Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. leona83

leona83 Популарен член

Јас давам еден ден месо (било кое), па жолчка, па риба, па само зеленчук, па пак одново. Некогаш и продолжувам пак со месо (без пауза за зеленчук).
    Вишни не сум дала, планирам исто купечки да дадам (за следната година ќе набавам се домашно), знам дека не се алергени ама дали од 7,5 месеци-не знам.
    Брокулата кратко бланширај ја пред да ја замрзнеш.

joy1 and An-na like this.
  2. Dinnna

Dinnna Популарен член

мајки сакав да прашам спелта како ја спремате и со што ја комбинирате?
    јас денес прв пат му дадов на синко ама се давеше ја плукаше , ја варем 1 саат ја блендирам и мешам со овошје , не знам каде згрешив.?

3. Nova

Nova Популарен член

Ќерка ми е 13,5 месеци и нема пробамо кравјо млеко. Ваше мислење, треба да и дадам да проба во кашичка или не е задолжително заради реакција?

victoria likes this.
  4. leona83

leona83 Популарен член

Можеш да дадеш во каша колку да го воведеш. Може некаде ќе касне нешто со кравјо млеко, намерно или ненамерно па да бидеш на раат.

Nova likes this.
  5. victoria

victoria Форумски идол

И ние за прв пат пробавме после 13и недела-две.. По малку во кашички.. Малку разредено со водичка... Но штом претходно ручкате кисело млеко, јогурт не би требало да има алергиска реакција.. Можно е да реагира на вкусот на чистото млеко... Јас чисто само млеко уште не сум дала

6. Nova

Nova Популарен член

Не листо ама баш од истата причина што ја кажа Леона сакам да и дадам. Утре планичам кифлички да и месам, па така нека проба млеко внатре во тестото, заради реакција. Натаму уште еднаш во кашичка и да сум мирна.

7. joy1

joy1 Форумски идол

image.jpg

Суви сливи од агромакс-бугјосани.Дали биле влажни или пакувањето отворено некаде незнам,но бидете претпазливи.Демек природни ово оно но ете и ова се случува.Не ја ставив сликата за да правам антиреклама на фирмата,туку поради тоа што читам дека мн мајки од овде купуваат токму нивни производи.Па да си бидат повнимателни.

8. leona83

leona83 Популарен член

Оууу, јас нон стоп купував ама не ми се случило ова. Последно што купив беа рефус без семка ама во фрижидер стојат и ок се.

9. joy1

joy1 Форумски идол

Па да,најверојатно било пакувањето со дупка некаде па затоа и се случило ова.

10. Nova

Nova Популарен член

Затоа најскапо е се во Биокулт ама досега за ништо не ми се случило да се посомневам во квалитет. Макар што и овие не се ефтини околу 100 денари се.

11. An-na

An-na Форумски идол

Значи во фрижидер се чуваат @leona83 Јас нарачав, утре ќе ми донесат и баш се прашував каде да ги чувам :)

12. leona83

leona83 Популарен член

Да, така кажа и човекот, Жарко се вика.

An-na likes this.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Го прочитав и јас ова во група на фејсбук. Има шанси долго време да ги чувале без да ги отворат. И мене првото пакување последните 3-4 сливчиња ми мувлосаа бидејќи ги чував на собна температура. За второво пакување решив да ги чувам во фрижидер.

14. joy1

joy1 Форумски идол

Па да се е можно.Реков веке,не мислам ништо лошо за спомнатата фирма.Решив да споделам бидејки многумина од нас купуваат суви производи од овој тип,па чисто ради претпазливост.

Сакам утре за прв пат блитва да дадам.Доволно е еден лист нели?Нема чиста да ја дадам бидејки мислам ке и биде одбивна така.Со компир ке помешам.

И дали спанакот се виведуваше исто со 6+ или он беше после 7 ми месец?

15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Јас денес пρв пат дадов бρоκула(со κомпиρ). Бебе овие два дена,одлично пρифаќа хρана. Мене педијатаρот ми ρече спанаќ од 7,ама мислам нема да биде гρешκа и од 6да се даде.
    Κомбинации со бρоκула,освен со κомпиρ? И да,ни ρеκоа да давам витамин ц од 50. Давате вие или?

joy1 likes this.
  16. Smiley11

Smiley11 Истакнат член

Мамички од кога почнавте со цвекло и пиперки (оние за ајвар) и како ги приготвувавте?

17. leona83

leona83 Популарен член

@joy1 блитва и спанаќ требало по 7 месеци ама јас прво спанаќ дадов на 6.5. Сепак едно ливче од блитвата е ок за почеток. Компирот ако го блендираш како гума се прави а за пасиран може да не ти го јаде, или може ти е проверено веќе. Демек компир не се блендира зошто така структурата му се менувала.

@Smiley11 јас цвекло дадов на 10+ месеци, немав домашно. Ако имаш домашно може и порано. Од пиперка само зелена имам дадено и тоа околу 7 месец. Ја комбинирам со месо зошто има ц витамин, сварена па ја вадам лушпата и во блендер.

joy1 and Smiley11 like this.
  18. bambusce

bambusce Истакнат член

@leona83 Знам дека ти имаше дадено домашно петле па да се консултирам со тебе :) Ми донесоа домашно петле денес па незнам дали се од петлето се дава, дали копанот или градите целата сум во прашалници.Однапред благодарам.

19. joy1

joy1 Форумски идол

Дадов пасиран компир со тиквица и джабе .И се гадеше.Значи компир одбива и одбива.А мислев блитва утре со компир да дадам.Сега незнам како да ја воведам?

20. slimy

slimy Популарен член

jas brokulata go kombiniram so karfiol oriz mlad kromid i maslinovo. ovaa e omilena kombinacija so zelencuk na sin mi. isto taka moze brokula tikvica i luk i ako sakas malku pogusto stavi malku oriz.
    spanakj jas dadov vo 6,5 meseci i sin mi ne go saka kombiniran, povekje go jade kako pire cisto samo so maslinovo pasirana. a isto taka so kompir mlad kromid i spanakj i telesko mu davam blendirano.
    a kazete mi kako go kombinirate cvekloto za prv pat kako go davate?