаш зеленчукови не ми јаде па последен пат јаболката ја искомбинирав со спанаќ ( мада вие сте мали за спанаќ ) само да ти доловам дека можеш јаболката да ја комбинираш со повеќе намирници. Иди по свој инстикт што би јадела ти. Направи и провај вкус па ќе комбинираш според тоа. Иначе јаболка, морков и цвекло ( мали сте и за цвекло,мада јас домашно цвекло од неполни 7 почнав да давам, ваква комбинација ) за крвта е најдобра комбинација. Па и за возрасни оваа салата за организам и имунитет е најдобра. Инсталирај ја апликацијата Bebi Njam Njam имаш убави комбинации/идеи.
да ги мешаш?Да,можеш. инаку мислев на тоа како напоредно воведуваш намирници.Денес можеш слива да воведеш,за два дена тиквица и тнк.Значи немора прво сите овошиа прво да бидат воведени
Уште не сме почнале со дохрана ама за 1 месец ќе почнеме со вкусови па сакам да ми кажете ваше искуство. Карфиол, брокула, тиква може ли од почеток да се дават? За тиква мислам од почеток може, а овие двете околу 7ми месец мислам може? И дали може сега да купам и замрзнам и да ги дадам кога ќе треба? Април, мај мислам дека ги нема по пазарите? Или грешка сум? И кажите ми кои зеленчуци се воведуваат на почеток?
од кога ќе решиш да воведеш глутен. додуше мислам има инстант гриз без глутен ама претпоставувам за обичен прашуваш.
Од 7 месеци брокула и карфиол. Замрзнувај слободно сѐ што мислиш дека ќе ти треба а поминува сезона. Од зеленчук на почеток морков, тиквица, компир, тиква.. @LiliBoz каков е тој инстант гриз?Мислев гриз е гриз, и така се прави брзо како палентата.
имаше во кутии ко што има просо и ориз. . дали на Холе беше ..ич не памтам. . но запамтив дека има зошто баш се чудев и јас. Може е направен баш ради тоа без глутен да е. Исто и овес. Обичниот нели има глутен а на фирмиве нема.
Не сум видела. Значи тој не се вари. Само чудно ми е да е без глутен зашто се прави од пченица. Понекогаш палентата ја викаат пченкарен гриз па да не е тоа? @Luna91 пченката (палента) ти е безглутенска, а гризот е (пченица).
Да затоа ти споредив со овес дека и овесот има глутен и мене не ми е јасно како може да нема... сепак нели пченката како зрно уствари е избор на глутен. Инаку не се вари инстант каши се тоа, што се мешаат со млеко. Ако одиш накај зегин хелти фуд или како и да им се викаше продавницата во трговски (не ме држи за збор) фрли поглед зошто таму уствари и највеќе избор има .. п.с. Сега му текна дека и корн флејкс имам во кујна без глутен на Нестле.
@LiliBoz ми текна. И чистиот овес не содржел глутен, ама најчесто бил вкрстуван со видови пченица, па има трагови. Ова неодамна го дознав, јас со овес почнав со глутен.
Можно ако ги возат на иста лента и јас мислам овес дадов за почеток со глутен . право да ти кажам сега вака кога се навраќам квантна физика ми е ова. .. фала богу пркна
Ги давав најчесто наутро. Давав морков, тиквичка и компир најпрво. Тука многу не се сложуваат со компир пред 6 месеци ама немав никаков проблем. Морковот и тиквичката ги давав со прстофат ориз . После тек откако изредив комбинации дадов јаболко, круша и слива. Крушата ужас беше со грчеви. Па брокула, спанаќ, пашканат итн... Зеленчуковите повеќе ги сака во секој случај.
Jas denes i dadov za prv pat pire od jabolko.Si jadese so slast.Mi ja vlecese rakata za da i dadam i pustase zvuci radosni.Majkino sonce potasna,stasa da mi rucka od lazicka.4+ e.Pedijatarot kaza da pocekam.Deka ja vodat mesec nazad.Sepak Denes probav da i dadam.Dve tei lazicki i dadov.Uste sakase,ama za prv pat dovolno bese