Цврста храна не се пие со шише, туку се јаде. Лоша навика им создавате така на децата, плус придонесувате за расипување на забите, оти се лепи течноста од шишето како наслаги кои после тешко се отстрануваат. Без разлика дали е секојдневно или еднаш на неколку месеци, кога веќе даваш така потечна храна, да не кажам смути, подобро е да пие од чаша, а не со шише. На 9 месеци веќе треба да знае да пие од чаша. @Mari-Ja ,пробај да му ја оставаш чинијата и приборот пред него. Не мора целата порција, може помалку. На земја обавезно нешто да ставиш, оти на почеток сите играат со храната, после сфаќаат дека треба да се јаде. Во исто време ти во друга чинија ќе го ставиш остатокот од јадењето, пасирано, и со друга лажичка ќе му даваш. Мислам дека така нема да ти одбива. Инаку, нема врска дали имаат заби или не. Џвакањето се учи со непцата, забите кога ќе излезат ќе си ја преземат таа улога. Башка што, со предните заби не се џвака, само се сече храната, така што испаѓа дека децата, по некоја логика треба да џвакаат дури откако ќе им излезат четворките, а тоа е после година. Тогаш е доцна да се учи џвакање, оди потешко, плус понатака останува навиката за недоволно соџвакување на храната и проблеми со варењето. Затоа најдобро е од сам почеток на дохрана да се дава пасирано, за да се научат бебињата да џвакаат, односно да сфатат дека храната може да има и текстура. Со блендирањето се прескокнува тој чекор, и многу мајки имаат проблем со премин од блендирано на пасирано.
Taka napraviv vcera so ovosje iseckano na pogolemi parcinja, vo tanjirce pred nego. Jabolceto go grickase, bananata mu bega a portokalot cela rezanka go shmukashe. Denesnite obroci do sega bea grubo pasirani, pa ok pominavme, moze deka se pozaliv ke pocne da jade. Cudno mi e sto lepce go gledam gricka, ama parce od morkov koga ke mu dojde, se davi.
Ќе се навикне. На добар пат сте не се откажувај никако. Детето ќе има и фаза на нејадење, па ќе ти дојде да му изблендираш и во шише да му ставиш за полесно да изеде се, ама не попуштај.
@Annath дали 3 пати така сум дала кога по грешка сум ја направила потечна храната. Секако после му мијам заби. Од 7+ заби му мијам и веќе му е во навика дека заби миеме. Инаку забите се и до генетиката не секогаш до навиките на исхраната. Еве ме 38г никогаш проблем не сум имала со заби. Исто и сопругот па и блиските во семејството. Инаку од чаша си пие од 8+. Џвака и си јаде све. Ретко блендирам само кога давам одредена намирница која не е возможно да ја испасирам. Мада и пасирањето веќе не е целосно пасирано. Воедно се согласувам со она што го напиша. Јас лично и на сам почеток ретко блендирав. Имам пример во блиска фамилија каде малиот е 2г и поради тоа блендирање незнае да џвака, и на најмало парче се дави и повраќа. Така да тој пример ми беше за да одбегнам блендирано.
малава за една недела прави 8 месеци ама еве тек сега запче ќе вади. Заради тоа не сум давала парченца до сега да џвака. Некако ми е страв да не се задави. Пасирано со вилушка јадела само бананче. Со муабетов на @Annath се замислив па ме инспирираше да пробам утре да дадам нешто така. Претходно си јадеше ао мерак, си пееше, неделава е толку нервозна од забов плука храна... ќе бришам под и хранилка пак ама нема врска
Сакам да дадам кисело млеко. 7 месеци сме. Од кое најдобро да дадам и со што да го комбинирам за да го прифати?
И мене ме збуни ова храна во шише? Јас не би му дала така, и да е потечна може со лажиче да се даде... Бар јас така размислувам. Денес му воведов круша, воопшто не ја бендиса ја плукаше на крај дури се расплака. Сега се мислам дали утре пак да му дадам?
Јас би те советувала пак да дадеш смешај ја со некое овошје кое веќе го имаш воведено ,нов вкус му дошло може затоа така правел .
3,2% maslenost bitno da e. Jas na dukat dadov jogurt, posle skuta (urda valjda) nesolena pasirana. Kombinacii: ovosen jogurt, so palenta, so instant oves na dm bio i banana, so lepce nadrobeno, so spanakj i oriz...
Мајки да ве прашам денес педијатарот ми рече да воведам палента, ориз, компир, блитва, брокула и карфиол. За почеток купив ваква палента и ориз дали се океј?
со кашата на хип вмимавај,доста често има дадено алергија .Најубав е обичниот ориз.Ваквите прашаци не сум ги сакала искрено никогаш
се заплашив сега оризов го користам скоро 2м и ок до сеа , ама ми текна имаше муабет и за едни др на хип органик пап нешто како беа , и за тие дека се сумљиви .. Што е раб со хипп ? јас три пати со ред и давам од ноќните кутии со бискоти е ок е се до сега , има ли место за паника да се јави покасно реакциа у следни оброци ?
па за Хип имаше доста ‘скандали’.Скоро низ Европа повлекоа доста каши од рафт,бидејки наводно биле пронајдени сретства за чистење во нив(мислам дека тоа беше причината).Ги има доста често и на гмо листата низ нет иако тврдат дека се органски.Што се однесува до алергијата ако досега не дала мислам дека допрва и нема да даде. Обично одма после кашата мајки се жалеа дека им се правеле пликови на малите околу уста. Хип и јас користев чат пат ама од тегла.Прашаци не сум давала никогаш.Ептен хемиски и вештачко преработени ми делуваат
Ova pogore ne e prasak tuku melen oriz, orizovo brasno, kako sakate. Isto ko pcenicno brasno, palenta, griz.. Miksovite koi sodrzat drugi aditivi, seker, palmina mast... i jas ne gi davam.
нека е и така сепак даде лоша реакција кај мн деца.Кој како сака де,лично не сум ги преферирала никогаш ваквите видови на храна
Јас го давам долго време, највеке го давам кога немам време ѕа спремање некој оброк па онака набрзински растварам од оризот, 18 месеци ми е малото а го давам од почеток на дохрана и до сега сме немале некој проблем. Инаку имаше пред некое време афера дека содржел голема количина на арсен па потоа испадна дека не е точно.
Општо ли одбегнуваш преработени житарици: брашна, гризови, снегулки и сл? Зашто да, најубаво е житариците да се даваат ко цело зрно, меѓутоа одземаат многу време за подготовка, киснење, варење, блендирање... Јас искрено многу ретко користам целозрнести житарки, најчесто давам снегулки, но и вакви “каши“ составени исклучиво од житарици, мелен ориз, мелена пченка, или некој микс... Тоа впрочем не е каша, тоа е мелена житарка - ориз, како мелениот ориз на Сончева Долина на пр, само што е овој органски и според мене е подобра опција, исто и за пченкарното брашно. Вакви на пример не давам: А спорната каша што предизвика многу алергии мислам оваа беше:
па мојата е големка веќе и било што од ваква храна секако не јаде.Како мала давав пченица цело зрно(варена),просо,киноа (варена),ориз цело зрно,овес,јачмен давав снегулки од тие што се покиснуваат.Палента и гриз давав за вечера. ориз на сончева долина паметам зедов пред 8 години за големата и не ми се свиѓаше ич.Ко бела каша,т.с вода и бела боја.Фрлив и веќе тоа не купив. Инаку да ,несакам инстант каши како на првата слика што имаш постирано.Не се варат туку се меша нели само правот и вода. А кажи ми од спорната каша ако е само чисто оризово брашно онда на што може алергија да се појави ?